Divizom,hücrenin uzunluğu orijinal boyunun iki misline çıkana kadar çubuk şeklindeki bir hücrenin merkezinde divizom septum olarak adlandırılan sitoplazmik membran ve hücre duvar materyal sentezini düzenler. Uzayan hücre daha sonra bölünerek iki kardeş hücre meydana getirir.
Ölüm fazı (Letal): Bir populasyon durgun faza ulaştıktan sonra inkübasyon devam ediyorsa, hücreler canlı kalabilir ve metabolik faaliyetlerine devam ederler, fakat çoğunluğu ölür. Hücrelerin çoğunluğunun öldüğü bu faza ölüm fazı denmektedir.
asiti içermeleriyle erime ısıları yükselir ve yüksek ısıda membran yapıları korunmuş olur. Minimum ,optimum,maximum aralıkları içeren sıcaklığa kardinal sıcaklık denir. Kardinal sıcaklık aralığın az ise stenotermal ,üreme sıcaklık aralığı geniş ise Eutermal mikroorganizma denir.
Bakterilerde Üreme hücre büyümesi ve hücre bölünmesi şeklinde gerçekleşmektedir.
Septum, anatomide organ veya boşluğu kısımlara ayıran perde şeklinde ince bölmeye verilen isimdir. Vücutta farklı bölmeleri birbirinden ayıran pek çok septum bulunmasına rağmen, terim özellikle burnun iç kısmında, burunu orta hatta iki bölmeye ayıran anatomik yapıyı (nasal septum) tanımlamak için kullanılır.
İlgili 45 soru bulundu
mezozom Septal mezozom; nükleik asit ile ilişkili olup, bakterinin bolünmesi bu bolgeden başlar. Lateral mezozom; ise çeşitli enzimlerin salgılannasında rol alırlar. Bacillaceae fam. önemli özelliğidir. Sporların çevresinde birçok tabaka bulunduğu için normal boyalarla boyanmaları güçtür.
Pilus, piluslu bakteriden alıcı bakteriye DNA transferini sağlar. Bu yolla avantaj sağlayan genetik özellikler bir bakteri popülasyonu içindeki bireylere dağıtılabilir. Her bakteri seks pilusu oluşturamaz ama farklı bakteri türleri arasında pilus bağlantıları oluşabilir.
Bakteriler belirli bir boya kadar uzadıktan sonra eşeysiz üremeye başlarlar. Yani ikili bölünme ile ürerler. Bakterilerin büyüme hızı ve üremesi hızlı bir şekilde olmaktadır. Bir hücre bölünmesi ile birlikte iki ayrı yavru bakterinin oluşması sağlanır.
Mikroorganizmalar optimal koşulları içeren sıvı ortamlarda, katı besi yerlerinden daha çabuk ürerler. Üremenin hızı, mikrop türüne özgü genetik bir karakter olmakla beraber, besi yerinin bileşimi ve çevresel koşullarla da yakından ilişkilidir.
Bakterilerin canlı kalmasına ve üremesine izin veren en uygun sıcaklık aralığı (7.2°C ile 60°C)'dir. Ancak (15.5-48.8°C) sıcaklık aralığı, bakterilerin çok hızlı ürediği ve bazılarının da toksin üretmesi nedeniyle “EN TEHLİKELİ BÖLGE” olarak adlandırılmaktadır.
Kuru gıdalarda üreyebilen mikroorganizmalardır.
Bu da düşük sıcaklıklarda membran akışkanlığının korunmasını sağlamaktadır. 2. Mezofil (Mesophile): Optimum gelişme sıcaklıkları 37-40oC olan ve yaşadığımız çevrelerde ve vücutlarımızda yaygın olarak bulunan bu organizmaların minimum sıcaklıkları 15oC, maksimum sıcaklıkları ise 45oC'dir.
Her mikroorganizmanın sevdiği ve yaşadığı belli bir pH aralığı vardır. Bu pH aralıklarında mikroorganizmalar maksimum hızla büyüme göstermektedir. Mikroorganizmaların çoğunluğu pH 5-9 aralığında en uygun şekilde büyürler.
Termofil/Thermophile: Yüksek sıcaklıkları (45°C üzeri) seven mikroorganizmalar. Bacillus stearothermophilus gibi termofiller ısıl işlem gören ürünlerde sorun yaratabilmektedirler. Termofilik organizmalar ile ilgili çalışmalarda inkübasyon sıcaklığı genel olarak 55-60°C'dir.
Büyümenin ikinci evresi logaritmik faz (log fazı) veya üssel faz olarak adlandırılır. Bu evrede üssel büyüme olur. Bu evrede hücrelerin büyüme hızı (k), hücre sayısının iki katına çıkma süresi de jenerasyon zamanı (g) olarak adlandırılır.
Psikrofilik mikropların çoğu 30-35 °C' de, mezofillerin ekserisi 65 °C' de 20-30 dakikada, termofiller ise 80-90 °C' de tahrip olurlar. Sporlar 100-110 °C' de ve bütün mikroorganizmalar da rutubetli sıcaklıkta 120 °C' de 15-20 dakika içinde ölürler (sterilizasyon).
EV AKARLARI VE BAKTERİLER 60 DERECEDE YOK OLUYOR
Proteinden oluşan bu canlıları yok etmenin en etkili yolu ise, yüksek ısı uygulamak. LG “Steam” özelliğine sahip çamaşır makineleri, tamburun tamamına, ev akarlarını yok etmek için optimal ısı olan 60 derecede buhar veriyor.
Psikrofil (soğuk seven) Bakteriler: Çoğalma sıcaklıkları 20°C'nin altındadır. Buzdolabında saklanan gıdaların bozulmasında önemli olan bakterilerdir. Örnek olarak Achromobacter, Alcaligenes ve Streptococcus verilebilir.
Üreme ısısı, 10-45 °C olmakla birlikte, optimal üreme ısısı 37 °C; spor oluşumu için gerekli minimum sıcaklık -1 °C, maksimum sıcaklık 59 °C ve optimum sıcaklık ise 30 °C'dir (Logan ve Rodríguez- Díaz 2006).
Enerji ve Karbon Kaynağı: Bakterilerin çoğu organotroftur, enerjilerini organik bileşiklerden (şekerler, aminoasitler) alırlar. Bazı bakteriler litotroftur, enerjilerini azot-demir-sülfür içeren inorganik maddelerden sağlarlar.
Dezenfeksiyon, kalan parazitleri, bakterileri veya virüsleri klor, kloramin veya klor oksit ile öldürmek. Bu nedenle, kaynar su sadece bakterileri, virüsleri ve protozoanları yok etmeye yardımcı olduğundan, genellikle musluk suyunu kaynatmanıza gerek yoktur çünkü evinize zaten mikroplardan arınmış olarak ulaşır.
Besinler dondurulduğunda içeriğindeki bakteriler de dondurulmuş olur. Yani ölmezler. Çözdürme işlemi başladığı andan itibaren de o bakteriler tekrar aktifleşmeye başlar. Bu nedenle besinlerin dondurucuda ne kadar kaldığı çok önemlidir.
Mezozomlar genellikle tabakalaşmış yapılardır. görevleri kesin olarak bilinmemekle birlikte kromozomal replikasyonda, hücre bölünmesinde ve metabolizmada rolü olabileceği tahmin edilmektedir. Depo vakuolleri stoplazma tarafından ayrıştırılan organik ve inorganik maddelerin toplandığı yerdir. sağlamaktadır.
Plazmidler; bakteriler, arkeler ve ökaryotlar arasında birçok mikroorganizmada bulunan dairesel veya çizgisel ekstrakromozomal replikonlardır. Bakterilerin genetik bilgiyi aktarması, hızlı evrimleşmelerini ve adaptasyonlarını kolaylaştırması için önemli araçlardır.
Mezozom, oksijenli solunum sistemine sahip olan bakterilerin yapısında yer alır. Oksijensiz solunum yapan bakteri türlerinin yapısında mezozom bulunmaz. Bakterilerin hücre yapısında bulunan stoplazmik zar, stoplazmanın iç tarafına doğru uzantı meydana getirir. Bu uzantılar mezozom ismiyle adlandırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri