Ekoloji organizmaların diğer organizmalarla ve etraflarındaki fiziksel ortam ile nasıl etkileşim içinde olduklarını inceleyen bir bilim alanıdır. Organizmaların yeryüzünde dağılımı ve yoğunluğu hem biyotik (canlı organizmalarla ilgili) hem abiyotik (canlı olmayan) fiziksel faktörler tarafından şekillenir.
Ekoloji (Yunanca: Οίκος — ev, Yunanca: Λόγος — bilim) ya da doğa bilimi, canlıların hem kendi aralarında hem de fiziksel çevreleri ile olan ilişkileri inceleyen bilim dalıdır. Ekoloji canlıları birey, popülasyon, komünite, ekosistem ve biyosfer düzeylerinde inceler.
✔ Ekoloji: Canlıların birbirileri ve cansız çevre ile olan ilişkilerini inceleyen bilim dalıdır.
Habitat ya da yaşam alanı, bir canlının yaşadığı ve geliştiği yer. Bu yer, fiziksel bir bölge, yeryüzünün özel bir parçası, hava, toprak ya da su olabilir.
Ekosistem: Bir bölgede yaşayan ve birbirleriyle etkile- şim hâlinde olan canlılar ile bunları saran cansız çevre- nin karşılıklı ilişkileri ile meydana gelen, süreklilik gös- teren ekolojik sistemdir. Komünite (Yaşam birlikleri): Bir bölgede yaşayan çe- şitli türlere ait bireylerin oluşturduğu topluluktur.
İlgili 42 soru bulundu
Kaç çeşit ekosistem var? Karasal ve su olmak üzere iki çeşit ekosistemden söz edebiliriz. Karasal ekosistem; belirli bir alandaki biyotik ve abiyotik bileşenlerin etkileşimleri ve kara tabanlı bir organizma topluluğudur. Çeşitli jeolojik bölgelere dağılmış farklı karasal ekosistem türleri vardır.
Karasal ekosistem dediğimiz orman, dağ, ova, vadi, mağara ve benzeri gibi karasal alanları kapsar. Su ekosistem ise tuzlu ya da tatlı sulardan meydana gelen ekosistemlere verilen isimdir. Örneğin denizler, bataklıklar, okyanuslar, akarsular su ekosistemine örnektir.
ekolojik niş; sağlık, beslenme, üreme gibi yaşamsal faaliyetlerin gerçekleştirilmesinde etkisi olan fiziksel, kimyasal ve de biyolojik faktörlerin bütününe verilen isimdir. Biyolojik türlerin fiziksel çevresindeki nem, sıcaklık, hava, ışık, toprak gibi faktörler ekolojik niş üzerinde etki alanına sahiptir.
Ünite 3: Ekosistem Ekolojisi ve Güncel Sorunlar.
Popülasyon: Belirli bir bölgede yaşayan aynı türe ait bireyler topluluğudur. Tür: Ortak bir atadan gelen çiftleştiklerinde verimli döller meydana getirebilen bireylerdir.
Ekoloji, doğa bilimlerine ekoloji denilmekte olup tüm canlıların birbirleri ve çevreleri ile olan ilişkilerini incelemektedir. Başta insan olmak üzere yeryüzünde bulunan bütün hayvanlar ve bitkiler, canlılar sınıfına girmektedir.
Bu ortak ögeler, canlı ögeler (biyotik) ve cansız ögeler (abiyotik) ögelerdir. Yani bir ekosistem, temel olarak abiyotik yani cansız maddeler ve biyotik yani canlı (üreticiler, tüketiciler ve ayrıştırıcılardan) oluşur. (Ekosistemlerde yaşam, enerji akışı ve besin döngüleriyle sürer.)
Günümüzde ekoloji: canlıların çevre ve diğer canlılarla olan ilişkilerini inceleyen bilim dalıdır. Anahtar kelime “ilişkiler”dir. Ekoloji etkileşim çalışmasıdır.
Ekoloji bilim dalı genellikle doğanın bütünü ile ilgilenilir. Canlıların doğadaki yaşamsal faaliyetlerini ayrıntılı olarak inceler. Bunun yanı sıra ekolojik dengenin bozulması canlıların yaşamsal etkilerini doğrudan ilgilendirir. Bu nedenle ekolojinin sağlıklı bir şekilde sürdürülmesi de çok önemlidir.
Ekoloji, canlıların ortamları ve diğer canlılar ile sürdürdükleri ilişkileri inceleyen bir bilim dalıdır. Ekologlar, bu bilim dalının temel prensipleri doğrultusunda ekosistemdeki canlılar arasındaki etkileşimleri, çevre kirliliği, küresel ısınma gibi konuları araştırır.
Biyoloji Dersi Öğretim Programı'nın hazırlanmasında ünite temelli yaklaşım esas alınmıştır. Programda 9. sınıf düzeyinde üç, 10. sınıf düzeyinde üç, 11. sınıf düzeyinde iki ve 12. sınıf düzeyinde dört ünite yer almaktadır.
Tür, ortak özellikler taşıyan ve çiftleştiğinde verimli döller verebilen, aynı veya yakın gen havuzunda bulunan biyolojik gruptur.
Üreme, çoğalma olarak da bilinir, bir canlının neslini devam ettirmesi olayı. Büyüme ve gelişmesini tamamlayan her canlı üreme yeteneğine sahip olur. Üreme yeteneğine sahip canlılar kendilerine benzer bireyler oluştururlar ve bu sayede nesillerini devam ettirmiş olurlar.
Mutualizm, değişik çeşitlerden iki canlının karşılıklı yardımlaşıp her iki kısma da fayda sağlamasına yönelik bir ortak yaşam şekliidr. Kendi kendilerine de yaşamlarını sürdürme yeteneğine sahip olan iki canlı birlikte hareket ederek daha basit gıda bulmasına dayalı bir simbiyotik hayat şekli olarak ifade edilir.
Çürükçül ya da saprotrof organizmalar gıdalarını cansız maddelerden elde eder, genelde ölmüş veya çürümekte olan bitki ve hayvanların içerdiği organik bileşikleri kullanır. Saprotroflar kendi gıdalarını yapamadıkları için bir tip heterotrof sayılırlar.
Bu da aslında sanılandan çok daha büyük bir avantaj niteliği taşıdığı gösteriyor. Canlıların nişleri, beklenen ve gerçekleşen olarak iki farklı şekilde incelenir. Söz konusu durumda herhangi bir rekabet ya da sınırlayıcı faktör yok ise o zaman potansiyel niş olarak tanımlanır.
Ekosistemler farklı şekillerde gruplandırılırlar. Küresel ölçekte; karasal, tatlı su, denizel ve yapay ekosistemler olmak üzere dört ana gruba ayrılırlar.
Ekosistem ikiye ayrılır.
Karasal ekosistem; vadi, mağara, orman,dağ, çöl ve kent olarak örneklendirilebilir. Su ekosistemi ise; tatlı su ve tuzlu su olarak belirtilebilir. Deniz, okyanus, bataklık, akarsular olarak tanıma destek örnekler verilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri