Distopik romanlar genellikle çağdaş toplumun unsurlarını içeren ve bazı modern eğilimlerin sakıncalarına karşı uyarı niteliği taşıyan romanlardır. Modern toplumu bekleyen olumsuz geleceği veya durumu anlatırlar.
Distopya (anti-ütopya Yunanca dystopia), çoğunlukla ütopik bir toplum anlayışının anti-tezini tanımlamak için kullanılır. Distopik bir toplum otoriter-totaliter bir devlet modeli ya da benzer bir başka baskıcı sistem altında karakterize edilir. Kelime ilk defa John Stuart Mill tarafından kullanılmıştır.
Ütopya, gerçek hayatta olmayacak kadar güzel ve ideal olan toplum biçimidir. Distopya ise ütopyanın tam tersi olarak bir toplum şeklidir. Ütopya, mükemmel anlamına gelirken distopya ise baskıcı toplumu ifade eder.
Distopik, olası kıyamet senaryolarından birinin yaşandığı karanlık gelecek anlamına gelir. Ütopik toplumlarda bir toplum ne kadar uyumlu ve mutlu ise distopik toplumlar da bir o kadar umutsuz ve kaotik bir yapıya sahiptir. Distopyalarda gelecek olabildiğince umutsuz ve karanlık bir şekilde resmedilir.
İlgili 37 soru bulundu
Ütopya: Aslında olmayan, tasarlanmış ideal toplum. Distopya: Ütopik bir toplum anlayışının anti-tezini tanımlamak için kullanılır. Distopik bir toplum otoriter - totaliter bir devlet modeli ya da benzer bir başka baskıcı sistem altında karakterize edilir. sanıldığı üzere ütopya ve distopya zıt şeyler değildir.
Birçok peri masalında olduğu gibi iyi ve kötü karakterlerin yer aldığı eser ütopya olarak başlamış ancak distopya olarak son bulmuştur (Şahin, 2017, s. 218).
"Distopya" kelimesinin anlamı gelecekte kurulacak toplumların baskıcı ve otoriter sistem altında, olumsuz bir yaşama sahip olabilecekleri üzerine kurulan bir tezdir. Verilen sınırsız haklar doğrultusunda oluşan baskıcı ve otoriter sistem bireyi birey olmaktan uzaklaştırmayı hedefler.
Bin Dokuz Yüz Seksen Dört (özgün adı: Nineteen Eighty-Four), İngiliz yazar George Orwell tarafından kaleme alınmış olan alegorik, distopik ve politik bir romandır. Romanın hikâyesi distopik bir dünyada geçer. Distopya romanlarının en ünlülerindendir.
İlk olarak, John Stuart Mill tarafından, 1868'de kullanılan distopya kötü, normal olmayan, hastalıklı anlamına gelmektedir ve anti-ütopyanın karşılığı değildir.
George Orwell'in 1984'ü, toplumun çöküşte olduğu bir geleceği tasavvur etmesi bakımından distopik kurgunun tanımlayıcı bir örneğidir. Bu, dil manipülasyonu ve tehdidi kullanarak toplum üzerinde kontrol uygulayan totaliter bir hükümetin uyarıcı bir hikayesidir.
İngiliz filozof ve yazar George Orwell tarafından kaleme alınan Bin Dokuz Yüz Seksen Dört (1984) adlı eser, yirminci yüzyılın en kayda değer distopya örneklerinden biri olması nedeniyle oldukça önemlidir.
Kelime olarak ilk defa John Stuart Mill tarafından kullanılan distopya, gelecekte olabilecek olumsuz toplumları tanımlamak için kullanılır. Ütopik toplum anlayışının antitezi olarak kullanılan distopya, otoriter ve baskıcı bir sistem olarak ifade edilir.
distopya, kelime kökeni olarak antik yunan dilinde "kötü yer" (bad place) anlamına gelir. özünde ise ütopyanın zıt anlamlısıdır.
Antik Yunanca'da "kötü yer" anlamına gelen distopya, "dis" ve "topya" kelimelerinin birleşiminden oluşur.
Hayvan Çiftliği romanı bilim kurgudan uzak bir distopya örneğidir (Çelik, 2015).
Distopya kav- ramını ilk olarak, 1868 yılında Thomas More'un kitabına yönelik yaptığı bir konuşmada John Stuart Mill kullanmıştır.
Bu kelime genellikle utopya şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı ütopya şeklinde olmalıdır.
Roman, Stalinizmin eleştirisidir. Kendisini her türlü totalitarizme karşı bir demokratik sosyalist olarak tanımlayan Orwell bu romanında SSCB'nin kuruluşundan itibaren meydana gelen önemli olayları kara mizah yoluyla ve mecazi bir dille anlatır. Hayvan Çiftliği çok yankı uyandırmış ve olumlu eleştiriler almıştır.
Demokrasinin aksaklıkları, insanların çıkar ilişkisi içinde başkalarını umursamaması, bencil insanların topluma verdiği zarar gibi konular çok iyi işlenmiş. Orwel bu romanı ile birlikte 1984 romanında distopik bir ülke öngörmüş olsa da anlatılanlar şu an dünyanın bazı ülkelerinde halen yaşanmaktadır.
Kitap, hayvanların insan yönetiminden kurtulup kendi kendilerini yönetmeleri fikrini işler. Ancak zamanla hayvanlar arasında da bir hiyerarşi oluşur ve bazı hayvanlar diğerlerinden daha önde gelmeye başlar.
Platon'un Ütopyası
Platon, "Devlet" adlı eserinde ideal devletin nasıl olacağını belirtmiştir. Bu devlette insanlar üç sınıfa bölünmüştür; Çalışanlar (çiftçiler, zanaatkarlar), bekçiler (askerler) ve yöneticiler(bilginler özellikle filozoflar).
Distopya denince en kötü şekilde oluşturulmuş bir toplum düzeni söz konusudur. O toplumda yaşayan bireylerin erk sahipleri tarafından kölece kullanıldığı birey olmanın, özneliğin, özgür düşüncenin olmadığı; işkence, baskı, sansür gibi araçların sınırsızca kullanıldığı bir sistemden söz edilir.
Distopik filmler listesi, içerisinde bir distopi barındıran açıklamalı sinema ve televizyon filmleri listesidir. Distopya, ütopyanın tam aksidir. Distopyalar içerisinde sıklıkla fukaralık, diktatörlük, şiddet, açlık, hastalık ya da aşırı çevre kirliliği gibi özellikler öne çıkmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri