Seminerde ekolojik pazarlama; 'pazarlama faaliyetlerinin çevre kirliliği, enerji tüketimi ve diğer kaynakların tüketimi üzerine olumlu veya olumsuz etkileriyle ilgili çalışmalar' olarak tanımlanmıştır.
Bu sayede işletmeler çevreci müşterilere ulaşarak müşteri tatmini sağlamakla hem kâr amaçlarına ulaşmış hem de çevreci ürünler üreterek çevreye katkı sağlamışlardır. İşletmelerin yeşil pazarlamayı kullanarak doğayı koruyan ürün üretmeleri rekabet edebilmeleri açısından önemli bir avantaj sağlamaktadır.
Yeşil pazarlama, çevresel sürdürülebilirliği sağlamak amacıyla şirketlerin faaliyetlerini çevre dostu bir şekilde yönlendirmeyi hedefler. Bu yaklaşım, hem şirketlerin çevresel sorumluluklarını yerine getirmesini sağlar hem de tüketicilerin çevresel bilincini artırarak sürdürülebilir bir geleceğe katkıda bulunur.
Yeşil pazarlama; kirlilik, enerji tüketimi ve tükenebilir kaynakların tüketiminin olumlu ve olumsuz yanlarını inceleyen toplumun ve tüketicilerin ihtiyacını tatmin etmede sorumluluk anlayışı içerisinde uzun vadeli karlılığı hedefleyen bir iş stratejisidir.
İlgili 42 soru bulundu
Nöropazarlama; müşterilerin kararları, tercihleri, motivasyonları hakkında fikir sahibi olabilmek için sinirsel ve fizyolojik sinyallerin ölçülmesi şeklinde tanımlanır. En yaygın olarak kullanılan yöntem, nöral aktiviteyi ölçen beyin taraması ile göz hareketlerinin fizyolojik olarak incelenmesidir.
Dark Marketing, Türkçe anlamıyla “karanlık pazarlama” demektir. Karanlık pazarlama, ürün ve hizmet tanıtımları için kullanılan bir reklam çeşididir. Aşina olduğumuz günümüz reklamlarından farkı bünyesinde aleniyeti barındırmıyor oluşudur.
Brown (2001b) Retro pazarlamayı, “Bir önceki tarihsel döneme ait ürün veya hizmetin canlanması veya yeniden başlatılmasıdır” olarak tanımlamaktadır (Brown, 2001b:6). Retro pazarlama, geçmiş döneme ait çağrışımlarla (müzik, koku, filmler, kitaplar vb.) farklı bir pazarlama yaklaşımını ortaya koymaktadır.
Kitlesel pazarlama, hedef kitle davranışları gözetmeksizin bir ürün veya hizmetin daha fazla kişiye ulaşmasının hedeflendiği bir pazarlama stratejisidir. Burada amaç daha fazla tüketiciye ulaşma imkânı elde etmektir. Yani hedef kitle değil tüm pazara hitap edecek çalışmalar gerçekleştirmektir.
Deneyimsel pazarlama, açılır mağazalar ve sanat etkinlikler gibi deneyimler yoluyla markaların müşterilerle bağlantı kurmasını sağlayan bir süreçtir. Markalar için benzersiz ve akılda kalıcı anlar yaratmanın etkili bir yolu olarak genellikle yüz yüze gerçekleştirilir ve dijital bileşenler içerir.
Yeşil pazarlama, ürün ambalajından, son kullanımından sonra atık haline geldiği aşamaya kadar, yeşil kaliteyi içermesini öngörür ve bu amaçla, tüketicileri bilgilendirici işaret ve açıklamalara, ürün veya hizmeti sunum aşamasında öncelik verir.
Yeşil pazarlama anlayışında; ürün, dağıtım, satış ve tutundurma aşamaları yeşil farkındalığa göre düzenlenir. Yani pazarlama karması olarak bildiğimiz aşamalarda duyarlılık bir uygulama hâline dönüşür. Yeşil pazarlamayı gerçekten benimseyen markalar, duyarlılıklarını kurumun sosyal sorumluluğu olarak görürler.
Çevreci pazarlama, ekolojik pazarlama gibi isimleri de olan yeşil pazarlama, ürünlerin çevre dostu, sürdürülebilirliğe dayalı olarak tanıtım ve pazarlamasının yapılmasıdır. Ürün materyalleri, üretim süreci, ambalaj, reklam gibi geniş bir yelpazeye sahiptir.
Yeşil Pazarlama, verimlilik açısından Yeşil Verimliliği, tüketiciler açısından Yeşil Tüketicileri, üreticiler açısından ise Yeşil Etiketlemeyi (eko-etiket) gündeme getirmiştir. Yeşil Pazarlamada uygulanan beş strateji; yeşil ürün, yeşil fiyatlandırma, yeşil tutundurma, yeşil dağıtım ve yeşil etiketleme stratejileridir.
Üretim, kullanım ya da atık yönetiminde dünyayı kirletmeyen veya doğal kaynaklara olumsuz etkisi olmayan ve dönüştürülebilen ya da muhafaza edilebilen ürüne yeşil ürün denir. Yeşil ürün, ister somut isterse soyut bir ürün olsun, tüm yaşam döngüsü boyunca doğrudan ya da dolaylı çevresel etkisini en aza indiren üründür.
Yeniden pazarlama, daha önce siteyi ziyaret eden kullanıcılara reklam sunduğu popüler bir dijital pazarlama yöntemidir. Şirketinize veya markanıza daha önce ilgi göstermiş kişilere ulaşma yöntemidir. Önceki ziyaretçileri veya tüketicileri hedeflediğiniz için buna "yeniden" pazarlama (remarketing) denir.
Bir ürün veya hizmetin tüketiciler tarafından ağızdan ağıza konuşularak duyurulması şeklinde reklam yapılmasına viral pazarlama adı verilmektedir. Viral pazarlama, pazarlama mesajının çok kısa sürede durdurulamayacak şekilde kendiliğinden diğer insanlara iletilmesi sürecidir.
Postmodern dönemde pazarlamada yaşanan en önemli değişim içeriğin değil biçim ve stillerin önem kazanmasıdır. Ürünün kullanım değeri ikinci plana atılmakta, imgelerinde tüketiciye sağladığı imaj ön plana çıkmaktadır. Tüketicilerde “ne tüketiyorsam oyum” anlayışı hakimdir.
"Hayalet pazarlama" ve "stealth marketing" isimleriyle de bilinen gizli pazarlama, tüketicilere hissettirmeden ürün reklamının önceden yapıldığı bir pazarlama stratejisi olarak tanımlanır. Amacı, tüketicilerin zihninde yer ederek zaman içinde yayınlanacak bir reklama onların bakış açısını önceden planlamaktan geçiyor.
Gerilla pazarlamanın en sık karşılaşılan uygulamalarından birisi ambient reklamcılıktır. Ambient reklamcılık, reklam mesajlarının iletilmesi amacıyla tüketicilerin etkileşim içerisinde oldukları çevresel elemanları kullanan ve bu elemanları reklamcılık açısından anlamlı hale getiren gerilla reklamcılık formudur.
Korku pazarlaması, korkunun gücünden pazarlama amaçlı yararlanma olarak ifade edilebilir (Kaya, 2009:116). Diğer bir ifadeyle pazarlamacıların, tüketicilerin satın alma kararlarını hemen vermeleri için insanları korkutma girişiminde bulunması korku pazarlaması olarak tanımlanmaktadır (Imbraile, 2007: 29).
Etnik pazarlama, pazarlama çalışmalarında kültürel ve bölgesel farklılıkları ve bu farklılıklardan doğan tüketim alışkanlıklarını ele alarak yapılan faaliyetler olarak tanımlanabilir. Firmaların, potansiyel müşterilerine daha hızlı ulaşımı için özellikle kültürel değerler ve dil etkin rol oynuyor.
Offline Marketing (Çevrimdışı Pazarlama) Nedir ? Çevrimdışı pazarlama, özellikle yerel kanalda markanız veya şirketinizle birebir etkileşimde bulunan portföyünüz adına en etkili tercihlerin içerisinde yer alır. Genellikle, bir şirket ilk önce tam olarak kime ulaşmaya çalıştıklarına karar vermelidir.
Pasif marketing dediğimiz şey, internette yayınlamış olduğunuz içeriklerdir. Bu içeriklerin başlıcaları şunlardır. Facebook sayfanızda yayınladığınız içerikler olabilir. YoutTube kanalınızda yayınlıyor olduğunuz videolar olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri