Poliüri (çok ve sık idrara çıkma), polidipsi (susama hissi ve sıvı alımındaki aşırı artış) ve polifaji (iştah artışı) diyabetin üç klasik belirtisidir. Tip 1 diyabette ve özellikle çocuklarda bu belirtiler çok kısa süre içinde (haftalar ya da aylar) ortaya çıkabilir.
Poliüri- Polidipsi : Hipergliseminin en sık rastlanan semptomudur. İdrar miktarının ozmotik diürezden dolayı artmasıdır. Çok su içme ise sıvı kaybına bağlı dehidratasyon ve susamaya bağlıdır. sonucudur.
Polidipsi (Aşırı susama ve su içme isteği, sıvı alımında belirgin artış) Poliüri (Çok sık idrara çıkmak) Polifaji (Çok fazla yemek yeme isteği, iştah artışı)
Poliüri: Çok idrar çıkarma. Polidipsi: Aşırı susuzluk. Polifaji: Aşırı yemek yeme. Belirli bir açıklaması olmayan kilo kaybı.
Diyabeti olan kişilerde enfeksiyon gelişme riski daha fazladır. Glukoz metabolizmasındaki bozulma nedeniyle lökosit fonksiyonları bozulur ve bu kişiler influenza, pnömoni, hepatit B gibi sık gördüğümüz enfeksiyonlara karşı daha duyarlı hale gelirler (6-8).
İlgili 33 soru bulundu
Diyabet hastalığı kalp damar sağlığını ve böbrekleri vuruyor
Diyabet hastalığı başta kalp damar, göz, böbrek ve sinirler olmak üzere birçok organ ve dokuda olumsuz etkiler yaratabilir. Kan şekeri ne kadar kontrolsüz ve yüksek olursa bu olumsuz etkiler de o kadar hızla gelişebilir ve şiddetli seyredebilir.
Yüksek şeker, damarlarda tıkanmalara, sertliklere sebep olur. Tıkanan damarlar, organların işlevini yerine getirmesinin önüne geçer. Sık olarak kalp, göz ve böbrek organları ön plana çıksa da diyabet vücudumuzdaki tüm organlar için ciddi bir tehdittir.
Poliüri belli bir zaman aralığında yüksek miktarda idrarın üretilip atılmasıdır. Kahve, alkol ve kola gibi diüretik maddeler içeren içeceklerin tüketilmesi idrar miktarının artışına sebep olur.
Belirtiler. Poliüri (çok ve sık idrara çıkma), polidipsi (susama hissi ve sıvı alımındaki aşırı artış) ve polifaji (iştah artışı) diyabetin üç klasik belirtisidir. Tip 1 diyabette ve özellikle çocuklarda bu belirtiler çok kısa süre içinde (haftalar ya da aylar) ortaya çıkabilir.
Poliüri çok sık duyulan ancak anlamı pek bilinmeyen bir tıp terimidir. Poliüri aslında idrar yolları ile ilgili bir rahatsızlığı tanımlamak için kullanılmaktadır. Kişide fazla idrar olması anlamına gelen bu hastalık ve belirtileri sık sık internet ortamında aranmaktadır.
HbA1C değerleri hangi aralıklarda olmalıdır? Diyabet hastalığı bulunmayan sağlıklı bireylerde kan HbA1C düzeyinin %4,7 ile %5,6 arasında olması beklenir. Hemoglobin A1C düzeyinin %5,7 ile %6,4 aralığında bir değerde tespit edilmesi durumunda genellikle prediyabet olarak da adlandırılan gizli şeker durumu söz konusudur.
Şeker hastası kişilere uzmanlar tarafından yapılan önerilerin başında su içmek gelir. Vücudun ihtiyacı kadar su tüketmek kan şekeri seviyesinin belirli bir aralıkta seyretmesini sağlar. Su içmek idrar yapımını artırdığından kanda bulunan yüksek miktardaki şekerin bir kısmının atılmasına yol açar.
Diyabet hastalığının kendi içerisinde tip 1, tip 2 ve gestasyonel diyabet olmak üzere üçe ayrılmaktadır. Vücut yeterli insülini üretemediği için şeker hastalığı ortaya çıkmaktadır ve tip 1 diyabette vücudun insülin üretimi azalmakta, tip 2 diyabette ise vücut insülinin etkisine karşı direnç ortaya çıkarmaktadır.
Poliüri idrar volümünün günde üç litrenin üstünde olmasıdır. Yetişkinde 2ml/dk'nın üstünde idrar çıkışı demektir. İstemli olarak çok su içip, çok idrar çıkaran kişileri bu tarifin dışında tutmak gerekir. Çok sık ve az az idrar yapmayı poliüriden ayırt etmelidir.
Diyabet hastalığı, sık idrara çıkmaya neden olur mu? Şeker hastalığı durumunda kandaki şeker oranı düzensiz olduğu için böbrekler normalden fazla çalışır ve vücuttan atılması gereken sıvı oranı artar. Özellikle şeker hastalığının erken belirtilerden biri sık idrara çıkma isteğidir.
Tüm şeker hastaları düşünüldüğünde hayatları süresince hastaların %20 sinde yara oluşur. Şeker hastalığına bağlı yara ve enfeksiyon oluştuğunda hastaların %20 sinde tanı anında bacağın kesilmesi gerekmektedir.
İnsülin kullanılması için belirli bir kan şekeri seviyesi yoktur. İnsülin kullanma kararı hastadan hastaya göre değişir. Örneğin kan şekeri 250 olup hiçbir şikayeti olmayan bir hastada insüline gerek duyulmazken, kan şekeri 250 olup ciddi hiperglisemi bulguları olan bir başka hasta için insülin kullanmak gerekebilir.
Şeker hastalarına doktorlar tarafından en çok önerilen şeylerin başında su içmek gelmektedir. Su içmek doktorlar tarafından önerilir ve hastaların günde en az 2.5 litre su tüketmesi gerekir. Su ile birlikte kan şekeri dengelenir ve aynı zamanda kan temizlenmiş olur.
Kompülsif su içme veya psikojenik polidipsi, susama duymaksızın sürekli veya alışkanlık haline gelen normalden fazla su içme ile karakterize psikiyatrik bir tablodur (1). Kompülsif su içme bazı psikiyatrik bozukluklarda özellikle de şizofrenide iyi tanımlanmıştır.
Polyuria(Poliüri): Aşırı miktarda idrar çıkışı, idrar çokluğu.
Ancak sık idrara çıkma, normal yaşamın bir parçası olmayan ve zamanla geçmeyen diğer sağlık sorunlarıyla ilişkili olabilir. Diyabet, aşırı aktif mesane sendromu, idrar yolları enfeksiyonu veya prostat sorunları gibi daha ciddi durumların bir belirtisi olabilir. Sık idrara çıkma ihtiyacı uyku düzeninizi bozabilir.
Diyabete bağlı böbrek hastalığında böbrek fonksiyonlarının %75'i kaybedilene kadar normal idrar çıkışı olabilir. Hastalarda vücutta şişme, nefes darlığı, halsizlik, iştahsızlık, mide bulantısı ve kusma gibi belirtiler görülmeye başladığında genellikle böbrek yetmezliği ilerlemiş durumdadır.
İnsanlar yemek yemeye başladıktan iki veya üç saat sonra kan şekerinin belirli bir oranda olması gerekiyor. Bu değerler 80 ile 140 arasında bulunuyorsa normal karşılanıyor.
Bu değer 60 mg/dl altında ise hipoglisemi söz konusudur. Tehlikeli olduğundan tedavi edilmelidir. Eğer bu değer 125 mg/dl üzerinde ise şeker hastalığının habercisidir. Tokluk kan şekeri 140-200 mg/dl arasında ise gizli şeker söz konusudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri