Yakıt pompası gerekli yakıtı ve basıncı motora iletmezse motor düzgün çalışmayacaktır. Düşük yakıt basıncı, çalıştırmada, hatalı ateşlemede, rölantide, hatalı ateşlemede ve durmada zorluklara neden olur.
Mazot Pompası Bozulursa Ne Olur? Mazot pompası arızalanırsa gerekli miktardaki yakıtı ve basıncı motora iletmeyeceği için motor düzgün çalışmayacaktır. Düşük yakıt basıncı aracın zor çalışmasına, hatalı ateşleme yapmasına, tekleme ve stop etme gibi problemlere yol açacaktır.
Mazot pompası, aracın yakıt sisteminin düzenli olarak bakımdan geçmemesi ya da sürekli olarak kalitesiz yakıt kullanımı nedeniyle bozulur. Ayrıca sıklıkla aracın çeyrek depo olacak şekilde doldurulması ya da düzenli olarak düşük miktarlarda yakıt almak da yine mazot pompasının arızalanmasına sebep olabilir.
Bu parçalar hasar aldığı veya aşındığı zaman motor sesi artışı, motor performans kaybı, düzensiz çalışma ve tekleme belirtileri görülebilir. Bunun sonucu olarak da, azalan pompa çalışma aralığı, yakıt yolu basıncı dalgalanmaları, yakıt basıncı kaybı ve kötü yakıt ayarlaması olabilir.
İlgili 23 soru bulundu
Devirdaim pompası bozulursa, motorun hararet yapmasına ve silindir kapak contasının yanıp pistonun da erimesine neden olarak büyük zarar görür. Isı dengesini kuramayan devirdaim, motordaki suyun sürekli ısınmasına ve radyatördeki suyun da soğumasına neden olur.
Motora gaz verdiğiniz esnada ekleme ya da boğulma gibi gaz almama sorunları meydana geliyorsa bu da pompa arızasının habercisidir. Aracınız olması gerektiği gibi hızlanmıyor ise veya gözle görülür bir biçimde performans kaybı mevcutsa pompa arızası olabilir.
Araç alıştığınızın dışında bir ses çıkarıyorsa ya da sarsıntı ile çalışıyorsa mazot filtresi tıkalı olabilir. Bu gibi bir durumda aracı daha fazla zorlamadan en kısa sürede teknik servise götürmeniz gerekir. Mazot filtresi tıkalıysa ve aracı kullanmaya devam ederseniz motorun zorlanmasına yol açabilirsiniz.
En sık karşılaşılan enjektör arıza belirtisi, araç rölantide kaldığında konumunu koruyamaz ve stop eder. Çoğu zaman ışıklarda ve vites boşa alındığında stop eder. Araç motoru içindeki insanları etkileyerek çok yüksek sarsıntılı çalışmaya başlar. Aracın hızlanması ve devirlenmesi zorlaşır.
Dizel yakıt pompalarının tamiratı, benzinli pompaların aksine çok daha kolay ve hızlı bir şekilde yapılabilmektedir. Dizel yakıt pompaları mekanik parçalardır. Mazot pompaları, dizel yakıt sistemlerinin en önemli ve hassas parçalarıdır. Dikkat edilmediği ve gereken özen gösterilmediği takdirde çok çabuk bozulabilirler.
Bakım süreci, pompanın kapatılması ve güvenli bir şekilde erişilebilir hale getirilmesiyle başlar. Pompa parçaları dikkatlice sökülür ve bir temizleme çözeltisi ile yıkanır. Bu, pompa içinde biriken kir, tortu veya yakıt kalıntılarını temizlemeye yardımcı olur.
* Hortumda hava emişi var. * Mazot pompasının kaplini kırık veya bozulmuş olabilir. * Mazot pompasının yakıt verme ayarı kısılmış olabilir. * Mazot pompasının içindeki filtre tıkanmış olabilir.
"Benzin pompası neden bozulur?" sorusunun birden fazla cevabı olabilir. Fakat, en bilinen arıza nedeni, aracın uzun süre benzinsiz kalmasıdır. Benzinli araçlarda depo seviyesi çeyreğin altına düşmemelidir. Bu seviyenin altına düşen yakıt sebebiyle aracın pompası zamanla arızalanmaya başlayabilir.
Mazot pompası arızaları da araçlarınızda meydana gelebilecek arıza türleri arasında yer almaktadır. Mazot pompalarının mazot kaçırması durumunun ana sebebi yakıt filtrelerinizdir. Bu yakıt filtresi aracınızın deposunda yer alan yakıtı aracınızın motoruna ulaştırmayı sağlayan sistemin parçalarından bir tanesidir.
Yeterli miktardaki yakıtı motora sorunsuz bir şekilde ulaştıran mazot pompası, aynı zamanda yakıtın uygun basınç ve sıcaklıkta yakılarak enerjiye dönüşmesini ve motor silindirlerine eşit olarak dağılmasını sağlıyor.
Teklemeler ve rölanti sorunları ortaya çıkabilir. Özellikle sabahları ilk çalıştırmanızda geç çalışma gibi sorunlar yaratabilir. Bu geç çalışma sorunu gün içinde başka çalıştırmalarda da görülmeye başlayabilir. Çok uzun süreler değiştirilmeyen yakıt filtresi artık görevini yerine getirememeye başlayabilir.
Bu gibi durumlarda yakıt filtrelerinin önemi açığa çıkıyor. Filtreler ne kadar fonksiyonel ve doğru çalışırsa, yakıt o denli temiz olup aracın motoruna zarar vermez. Mazot filtresi değişimi yapılmazsa filtrenin tıkanması ya da fonksiyonlarının bozulması yakıt pompasının da kökten bozulmasına sebebiyet verir.
İşte hava filtresinin tıkanması durumunda ortaya çıkabilecek olumsuz etkiler: Motor Performansında Azalma: Tıkanmış bir hava filtresi, motora yeterli miktarda temiz hava sağlayamaz. Bu durumda motor performansı düşer, güç kaybı yaşanabilir ve aracın tepkime süresi uzar. Hızlanma zorlaşabilir.
Fren müşürü arızası halinde ilk olarak stop lambalarında sürekli bir yanma söz konusu olacaktır. Aynı zamanda ECU yakıt enjeksiyon durumunu azaltır ve bu duruma göre motor çekiş sistemi düşer. Hız sabitleme sistemi araç içerisinde bulunuyorsa, çalışmaz.
Mazottaki biriken su ise yakıt filtresinden geçerken hazneye daha fazla suyun filtrelenmesine sebebiyet verir. Yakıt sisteminde su bulunması pompaya ve enjektörlere zarar verir. Bu sebeple de yakıtların içine karışan suyun ayrıştırılması için araçlarda özel bir parça bulunur. Bu parça yakıt filtresidir.
Ancak mazot filtresinin değişim aralıkları yağ filtresine göre daha geniştir. Aracınızda kullandığınız yakıtın kalitesi, mazot filtresini ömrünü doğrudan etkileyen bir unsurdur. Mazot Filtrenizi, her 30.000 km. de bir kez yada iki yılda bir kez değiştirin.
Genellikle, devirdaim pompasının yaşam süresi 100.000 ile 150.000 km arasındadır. Ancak, aşırı yük altında çalışan veya sık sık uzun yolculuk yapan araçlar için daha düşük bir yaşam süresi beklenebilir. Devirdaim pompasının değiştirilmesi, aracın motor performansını ve güvenliğini kontrol etmek amacıyla önerilir.
-Devirdaim pompası sürekli çalışıyor. Kombinizde su dolaşmıyor (dönmüyor) ise sirkülasyon pompanız arızalı ya da sıkışık olabilir. Kombinin tek görevi tesisatınız içerisindeki suyu döndürmektedir.
Ustanız devirdaim pompasının iyi olduğunu söylüyor ve değiştirmiyor. Yapılan kontroller doğru olabilir ve devirdaim pompanızın değişmemesi gerekebilir. Fakat 20.000 km sonra devirdaim pompanız bozulduğunda ve değiştirmeniz gerektiğinde triger set değişimine ödediğiniz işçiliğe yakın bir işçilik ödemeniz gerekecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri