Fırınınızın derecesini önceden ayarlayıp ısıtmanız gerekmektedir. Tavuğunuzu üzerinde yağlı kağıt bulunan bir fırın tepsisine yerleştirip önceden ısıtılmış fırında ısıtabilirsiniz. Üzerini kıtır ya da karamelize olmasını isterseniz de fırının üst rafına alabilirsiniz.
Pişmiş tavuğu ilk kez çözdüğünüzde, buzdolabında çözdürmelisiniz. Tavuğu bir gece önceden dondurucudan çıkarıp yavaş ve güvenli bir sıcaklıkta çözülmesi için buzdolabına koymanız gerekir.
Tavuğu tavuk parçalarıyla birlikte fırının orta rafına yerleştirin. 10 dakika için bir zamanlayıcı ayarlayın. Kızarmış tavuğunuza nem katmak için bir fırın kabına biraz sebze suyu veya tavuk suyu ekleyin ve bir kapakla kapatın. En az 10 dakika ve yarım saat kadar pişirme süresi planlayın.
Tavuk, en fazla buzdolabında saklanan yiyeceklerdendir, çünkü çabuk bozulmaz ve ısıtıldığında da tadını korumaktadır. Ama tavuk aslında ya taze pişmiş ya da soğuk olarak tüketilmelidir. Tavuğu tekrar ısıtmak, protein kompozisyonunun değişmesine dolayısı ile de düzgünce sindirilememesine sebep olmaktadır.
En Hızlı Yöntem: Mikrodalgada Çözdürme
Eğer vaktiniz yoksa tavuğu hemen pişirmeniz gerekiyorsa hızlı çözdürme için mikrodalga fırın kullanabilirsiniz.
İlgili 28 soru bulundu
Uzmanlara göre dondurulmuş tavuğu pişirmenin herhangi bir sakıncası yok. Tavuğu dondurulmuş halde pişirebilirsiniz. Ancak tarifinde önerilen süreden %50 daha fazla pişirilmesi gerektiğini unutmayın.
Tavuğunuzu üzerinde yağlı kağıt bulunan bir fırın tepsisine yerleştirip önceden ısıtılmış fırında ısıtabilirsiniz. Üzerini kıtır ya da karamelize olmasını isterseniz de fırının üst rafına alabilirsiniz.
Zehirlenme konusunda en riskli besinlerden biri tavuk. Çünkü tavuk tekrar ısıtıldığında içeriğindeki protein yapısı değişerek bakteri üretmeye başlıyor. Bu durumdan kaçınmak için fazla satın aldığınız tavuğu pişirmeden derin dondurucuda saklayabilir, yiyeceğiniz zaman istediğiniz miktarda çıkarıp pişirebilirsiniz.
* Çiğ tavuk buzdolabında 2 güne kadar, pişmiş tavuk ise 3-4 gün boyunca saklanabilir. * Buzdolabında çözdürülen tavuk, sonrasında tekrar buzdolabının en soğuk kısmında 1-2 gün saklanabilir. Sadece buzdolabında çözülmüş çiğ tavuğu yeniden dondurabilirsiniz.
Tavuklar mikrodalgaya konulmamalıdır. Mantar gibi, protein açısından zengindir. Bu, yeniden ısıtma etkisi altında tadını tamamen değiştirir. Tavuk eti, ciddi gıda zehirlenmesine yol açabilecek zararlı bakterileri serbest bırakır. Isıtıldığında sadece tadı değişmekle kalmaz, mikrodalga fırın hiçbir bakteriyi yok etmez.
Çiğ etler ve pişmiş et yemekleri buzdolabında ayrı raflarda saklanmalıdır. Pişmiş et yemekleri diğer pişmiş yemekler gibi buzdolabının üst veya orta raflarında saklanmalıdır. Etlerin buzdolabında güvenli saklama süreleri; büyük parçalı pişmiş tavuk yemekleri için 3 gündür.
Buzdolaplarımızda veya derin dondurucularımızda en çok saklanan yiyeceklerden biri de; protein kaynağı olan tavuk ve yumurtadır. Her ikisi de tekrar ısıtıldığında protein kompozisyonun değişmesiyle çeşitli sindirim sistemi rahatsızlıklarına sebebiyet vermektedir.
Haşlanmış tavuğun bekleme koşulları bulunduğu ortama göre farklılık göstermektedir. Haşlanmış tavuk buzlukta 2-6 ay kadar saklanabilir. Dolapta ise 3-4 gün kadar tazeliğini koruyabilir. Oda sıcaklığında ise en fazla 2 saate kadar saklanabilir.
Pişmiş tavuk buzdolabında 3 gün taze kalırken buzlukta ise 2-6 ay arasında taze kalabilir. Tabi pişmiş tavuğu başka ürünler ile karıştırmadan saklamak gerekmektedir. Yani pişmiş tavuğun yanına patates vs. ürün koymamakta fayda vardır. Pişmiş tavuğu uzun süre saklamanın en iyi yolu buzluktur.
Donmuş bir tavuk ile haşlama yapmak isterseniz direk haşlanacak suya ekleyip çözülme beklemeden tavuğu pişirme de diğer bir yöntemdir. En ideal çözdürme yöntemi +4 yani buzdolabında çözdürmedir. Bu işlemde tavuğun hava almaması ve bir tepsi içerisinde buzdolabının en alt bölümünde çözülmesi gerekmektedir.
Tavuk yeniden ısıtıldığında kötü reaksiyon gösteren proteinlere sahiptir. Soğuk tavuk ısıtıldığında sindirim sorunlarına yol açabilir. Eğer tavuğu tekrar ısıtacaksanız, her tarafının ısındığından emin olun. Tavuk dumanı tütecek kadar fazla sıcaklığa ulaşmalıdır.
Lezzetli yemeklerin ilk tercihi: Tavuk
İkinci kez ısıtılan tavuğun protein kompozisyonu değişir ve sindirim sıkıntılarına sebep olur.
Tavuk etinden zehirlenme belirtileri 8- 72 saat aralığında ortaya çıkabilir. Ayrıca hem belirtiler hem de hastalık 48 saat sürebilir. Gıda zehirlenmelerinin belirtileri genelde aynıdır. Tükettiğiniz gıda miktarı ile de belirtilerin şiddeti orantılı olur.
Tavuk etini en güzel yumuşatan malzemelerin başında ise yoğurt, kefir ve yoğurt suyu geliyor. Yoğurt ve kefir tavuk etiyle bütünleştiğinde onun yumuşacık ve lezzetli olmasını sağlıyor. Üstelik diğer baharatların ve malzemelerin tavuğa daha nefis bir şekilde geçmesine de yardımcı oluyor.
Derin dondurucudan çıkardığınız tavuğu hızlıca çözmenin en bilinir yollarından biri mikrodalgaya atmaktır. Buz çözme kademesine getirdiğiniz mikrodalgaya tavuğu atın ve yaklaşık 4 dakika çalıştırın. Daha fazla çalıştırdığınızda tavuğunuz pişmeye başlayabilir.
Tekrar ısıtılan yemekler içerdikleri birçok besin öğesini kaybeder. Yüksek ısıda pişmiş yemekler buzdolabında düşük ısılarda bekletilmesi sonucu sahip olduğu çoğu besinsel içerikleri kaybeder. Bekletilip tekrar ısıtılan yemekler histaminden zengindir.
Tavada 4 dakika: Paketin tamamını tavaya dökerek ısıtınız. Mikrodalga Fırında 2 - 3 dakika: Yemek kabını, dış ambalajını çıkardıktan sonra folyosunu açarak mikrodalga fırında ısıtınız.
Yemek yapmak için hazırlayacağınız tavuk etinin üzerinde rahatsız edici parçalar varsa; bu durumda yıkamanız önerilir. Kan, toz, istenmeyen detayları temizlemek için soğuk suyla tavuğu yıkayabilirsiniz. Suyun derecesi çok önemli olacaktır çünkü sıcak su, tavuğun yapısını anında değiştirecek ve tadını etkileyecektir.
Aynı zamanda bu gıdalar soğuduktan 3-4 gün içerisinde tüketilmelidir. Aksi halde gıda zehirlenmelerine yol açabilir. 3. Tekrar ısıtırken zaman ve sıcaklık ayarının iyi yapılmış olması gerekmektedir. Az ısıtılmış ya da çok ısıtılmış et, tavuk veya balık sağlığınıza zarar verebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri