Ayrıca uzun süreli emzik kullanımı ağız ve diş yapısının bozulmasına, konuşmanın ve psikolojik olgunlaşmanın gecikmesine, kulak ve burun hastalıklarının daha sık görülmesine neden olur.
Emziği çok sık emen çocuğun konuşması gecikir, hatta zamanla diş-damak yapısı bozulmaya başlar. Bu sebeple 2 yaşından sonraki çocukta emziği bırakmak tavsiye edilmektedir.
Bebekler için emziği en uygun bırakma dönemi, 2 yaş dönemidir.
Emzik sadece net bir telaffuzu engellemekle kalmaz, aynı zamanda pelteklik gibi konuşma bozukluklarını da meydana getirebilir. Özellikle 's' ve 'z' sesleri, etkilenen çocuklar için zorluklara neden olabilir.
Bebek 1 yaşına ulaştığında, bebeklikten çocukluğa adım attığında ise emzik kullanımı sadece gece uykusu öncesi ile kısıtlanmalı, bebek uykuya daldığında emzik bebeğin ağzından alınmalıdır. Bir yaşından büyük çocuklarda emzik çocuğa sadece gece uykularından önce verilmeli, gün içerisinde emzik ortadan kaldırılmalıdır.
İlgili 24 soru bulundu
Emzik ne zaman ve nasıl bıraktırılır konusuna dahil olan emzik bırakmak kaç gün sürer sorusuna yanıt olarak uzman görüşlerine önem vermelisiniz. Uzmanlar 3 gün kuralını öneriyor. Bebeğinize bu alışkanlığı 3 gün sonunda bıraktırmak mümkündür.
Emzik özellikle bebeğinizin uykuya dalmasına yardımcı olabilir. Bebeğiniz sakinleşmekte güçlük çekiyorsa, emzik işe yarayabilir. Emzik kullanımının bir bebeğin uyku süresi veya gece uyanışları üzerinde herhangi bir etkisi olduğu görülmemektedir. Emzik emmek, uçaktaki rahatsızlığı azaltabilir.
Peltek konuşmada asıl neden, belli seslerin çıkarılmasındaki zorluktur. Bu nedenle konuşmanın yeni öğrenildiği dönemde peltek konuşma bir ölçüde normaldir; çocuk konuşmayı ilerlettikçe düzelir, yani geçici bir durumdur. Genellikle altı yaşından sonra çocuklar, bütün sözcükleri düzgün biçimde söylemeyi öğrenirler.
Akıcılık Bozuklukları
Akıcı bir konuşma için belirli bir zamanda, belirli bir miktar sesi, herhangi bir olağan dışı çaba olmadan üretmek ve bu üretim esnasında uygun olmayan duraksamaların olmaması gerekmektedir. Akıcılık bozuklukları, kekemelik ve hızlı-bozuk konuşma (takifemi) olarak ikiye ayrılmaktadır.
Pelteklik çoğunlukla temel kas gerilimi veya işitme zayıflığından kaynaklanabilir. Kekemelik ise konuşma akıcılığının bozulmasıdır. Kesin sebebi bilinmiyor. Ancak kekeleyen çocukların buna genetik olarak yatkın oldukları gözleniyor.
Bebeklik döneminde sıklıkla kullanılan emziğin, en geç 2 yaşın sonunda bırakılması gerekir. 2 yaşından sonra devam eden emme alışkanlığı, dişlerin yer değiştirmesine ve üst dişlerin öne, alt dişlerin arkaya çekilerek aralarında açıklıklar meydana gelmesine neden olabilir.
Emzik, bebeğin emme refleksini tatmin edip onu sakinleştirerek daha kolay uykuya dalmasını sağlıyor. Bu anlamda uykuya dalmayı kolaylaştırdığı tartışılmaz bir gerçek.
Silikonun şeffaf ve pürüzsüz yüzeyi sayesinde temizlenmeleri daha basittir. Yukarıda sizlerle paylaştığımız bilgilerden hareketle, günümüzde dayanıklılığı ve kolay sterilize edilmesi açısından emzikler için en çok tercih edilen malzemenin silikon olduğunu kolaylıkla söyleyebiliriz..
Emzik bıraktırma için en uygun zaman
Genel kanı, bebeklerin süt dişlerinin tamamlandığı 2 yaş döneminde emziğin bırakılması yönündedir. Bu düşüncenin temel argümanı, emzik kullanımıyla oluşabilecek, bebeğin ağız ve diş yapısında kalıcı bir zarara neden olmasının önüne geçilmesi, konuşma bozuklarının önlenmesidir.
Uzun süreli emzik kullanımı diş problemlerine yol açabilir. En sık görülen etkisi, ön açık kapanış veya ön üst ve alt dişler arasındaki boşluk oluşmasıdır(kapanma kusuru). Çocuklar ayrıca maksiller daralma (çarpık, çapraşık ve çıkıntılı dişler) riski altındadır. En iyi çözüm 2 yaşına geldiğinde emzikten ayırmaktır.
Emziği bırakan bebekler, ilk 3-5 gün uyumakta zorlanabilir. Bebeklerin daha kolay ve rahat uyumaları için anne babalar, ninniler söyleyerek ve kitap okuyarak bebeklerini sakinleştirebilirler.
Dil ve konuşmanın gecikmesi erken doğum, kromozom anomalileri, motor gelişim geriliği, işitme kayıpları, genetik bozukluklar, ailede gecikmiş dil öyküsü, zeka geriliği, yarık dudak/damak, otizm, yaygın gelişimsel bozukluk, çevresel koşullar, uyaranların az olması, anne-babanın tutum hataları gibi birçok nedene bağlı ...
Konuşma bozukluğunun birçok sebebi olabilir. Bunlar arasında; beyin tümörü, kafa travması, alzheimer, demans, alkol bağımlılığı, inme, sıkı veya gevşek takılan takma dişler, ses tellerinde polip, ses kanseri, sesin hatalı kullanımı, kafeinli içecekler ve antidepresan ilaçlar yer almaktadır.
Diliniz ön dişlere geliyor ise pelteklik önde, konuşurken bazı harflerin sesi tükürükle birlikte çıkıyorsa pelteklik yanda olmaktadır.
Ön dişlerin bulunmaması peltekliğin en sık yaşandığı durumlardandır. Yarım damak hastalığı da bu sorunu doğurabilir. Yetişkinlikte sonradan ortaya çıkan pelteklik durumu varsa bu da parkinson hastalığından kaynaklı olabilmektedir.
Pelteklik ile ilgili farklı sorular soruluyor. Sorulan sorular arasında pelteklik için hangi bölüme gidilir sorusu da yer alıyor. Pelteklik için farklı bölümlere danışılabilir. Pelteklik için ilk olarak hastanelerin nöroloji bölümüne gitmek gerekir.
Damaklı emzik yenidoğan bebekler için iyi bir seçenektir. Ortodontik yapıya sahip olan bu emzik, bebeğin damak ve diş gelişimini olumsuz yönde etkilemez, ağız yapısını bozmaz. Ayrıca, hava alan yapısı sayesinde damaklı emzik, bebeğin emme hareketine uyum sağlayarak bebeğin ağız ve damak yapısına zarar vermez.
· Anne memesigibi hareket eder, esner ve 'anne teni' hissi verir. · Karanlıkta 12saate kadar parlar. · Gün boyunca doğalışıkta yeniden şarj olur ve gece boyunca parlaklığını korur. · Bebeğinemziği kolay kavramasını sağlayarak doğal bir emzik deneyimi yaşatır.
Emzik kullanımının eksileri
Bebek sizi ne kadar fazla emerse, vücudunuzun anne sütü üretmesini tetikler. Bebeğiniz sizi emeceğine, emzik emerse süt miktarı üzerinde olumsuz bir etki yaratabilir. Bu, bebeğinizin kilo kaybı sorunlarına da yol açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri