Bir hareket bozukluğu hastalığı olan distoni kaslarda istemsiz hareketlere yol açar. Parkinson ve esansiyel tremordan sonra en sık karşılaşılan hareket bozukluğu türü olan distoni, yavaş tekrarlayan hareketler veya anormal duruş (postür) ile karakterizedir.
Distoni tedavi edilebilir bir hastalıktır. Çeşitli ilaç tedavileri ile kısmi rahatlama sağlamak mümkündür. Distonisi olan bazı hastalar Botulinum toksin enjeksiyonlarından fayda görür. Botulinum toksin enjeksiyonları aşırı kasılmaya neden olan kasları yatıştırır ve yılda üç dört kere tekrarlanır.
Distoni bazen stres, boyun tutulması veya psikolojik bir bozukluk olarak tanımlanabilir. Bozukluğun türü uzmanların psikolojik bir bozukluğun ya birincil neden ya da katkıda bulunan bir faktör olduğu sonucuna varmalarına yol açabilir.
Distoni Nedir? Distoni, beyin tarafından iletilen sinyalin yanlış gönderilmesi sonucunda, vücutta belirli bir bölgede ya da yaygın şekilde oluşan istemsiz kas spazmlarına verilen genel bir tanımlamadır. Vücudun bir bölgesinden başlayarak (göz, boyun, kollar ve eller gibi) bazı durumlarda ağrılı bir şekilde gelişir.
İlgili 34 soru bulundu
Distoni, hastaların günlük yaşamını oldukça etkileyen bir hastalık olsa da ölümcül değildir. Çoğu hasta uygun ilaç tedavisi ve gerekli görüldüğü durumlarda cerrahi müdahaleler ile günlük hayatına devam edebilir.
Distoni, hareketi etkileyen nörolojik bir hastalıktır. Genellikle 40 yaşın üzerindeki kişilerde görülür ve istemsiz kas kasılmaları ile karakterizedir. Distoninin nedeni bilinmemektedir, ancak ilgili birkaç olası faktör vardır. Distoni, kontrol edilemeyen kas spazmlarını içeren istemsiz bir hareket bozukluğudur.
Hastalık ilerleyicidir ve inatçı, şiddetli distoni, kuadriparezi veya koma gelişebilir. Tedavi edilmezse ölüme yol açar. Semptomlar yüksek doz biyotin ve tiamin uygulamasını takip eden birkaç gün içinde düzelir.
Stres, primer distoniye yol açmasa da distoni hastalarında stres varlığı, hastanın belirtilerinin ve yakınmalarının artmasına yol açabilir. Distoninin en sık görülen formu olan primer distoniler, esansiyel tremor, tik ve Parkinson hastalığından sonra en sık görülen hareket bozukluğudur.
Distoni Teşhisi ve Tedavisi
Distoninin tedavisi, distoninin türüne ve şiddetine bağlıdır. Fokal distonilerde, botulinum toksini enjeksiyonları, kas spazmlarını azaltmak ve ağrıyı hafifletmek için kullanılabilir. Bu enjeksiyonlar, genellikle 3-4 ayda bir yapılır. İlaçlar da tedavide kullanılır.
Kişide duruş bozukluğuna ve ses tellerinde titremelere sebep olabilir. Bazı vakalarda yüz kaslarında da kasılmalar görülebilirken, anormal mimik hareketleri ve göz kırpma gibi durumlara da yol açabilir. Hastalığın nedenine bağlı olarak primer ve sekonder distoni olarak iki ayrı sınıflandırmada incelenebilir.
Parkinson temelde titreme, yavaşlık ve tutukluk ile karakterize bir hastalıkken distoni kasların istemsiz kasılması ile karakterizedir. Parkinson nörodejeneratif bir hastalıktır. İleri yaş hastalığı olarak bilinir. Ancak distoni orta yaş ve hatta genç hastalarda dahi görülebilir.
Distoni; stres, üzüntü ve yorgunluk durumlarında artabilirken, dinlenme, sakinleşme ve uyku halinde azalabilir. Distoni Ne Sıklıkta Gözlenir? Yayınlanan bilgilere göre İngiltere'de 70.000, Amerika'da ise 300.000'den fazla kişi farklı sayıda tipleri bulunan distoniden etkilenmektedir.
Genetik: Distoniyi yapan birçok genetik sebep vardır. Bazıları ebeveynlerden genetik yolla geçer; burada hastalığı taşımasına rağmen klinik bulgu da bulunmayabilir ya da klinik değişik şekillerde olabilir. Bu çalışmalarla ailede kalıtsal geçiş hesaplanıp çocuklarına geçip geçmeyeceği öngörülebilir.
Distoninin tedavisi semptomatiktir, tamamen iyileştirici tedavi yoktur. Tetikleyici faktörlerin müdahalesi yapılmalı, neden olan ilaçlar uzaklaştırılmalıdır. Tedavi yöntemleri ilaçlar (oral/parenteral ilaçlar, botulinum toksin enjeksiyonu) ve cerrahi işlemler (derin beyin stimulasyonu, nörocerrahi) şeklindedir.
Distoni, kasların istemsiz ve tekrarlayıcı kasılma bozukluğudur. Bu durum, kasların kontrolünü sağlayan beyin bölgeleri ve sinir yollarındaki anormalliklerden kaynaklanır. Distoni genellikle belirli kas gruplarını etkiler ve kasların anormal şekilde sıkılmasına veya istemsiz kasılmasına neden olur.
Sık görülen şekilleri, göz kırpma, yüz kırıştırma, omuz atması, dudak hareketleri, geniz temizleme şeklindedir. Bazen ses ve kelime çıkarma şeklinde tikler de görülebilir.
Gece kramplarında genel sebep kas yorgunluğudur ancak başka altta yatan başka sebepler de olabilir. 50 yaş üstü bireylerde yorgunluğa ek olarak susuzluk, sinir hastalıkları, diyabet gibi sebepler de gece kramplarına yol açabilir.Hamilelik krampları, genellikle alt bölgelerdeki kasları tutan, anne adaylarının büyük bir ...
Hastalığın kesin tanısı klinik muayene ve MR çekimiyle nöroloji uzmanı konur.
Kramp Neden Girer? Kramp girmesinin nedeni fiziksel durumdaki yetersizlik, kas yorgunluğu, kasın fazla zorlanması, uzun süre aynı pozisyonda kalma ve vitamin ile mineral eksiklikleridir. Özellikle magnezyum, kalsiyum, potasyum ve sodyum gibi mineraller kas kasılmalarına zemin hazırlar.
Bazı erişkinlerde geç adölesan veya erişkinliğin başlangıcında ortaya çıkabilir. Bu olgularda kasılmalar genellikle vücudun daha üst kısımlarından başlar. Distonik kasılmalar genellikle hastalar hareket etmeye çalıştıklarında artar. Stres, üzüntü, yorgunluk distonik kasılmaları arttıran diğer faktörlerdir.”
Vücudun herhangi bir bölümünde meydana gelebileceği gibi genellikle charley atı adı verilen baldır kaslarında yaşanan kas spazmı, yaygın olarak stres, aşırı egzersiz, dehidrasyon, sinir bozuklukları ve tiroid sorunları sebebiyle meydana gelir.
Distoni yineleyici, bükücü, döndürücü istem dışı güçlü kas kasılması ve geçici veya kalıcı postür bozukluğu ile karakterize nörolojik bir tablodur(1). Akut distonik reaksiyon, özellikle yüz, boyun ve sırt kaslarında kontraksiyonlar, opistotonus, tortikolis, okulojirik kriz, dizartri, trismus ile kendini gösterir(2).
Kalsiyum, potasyum içeren besinler tüketerek, Kasılma olan bölgeye kasın gevşemesi için kompres uygulayarak, Tropikal kremler ile kasılmanın meydana geldiği bölgeye 20 dakika boyunca masaj uygulaması yaparak. Kas gücü gerektiren bir aktiviteye başlamadan önce mutlaka ısınma egzersizleri yaparak engelleyebiliriz.
İstemsiz kasılma ve seğirmelere yönelik ilaç tedavisi genellikle çok etkin olmamaktadır. Hastaların büyük bir kısmında tıbbi tedavi botoks uygulaması ile sürdürülmektedir. Bu tedavinin yetersiz kaldığı veya tolere edilemediği durumlarda cerrahi tedavi uygulanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri