Brokoli, Brüksel lahanası, karnabahar ve lahana ailesinin diğer üyeleri lezzet olarak çiğ tüketilebilir sebzelerdendir. Ancak çiğ bir şekilde tüketildiklerinde çok daha fazla şişkinlik hissi verirler. Bu yüzden onları pişirmenizde fayda var.
Karnabahar çok iyi bir yağ yakıcı olan C vitamini ve Folik asit açısından zengindir. Hücre bazında metabolizma hızının artmasını sağlar. Karnabahar içinde fosfat, potasyum ve indol-3 adlı maddeler bulundurur. Bu maddeler nedeni ile meme, mide ve kalınbağırsak kanserine karşı koruyuculuğu vardır.
Çok sevilen ve hemen her evde pişen karnabaharın sağlığa sayısız faydaları vardır. Tüketim çeşidi açısından da zengin olan karnabahar, vücudun ihtiyacı olan şifaya sahip nadide besinlerdendir. Zevke göre çiğ, pişirilerek ve kızartılarak tüketilebilen karnabahar sebzesi hem lezzetli hem de faydalıdır.
Kilo vermek isteyen ve diyet yapanların en çok merak ettiği sorulardan biri 'karnabahar zayıflatır mı' sorusudur. Yağ yakıcı özelliği ile bilinen C vitaminini bolca içeren karnabahar zayıflamaya yardımcı bir besindir. Ayrıca folik asit açısından da zengin olan karnabahar, metabolizmanın hızlanmasını da sağlamaktadır.
Lahana, karnabahar ve Brüksel lahanası, asit folik, C vitamini ve betakaroten açısından son derece zengindir. Pişirilince besinsel değerlerinin büyük kısmını kaybederler. Bu nedenle çiğ salata olarak yenmeli ya da buharda pişirilmelidir.
İlgili 35 soru bulundu
Karnabahar çiğ yenir mi? Karnabahar çiğ olarak da tüketilebilen lezzetli bir sebzedir. Ancak çiğ tüketildiği takdirde gaz ve şişkinlik gibi sorunlara yol açabilir. Bu nedenle pişirilerek tüketilmesi önerilir.
Oksidasyona uğrayan karnabaharı tüketmenin bir zararı yoktur. Sadece görsel olarak zarar verir, sağlığınızı olumsuz anlamda etkilemez. Elbette tüm çicekler oldukça koyu bir renk aldıysa tüketmeyiniz.
Karnabahar, genellikle pişirilme tekniğine de bağlı olarak midede şişkinliğe neden olur. Bunu önlemek için, aldığınız bütün haldeki karnabaharları küçük çiçekler şekilde parçalara ayırırken her zaman yaptığınızdan daha küçük parçalara ayırmanız gerekir.
Peki tüketebileceğiniz taze çiğ karnabahar kaç kalori? 1 yarım porsiyon taze karnabaharın kalorisi 19 kcal'dir. 1 kg karnabahar 250 kaloriye tekabül eder. 1 tabak taze karnabahar ise 38 kcal civarındadır.
Karnabahar hangi organa iyi gelir? Karnabahar hem kalp hem de bağırsak sağlığı için yararlı bir sebze olmakla birlikte vücutta biriken ve hücre üzerinde strese yol açan toksinlerin vücuttan uzaklaştırılması için gerekli olan antioksidan bileşikleri içeren bir sebzedir.
Aynı şekilde kış sebzelerinden brokoli, brüksel lahanası ve karnabahar içerdikleri indol-3 maddesi ile hormonları düzenliyor. Kısa sürede cinsel gücü artıran yiyecekler, aynı zamanda kalp sağlığı için de yararlıdır.
KARNABAHARIN ZARARLARI
Aşırı tüketimi gaz problemi ve şişkinliğe yol açar. Aşırı tüketildiğinde tiroid hormonu eksikliğine neden olabilir. Hassas ciltler için fazla tüketilirse alerjik reaksiyonlara nede olur. Çok fazla tüketilirse böbrek taşı oluşumuna ve gut hastalığına neden olur.
1) İdrar Yolu Enfeksiyonunu Giderir
Mantar ve enfeksiyondan şikayetçi olanlar için önerilen karnabahar kürü sayesinde, ilaç kullanmadan enfeksiyondan kurtulabilirsiniz. Sık sık idrara çıkarır ve bu kanaldaki bakterilerin atılmasını sağlar.
Faydaları ile ön plana çıkan karnabahar zayıflatır mı? Hazırlanan karnabahar yemeği kalori açısından oldukça düşüktür ve yemeklerden önce birer kâse tüketildiğinde ana yemekten fazla yenmesini önleyerek zayıflamaya yardımcı olur.
KARNABAHARIN ZARARLARI
Aşırı tüketildiğinde tiroid hormonu eksikliğine neden olabilir. Hassas ciltler için fazla tüketilirse alerjik reaksiyonlara nede olur. Çok fazla tüketilirse böbrek taşı oluşumuna ve gut hastalığına neden olur. Vitamin değerlerinin kaybolmaması adına demir ya da alüminyum kapta pişirilmemelidir.
Haşlanmış karnabahar kilo yapar mı? Kilo verme dönemlerinde, karnabahar sınırsız miktarda yenilebilir. Düşük kalorili olması ve lif içermesi, kilo vermeye yardımcıdır.
Pişmiş olan karnabaharı da öğle veya akşam yemeklerinizde salata olarak tüketebilirsiniz. Haftada 3 kez bir porsiyon çok az suda az haşlanmış karnabahar yemeyi rahatsızlık ortadan kalkana kadar alışkanlık haline getirmek gerekir. Tencerede kalan suyu da tüketebilirsiniz.
Kronik uykusuzluk için karnabahar suyu tavsiye edilir. Uyku hormonunun da dengeleyerek kişinin rahat bir uyku çekmesini sağlar.
Ancak baklagillerin aksine karnabaharları tuzlu suda bekletmelisiniz, unutmayın. Tuzlu suda bekleyen karnabaharlar bu aşama sayesinde içinde bulunan ve bizi rahatsız edecek gaz yapıcı maddelerden bir nebze de olsa kurtulacaktır.
Karnabahar buzdolabında 1 haftaya kadar saklanabilir.
Uzun süreli kabızlık sorunu yaşayanların düzenli karnabahar tüketmeleri çok önemlidir. Bağırsak hareketlerini düzenleyen yapısıyla karnabahar kabızlık sorunu yaşayanların tüketmesi gereken bir sebzedir. Aynı zamanda kolon kanseri riskini azalttığı bilinen karnabahar, bağırsak sağlığı için çok önemlidir.
Brokoli, Brüksel lahanası, karnabahar ve lahana ailesinin diğer üyeleri lezzet olarak çiğ tüketilebilir sebzelerdendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri