Kemik kaybını önlemenin en iyi yolu, iyi fırçalama ve diş ipi kullanma alışkanlıklarını devam ettirmektir. Küçük yuvarlak başlıklı iyi bir elektrikli diş fırçası, manüel diş fırçasına göre daha fazla plağın temizlenmesine yardımcı olabildiğinden, kemik erimesi ve bununla ilgili sorunlara karşı etkili bir önlemdir.
Diş artık yerinde olmadığında kemik amacını kaybeder ve atrofi meydana gelebilir. Kemik kaybının ortaya çıkması durumunda özellikle kişi eksik dişini ya da dişlerini dental implantlarla değiştirmeyi istiyorsa kemik rejenerasyonuna ihtiyaç duyulabilir.
Kemik Erimesi Tedavi Yöntemleri
Bu duruma engel olmanın yollarından birisi implant tedavisidir. Çene kemiği içerisine yerleştirilen dokularla uyumlu titanyum vidalar yani implantlar, diş kökünü taklit eden yapılar olduğundan zamanla çene kemiğiyle kaynaşmakta ve sağlamlaşmaktadır.
Bunlar; düzenli egzersiz programları, korse tedavisi ve kemik çimentosu ya da bazı organik malzemelerle kemik içinin doldurulmasıdır. Son olarak; osteoporozu ilaç ve ilaç dışı yöntemlerle tedavi etmenin yanı sıra kişisel risk faktörlerini göz önünde bulundurarak osteoporozun ilerlememesi için önlemler alınmalıdır.
İlgili 35 soru bulundu
Kemik erimesini gösteren bazı işaretler nelerdir? Dişlerinizin hareket ettiğini, gevşediğini, dişler arasında büyük boşluklar oluştuğunu veya diş etlerinizin küçüldüğünü fark ettiyseniz, dişlerinizin çevresinde veya çene kemiğinizde kemik erimesi yaşıyor olabilirsiniz.
Tedavi olacak alt veya üst çenede, implantın takılabilmesi için çene açılır. Daha sonra kemiğin güçsüzlük oranına göre kemik tozu eklenir. Kemik tozu eklendikten sonra, implant yerleştirilir ve dikim yapılır. Hasta kemik tozu tutana kadar belirli bir süre bekler ve doktor kontrollerine gider.
Dişler çekildikten sonra yeri boşalan çene kemiğim doğal olarak erimeye başlar. Bunun engellenebilmesi için kemik üzerine bir ağırlık yüklenmesi gerekmektedir.
Eğer diş iltihabı tedavi edilmez ve kontrol altına alınmazsa, enfeksiyon çene kemiğine yayılabilir ve bu durumda çene kemiğini etkileyebilir. İltihap, çene kemiği dokusuna zarar verebilir ve bu doku kaybı, çene kemiğinde zayıflamaya ve gerilemeye neden olabilir.
Diş minesi kemiğe benzer, zira kaybedilen kısım yeniden elde edilemez.
Kemik tozu uygulandıktan sonra ise kemikle kaynaşması ve yeni kemik oluşumu 3-4 ay içerisinde olmaktadır.
Kalsiyum: Kemikler için lokomotiftir. Kalsiyum içeren besinler; süt ve süt ürünleri, soya fasulyesi, fıstık, ceviz, badem, lahana, brokoli, koyu yeşil yapraklı sebzeler, balık, kurutulmuş meyveler, kuru baklagillerdir. A vitamini: Kemik gelişimine ve büyümesine katkısı oldukça fazladır.
Tuzlu su ile gargara yapın
En eski yöntemlerden biri olan tuzlu su ile gargara yapmak diş eti çekilmesine iyi gelir, kanamayı azaltır.
Dişleri ve implantları çevreleyen ve bunları destekleyen yumuşak (dişeti) ve sert (alveolar kemik gibi) dokuların hastalık ve sağlık durumlarını inceleyen bir diş hekimliği branşı olan Periodontoloji, söz konusu dokularda gelişen hastalıkların teşhisi, tedavisi ve tedavi sonrası elde edilen sağlığın korunmasını amaçlar ...
D vitamini:Eksikliğinde kemik ve diş yapısında bozukluklar oluşur. KALSİYUM:Kemik ve diş oluşumunda etkilidir.Sağlıklı kullanılabilmesi için C ve D vitaminlerine ihtiyaç duyar.
Diş eksikliği olan hastaların çene kemikleri zamanla eriyerek ciddi oranda incelir. Her ne kadar implant tedavisi için çene kemiğinin kalın ve sağlıklı olması önemliyse de çene kemiği erimesinde implant uygulanabilir.
Kemik erimesi tedavi edilebilir olmasının yanı sıra önlenebilir bir hastalıktır. Fakat bazen kırık oluşana kadar bir belirtiye yol açmadığı için hastalık, sinsi olarak da kabul edilir.
Çekilen dişin yerine uygun bir şekilde yerine konulmaması veya bir diş protezi, implant veya diğer restoratif tedavilerle doldurulmaması durumunda bir dizi olumsuz sonuç meydana gelebilir: Estetik Sorunlar: Boşluk, diş eksikliği nedeniyle estetik sorunlara yol açabilir.
Dişe alınacak bir darbe dişin gevşemesine neden olabilmektedir. Eğer hala düzgün duruyorsa, genellikle kendi kendine birkaç gün ya da haftada sağlamlaşır.
Diş eti çekilmesini önlemek için de farklı doğal yöntemler vardır. Bu yöntemler; misvak, kristal tuz, çay ağacı, kabartma tozu, limon yağı, hardal yağı ve karanfildir. Bu doğal tarifte gargara yapmak için suya kristal tuz, çay ağacı ve karbonat ilave edilir.
Eğer ki dişin sallanma nedeni bir travmaya bağlı bir durumdan kaynaklanıyorsa, sallanan dişin tedavisi ve sabitlenmesi için ortodontik tedavi veya implantlar uygulanabilir.
Kemik Tozu Uygulaması Sırasında Ağrı Olur mu? Diş kemik tozu tedavisi, lokal ya da genel anestezi ile yapılacağı için konforlu bir işlem olarak değerlendirilir. İşlem sonrasında da konforlu bir süreç geçirmeniz için hekiminiz size ağrı kesici ilaçlar verir.
Hangi Durumda Kemik Tozu ( GREFT ) Kullanılabilir? Özellikle tedaviye engel oluyorsa uygulanır. İmplant tedavisi uygulanacak hastalarda kemik erimesine bağlı olarak tedavi gerçekleştirilemez bunu önlemek tedaviden olumlu sonu alabilmek için uygulanabilir. Farklı bir implant tedavisi için uygulanabilir.
Diğer bir kemik tozu ameliyatı ise çene kemiğinin çok ince olduğu durumlarda yapılmaktadır. Uzun süre dişsiz kalınması durumunda çene kemiğinde erime olan hastalarda diş implant uygulamaları ile birlikte kemik tozu uygulamaları da yapılması gerekmektedir. Bu operasyon ise yaklaşık 1 saat kadar sürmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri