Bazı İslâm devletlerinde başlangıçta hükümdarın divit takımından sorumlu olan, daha sonraki dönemlerde ise çok çeşitli ve önemli vazifeler üstlenen saray görevlisine verilen ad.
Bazan kâtiplerin önünde de yazı takımı yerine kullanılmak üzere bulundurulduğundan -ve belki bu sebeple- Topkapı Sarayı'ndaki divanhânenin yanında sadrazamın yazışmalarını gerçekleştirdiği odaya “divit odası” denilmiştir.
Divit, hokkadaki mürekkebe batırılarak yazı yazmakta kullanılan bir tür kalem. Divitin çalışma prensibi dolma kaleme benzer ancak dolma kalem gibi mürekkep haznesi bulunmaz. Bu nedenle belirli aralıklarla mürekkebe batırılması gerekir.
Mürekkep hokkası ile kamış kalem ve yazı aletlerinin konulduğu yazı takımına divit adı verilirdi. Bu aletleri yapan esnaf da divitçi ismiyle anılırdı.
Bilinen şekliyle divitin ilk defa ne zaman ortaya çıktığı katiyetle belli değilse de gelişen yazı ve kitap sanatlarının neticesinde ilk olarak Arap âleminde görülmeye başlandığı nakledilmektedir.
İlgili 41 soru bulundu
Mustafa Devâtî, 17. yüzyıl Osmanlı İmparatorluğunda Üsküdarlı bir Celveti şeyhi. Doğum tarihi ve yeri belli olmamakla beraber Arslan Ağa'nın oğludur. Gençliğinden beri yazıcı (divitçi veya devâtî) olarak çalıştığından dolayı Devâtî ismi verilmiştir.
Şeyh Mustafa Efendi, Osmanlı siyasetçisi. Şeyh Mustafa Efendi, 1908 seçimlerinde 23 Kasım 1908'de 135 oy alarak Halep'ten mebus seçilmiştir. 15 Eylül 1909'da Şûrâ-yı Devlet üyeliğini tercih ederek mebusluktan ayrılmıştır. Ancak ikinci devrede yeniden mebus olmuştur.
Divit yazı hokkası sorusunun bulmacalarda geçen en popüler cevabı, Ame şeklinde ifade edilmektedir.
Divit kalemler, yüksek kaliteli bir yazı deneyimi sunan ürünlerdir. İnce uçlu ve sert uçlu kalemler olarak iki farklı çeşidi vardır. Genellikle çizim, yazma, imza gibi işlemlerde kullanılır. Mürekkep kartuşları veya mürekkep şişeleri ile çalışır.
Kâtip veya hattatın yanında taşıyabileceği çıkıntılı hokkasıyla prizma şeklinde kalemliğe divit denir. Divitin kalemlikle hokkası arasında şekil ve tezyinat bakımından bir bütünlük bulunur. Silindir biçimindeki kalemliğin dibine hokka, üstüne de rıhdan vidalanarak yerleştirilmişse buna "kubûr" adı verilir.
Divit kalemler, yüksek kaliteli bir yazı deneyimi sunan ürünlerdir. İnce uçlu ve sert uçlu kalemler olarak iki farklı çeşidi vardır. Genellikle çizim, yazma, imza gibi işlemlerde kullanılır. Mürekkep kartuşları veya mürekkep şişeleri ile çalışır.
Bilinen şekliyle divitin ilk defa ne zaman ortaya çıktığı katiyetle belli değilse de gelişen yazı ve kitap sanatlarının neticesinde ilk olarak Arap âleminde görülmeye başlandığı nakledilmektedir.
Uç (Nib) Kalemin kağıda temas ve kılcal etki sayesinde mürekkebi kağıda aktaran, çoğunlukla metalden yapılmış parçadır.
Dolma kalem bulmacalarda sıklıkla karşımıza çıkan terimlerden bir tanesidir. Bu sebeple anlamı da sürekli bir şekilde araştırılmaktadır. Dolma kalem teriminin karşılığı 5 harflidir ve stilo olarak ifade edilmektedir. Bulmacalarda karşınıza çıktığı zaman stilo olarak cevaplamanız mümkündür.
Dolmakalem; içerinde bulunan mürekkep haznesine farklı doldurma teknikleri kullanılarak ilave edilen su bazlı mürekkebi, kılcal hareket ve yer çekimi yardımıyla, ucundan kâğıda aktaran yazma aracıdır.
Tüy, mürekkebe batırılarak yazı yazmakta kullanılan bir araçtır. Genellikle kaz, kuğu ve hindi gibi iri kuşların kanat tüylerinden üretilir.
Kalem ucundaki bilyeli mekanizma sayesinde rengi kağıda aktaran mürekkepli yazım araçlarına, pilot kalem adı verilir. Ürünlerin ismi, 1913 yılında kurulan ve yüksek performansa sahip kalemleri ile dikkat çeken Pilot markasından gelir.
Yani kurşun kalem bilindiği gibi kurşun madeninden değil grafit madeninden yapılmaktadır. Kurşun kalem adı verilmesinin nedeni ise 16. yüzyılda grafit madeni bulmuş olan İngiliz bilimcinin onu bir çeşit kurşun elementi sanmasıyla ortaya çıkmıştır.
Satın alma işlemi sırasında biletine ekleyebileceğin Pegasus Flex, satın aldığın bilete esneklik kazandıran bilet değiştirme ve uçuşunu iptal edebilme hakkıdır.
Jel mürekkepli kalem, uzun süreli kullanım özelliğine sahip olduğu için tükenmez kalem özelliklerini gösterir. Fakat jel formlu mürekkebi sayesinde tükenmez kalemden daha yumuşak bir yazım sunar.
Pilot kalem ucu bilye sistemi ile tasarlanmıştır. Bilye ucu kayganlığı artırması sebebiyle güzel yazı yazmak için konfor oluşturmaktadır. Pilot kalemler genellikle doldurulabilir özellikte üretilmektedir. Dolma kalemden farkı mürekkep lekesi oluşturmaması ve elin daha rahat kavrayan formda olması özelliklerini içerir.
"Arşı su üzerindeydi,.." (Hud, 11/7) ayeti ile "Allah vardı ve onunla birlikte başka hiçbir şey yoktu. Arşı da su üzerindeydi." (Buharî, Bedul-ahlak, 1) hadisinden anlaşıldığına göre, önce su yaratılmış, sonra da arş yaratılmıştır.
b.Cava Kalemi: Cava'da yetişen bir cins kamışın özüdür. Çok sert olması, uzun süre yazmakla bozulmaması sebebiyle, bilhassa, mushaf yazmakta hattatlarımız tarafından tercih edilmiştir. Yalnız ince olduğu için, bir kamış kalemin içine yerleştirilerek veya tutulacak kısmına bir bez parçası sarılarak kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri