Bazan kâtiplerin önünde de yazı takımı yerine kullanılmak üzere bulundurulduğundan -ve belki bu sebeple- Topkapı Sarayı'ndaki divanhânenin yanında sadrazamın yazışmalarını gerçekleştirdiği odaya “divit odası” denilmiştir.
Divit, hokkadaki mürekkebe batırılarak yazı yazmakta kullanılan bir tür kalem. Divitin çalışma prensibi dolma kaleme benzer ancak dolma kalem gibi mürekkep haznesi bulunmaz. Bu nedenle belirli aralıklarla mürekkebe batırılması gerekir.
Mürekkep hokkası ile kamış kalem ve yazı aletlerinin konulduğu yazı takımına divit adı verilirdi. Bu aletleri yapan esnaf da divitçi ismiyle anılırdı. Evliya Çelebi 17. Yüzyılda İstanbul'da divitçi dükkan sayısının 19 olduğunu ve dükkanların genelde Beyazıt'ta kağıtçılar içinde olduğunu söyler.
Kâtip veya hattatın yanında taşıyabileceği çıkıntılı hokkasıyla prizma şeklinde kalemliğe divit denir. Divitin kalemlikle hokkası arasında şekil ve tezyinat bakımından bir bütünlük bulunur. Silindir biçimindeki kalemliğin dibine hokka, üstüne de rıhdan vidalanarak yerleştirilmişse buna "kubûr" adı verilir.
Divit kalemler, yüksek kaliteli bir yazı deneyimi sunan ürünlerdir. İnce uçlu ve sert uçlu kalemler olarak iki farklı çeşidi vardır. Genellikle çizim, yazma, imza gibi işlemlerde kullanılır. Mürekkep kartuşları veya mürekkep şişeleri ile çalışır.
İlgili 26 soru bulundu
Bilinen şekliyle divitin ilk defa ne zaman ortaya çıktığı katiyetle belli değilse de gelişen yazı ve kitap sanatlarının neticesinde ilk olarak Arap âleminde görülmeye başlandığı nakledilmektedir.
Modern dolma kalemi 1884 yılında L.E. Waterman (1837–1901) icat etmiştir.
Hokka; çoğunlukla cam, toprak veya metalden üretilen mürekkep kabı. Fırça, divit veya tüy ile birlikte kullanılan hokkalar genellikle, devrildiklerinde mürekkebi akıtmayacak şekilde dizayn edilirler. Tükenmez ve dolma kalemlerin icadıyla birlikte hokka kullanımı giderek azalmıştır.
Hokka, Arapça bir kelimedir ve dilimize de Arapçadan geçmiştir. Hokka, cam, metal ya da topraktan yapılmış olan ve içinde mürekkep konulan küçük bir kaptır.
Devlet, Osmanlı Türkçesinde "imparatorluk", günümüz Türkçesinde "yüce devlet" anlamına gelen Devlet-i Aliyye (Osmanlıca: دولت عليه) ve devleti yöneten hanedanı belirtmek için "Osmanlı Hanedanı" anlamına gelen Hanedan-ı Âl-i Osman isimlerini kullandı.
Osmanlı, bir milletin adı değil, bir ailenin adıdır. “Âl-i Osman” yani Osman oğulları diye bilinen ve Söğüt bölgesinde küçük bir beylik kuran ailedir. Bu aile, Türk'tür yani Türk milletin bir parçasıdır.
D-COLEFOR, kalsiyum alımını ve metabolizmasını düzenleyen ayrıca kemik dokusuna kalsiyum katılımını destekleyen D3 vitaminini içerir. D vitamini eksikliği tedavisinde, D vitamini eksikliğinin tedavisine devam etmek amacıyla (idame) ve eksikliğin önlenmesi için kullanılır.
A, E, D ve K vitaminleri gibi yağda çözünen vitaminlerin tok karnına alınması gerekir. Bu vitaminlerin etkilerinin görülmesi için yağda çözülmesi gerekir. Dolayısıyla D Vitamininin de alınması için en uygun zaman yemek sonrasıdır.
D vitamini içeren ilaçların gebelikte profilaksi amacıyla kullanımında maksimum doz 1.000 I.U./gün'ü geçmemelidir. Uygulama şekli: DEVİT-3 su ile birlikte bütün olarak oral yoldan alınmalıdır. Hastaların DEVİT-3'ü yemekler ile beraber almaları tavsiye edilir (bakınız 5.2 Farmasötik özellikler- “Absorpsiyon”).
Parfüm, iyilik, güzel koku, esans. Az kullanılan anlamları ise şunlardır; hoşluk [cogul] طُيُوب güzel koku, ıtır, hoşluk, güzel lezzet, bolluk, genişlik, hoş koku, güzellik.
Okka (Osmanlıca اوقه), Osmanlı'da kullanılan, 1282 gram ve 400 dirheme eşit, eski bir ağırlık ölçü birimi. Kelimenin kökenin Latincede "on ikilik" anlamına gelen uncia'dır. Türkçeye ise Arapçadan geçmiştir.
Şu 6 kadınla evlenmeyin!; 1- Ennane = Sürekli şikayetçi 2- Mennane = Başa kakan 3- Hannane = Önceki eşine özlem…
Eğer hokka burun terimini bu tarif ettiğim kriterler için kullanacak olursak, hokka burnun yüze son derece kadınsı ve yumuşak bir ifade verdiğini söyleyebiliriz. Bu burun tipi özellikle ince derili, çene ve yüz hatları keskin ve açılı olmayan, oval veya yuvarlak yüz tiplerine daha uygundur diyebiliriz.
Arapça'da "küçük kutu" anlamına gelen hokka kelimesi, sıkça mürekkep koymaya yarayan çanak şeklindeki kaplar için kullanılır. Ressamların porselen kaplar içinde ezdikleri boyalara yağ katmak için kullandıkları tenekeden küçük kaplara da hokka ismi verilir.
Hokka gibi TDK sözlük anlamı şu şekildedir: ufak ve düzgün (ağız, burun)
Satın alma işlemi sırasında biletine ekleyebileceğin Pegasus Flex, satın aldığın bilete esneklik kazandıran bilet değiştirme ve uçuşunu iptal edebilme hakkıdır.
Tüy, mürekkebe batırılarak yazı yazmakta kullanılan bir araçtır. Genellikle kaz, kuğu ve hindi gibi iri kuşların kanat tüylerinden üretilir.
Uç (Nib) Kalemin kağıda temas ve kılcal etki sayesinde mürekkebi kağıda aktaran, çoğunlukla metalden yapılmış parçadır.
Dolmakalem; içerinde bulunan mürekkep haznesine farklı doldurma teknikleri kullanılarak ilave edilen su bazlı mürekkebi, kılcal hareket ve yer çekimi yardımıyla, ucundan kâğıda aktaran yazma aracıdır. Her mürekkep dolma kalem ile uyumlu değildir. Dolma kalem mürekkebi sadece bu kullanım amacı için üretilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri