Çatlak Diş Sendromu Sebepleri Standart aşınma ve yıpranmanın yanı sıra diş gıcırdatmadan veya bir lokma çok sıcak yiyecek aldıktan sonra soğuk su içmek gibi ani sıcaklık değişiklikler nedeniyle çatlaklar yaşayabilirsiniz.
Diş çizilmesi olarak bilinen durum aslında dişin dış tabakası olan minenin çatlaması durumudur. Mine çatlakları çok çeşitli sebeplerden olabilir. Fakat en sık karşılaştığımız sebeplerden biri dış sıkma ve diş gıcırdatma (Bruksizm) durumlarıdır.
Çatlak diş sendromu tedavisi için öncelikle çatlağın ilerlemesini engellemek gerekir. Hastanın ağrısı yüksekse bu ağrının kaldırılması amacıyla ortodontik bant ile geçici stabilizasyon yapılması gerekir. Sorunlu olan bölge için kök kanal tedavisi yapılır ve sinirleri tamamen ortadan kaldırılmış olur.
Çatlak bir diş, çiğneme yüzeyinin ortasındadır ve genellikle çeneyi sıkmaktan veya sert nesneleri ısırmaktan kaynaklanan aşırı kuvvetin sonucudur. Çatlak köke doğru çok uzağa uzanırsa, kırık bir diş kök patolojisine (dişin kökünde bir hastalık) neden olabilir. Bu şekilde ikiye bölünmüş bir dişin çekilmesi gerekir.
Eğer, mine çatlağı sorunu yaşıyorsanız ve var olan görünümden memnun değilseniz, diş hekiminizin kontrol ve planlamasında mevcut tedavi alternatiflerini deneyebilirsiniz: Estetik diş dolgusu olarak bilinen kompozit veya yaprak porselen olarak bilinen porselen lamina tedavisi uygulanabilir.
İlgili 21 soru bulundu
Amerikan Endodontistler Birliği'ne göre, diş çatlağı diş etinin altına ulaştığında tedavi edilemez hale gelmektedir. Bu da diş hekiminin dişi çekmesini gerektirebilir ama bu ağzınızda boşluk kalacağı anlamına gelmez. Diş hekiminiz çene kemiğinize diş implantı yerleştirerek çekilen dişin yerine yenisini koyabilir.
Kırık dişin tedavi edilmemesi dişte sıcak-soğuk hassasiyetine yol açabilir. Kırık olan bölgeden dişin çürümesine veya varsa mevcut çürüğün ilerlemesine neden olabilir. Kalan diş dokusu çiğneme kuvvetlerine yeterli direnci gösteremeyeceği için dişin kalan kısmının da kırılmasına neden olabilir.
Diş çatlaması, bazı dış etkenlere bağlı olarak dişlerde boylamasına enlemesine ya da çukur şeklinde oluşan çatlaklardır. Bazı çatlaklar diş yüzeyinde kalırken bazı çatlaklar da diş etine kadar uzanabilir.
Çatlamış dişler, çok fazla ağrı çektirir ve dişin orjinal görünümünü kaybetmesine neden olabilir. Diş yapıştırma işlemi, dişin çatlak veya kırık yerine metal, plastik veya porselen malzemeler uygulayarak dişi tamir eder.
Dişe bakıldığında kahverengi veya siyah renklenmeler bulunuyorsa çürük varlığından şüphe edilir. Ardından hekim dişi muayene eder. Dişte siyah veya kahverengi renklenme olmasa bile diş içten çürümüş olabilir. Bu durumun varlığını belirlemek için ağzın genel bir röntgeni çekilmektedir.
Eğer diş çatlaksa ısırdıktan sonra kısa süreli ama şiddetli bir ağrı görülmektedir. Çiğneme yaparken, besinleri ısırırken ve dişlerin soğuk ve sıcağa maruz kaldığı durumlarda sızlamanın olması çatlak dişe sahip olunduğunun göstergesi olmaktadır.
Çok sert cisimlerin çiğnenmesi, yaşa bağlı olarak diş yapısında meydana gelen zayıflama, tedavisi yapılmayan çürükler nedeniyle dişte hassasiyet artması, yüze darbe alınması, düşme sırasında dişlerin sert nesne veya zeminle teması gibi farklı durumlarda diş kırılması ile karşılaşılması mümkündür.
Diş macunu oto ön cam çizik giderme için evde kullanılan yöntemlerden birisidir. Derin olmayan yüzeysel çizikleri gidermeye yardımcı olur.
Diş minesi aşınması ilerlediğinde kompozit dolgu tedavisi öne çıkar. Kompozit dolgu tedavisi etkili olduğu için aşınmanın ilerlemesi durumunda bu tedaviye başvurulur. Diş minesi aşınmasının derecesine bağlı olarak porselen lamina tedavisi de tercih edilir.
Diş Törpüleme İşlemi Sağlam Dişlere Zarar Verir Mi? Diş törpüleme işlemi, diş minesinin aşındırılmasıyla yapılan bir işlemdir. Diş minesinin aşındırılması zamanla sağlam dişe de zarar verebilen bir uygulamadır. Bu nedenle diş törpüleme işlemi daha çok tedavi yöntemi olarak tercih edilir.
D vitamini:Eksikliğinde kemik ve diş yapısında bozukluklar oluşur. KALSİYUM:Kemik ve diş oluşumunda etkilidir.Sağlıklı kullanılabilmesi için C ve D vitaminlerine ihtiyaç duyar.
Dentin, diş minesi kadar sert veya koruyucu değildir, dolayısıyla açığa çıktığında ağız bakterileri ve plak, dişe zarar vermeye başlayabilir. Çürüme devam ederse dişin pulpası tehlikeye girebilir, bu da ciddi durumlarda dişin çekilmesiyle sonuçlanabilir.
Şeker, buz, fındık, sert mısır taneleri gibi sert ve sağlam besinleri ısırmak ya da kuruyemiş kabuklarını kırmaya çalışmak, Sakız çiğneme ya da buz çiğneme gibi dişlerde baskıya neden olan alışkanlıklar, Büyük diş dolguları ve kök kanal tedavisi, Diş gıcırdatma (bruksizm) ve çeneyi sıkma.
Eğer dolgu yapılan dişlerden birinde kontak gerçekleşmiyorsa, bu durumda dolgulardan biri sökülüp, o kontak sağlanacak şekilde yenilenebilir. Ayrıca eski dolgularda çatlak ve kırık varsa dolgu değişebilir.
Diş taşı temizliği uzman diş hekimleri tarafından diş kliniklerinde yapılır. Çoğunlukla özel el aletleri ve ultrasonik cihazlar ile tartar temizlenir, diş yüzeyinden uzaklaştırılır. Bazı durumlarda lazer cihazlar da kullanılabilir.
👉🏻 Çatlak kemik, kendiliğinden iyileşebilen bir durum değildir. Bir uzman doktor tarafından tedavi yapılması gerekmektedir. Doktor tarafından uygulanan çatlak tedavisi kısa süre içerisinde etkisini gösterecektir. Hastanın durumuna, çatlağın yerine ve boyutuna göre tedavi süresinde değişkenlikler olabilmektedir.
yarısı kırılan bir diş, dolgu ile tedavi edilebilir, ancak tedavi seçeneği kırığın türüne ve dişin durumuna bağlı olarak değişebilir.
Şişme, morarma, uyuşma, sızı gibi belirtiler çatlağın habercisi olabilir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda ayağınızdaki ağrının sebebinin kırık olduğunu düşünebilirsiniz. Fakat kırık, çok daha şiddetli bir acıya sebep olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri