Karatay, "İyot çok önemli bir mineraldir. Doğal olarak insan vücudunda bulunmalıdır. Tüm hücrelerimiz iyotu kullanır. İyot eksikliği tiroid, pankreas, prostat, meme kanserine, haşimato hastalığına neden olur.
Kuruyemiş, tohumlar, baklagiller, turp, şalgam, sarımsak ve soğan iyi birer iyot kaynağı ama yetiştikleri toprağın yeterli iyot içermesi şartıyla. İyot eksikliği çoğu zaman selenyum eksikliği ile el ele giden bir durum. Selenyum da iyot gibi tiroid bezinin gereksinimi olan bir mineral.
Bu element, Lugol solüsyonu içilerek vücuda dahili olarak sağlanabilir, ancak sadece bir doktorun açık talimatı ile.
Dr. Hakan Terekeci konuyla ilgili şunları söyledi: “Brokoli, turp, şalgam, kara lahana, ıspanak, soya fasulyesi, karnabahar gibi besinleri iyot eksikliği olan bireyler kullanmamalıdır. Bu gıdalar tiroid bezinde iyotun tutulmasını zorlaştırmakta ve Guatr hastalığına neden olmaktadır.
İlgili 34 soru bulundu
Sebzelerden ıspanak, şalgam, pazı, kabak, sarımsak ve kuru fasulye bol miktarda iyot içerir. Meyve olarak çilek de bulunan iyot, süt ve süt ürünlerinden de temin edilebilir. Günlük iyot ihtiyacının yaklaşık yarısı bir kase yoğurt, yüzde 40'ı bir bardak süt, yüzde 20'si ise bir yumurtadan alınabilir.
Meyve ve sebzeler: İyot bulunan besinler arasında meyve ve sebzeler de bulunur. Meyveler arasında muz ve çilek, sebzelerde de kuru fasulye, ıspanak, sarımsak, kabak, patates, pazı, şalgam ve soya fasulyesi bulunur.
Aşırı iyot alımı, bebeklerde tiroid problemlerine yol açabilir. Tiroid hastalığı olan bireyler: Tiroid hastalığı olan bireylerde, Lugol solüsyonu kullanımı tiroid fonksiyonlarını olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle, bu bireyler doktorlarının önerilerine uymalıdır.
Özet Bilgi: Takviye edici gıda. Kullanım Şekli: Günde bir damla alınması önerilir.
Tek başına alınması yeterli değildir; C, B2 ve B3 vitaminleri, selenyum, magnezyum, çinko ve bazı probiyotiklerin olduğu eşlikçileri ile birlikte alınması gerekliliğinin altını önemle çizmek istiyorum. O yüzden lütfen doktor kontrolünde!!! Lugol solüsyonunun her bir damlasında 6,25 mg iyot bulunur.
İçerisinde 84 adet faydalı elementi ve minerali barındıran kristal kaya tuzları insan vücudu için faydalı olan doğal iyot miktarını da bünyesinde barındırmaktadır.
İyot fazlalığı tiroidin hızlı çalışmasına (zehirli guatr-hipertiroidi) neden olabilir, bu sebeple iyot düzeyine bakılmadan ve doktor kontrolü olmaksızın iyot takviyesi kullanmak sakıncalıdır. Spot idrarda iyot düzeyi ile eksikliği değerlendirilir.
İyot eksikliği nedeniyle ilk guatr hastalığı görülür. İyot eksikliği özellikle hamilelerde ölü doğuma ve düşüğe neden olabilir. Bunun yanında bu eksikliği yaşayan kişilerde odaklanma sorunları ve hiperaktivite de görülebilir. Bu eksikliğin sürekli yaşanması durumunda da tiroid kanseri görülme riski yüksek olur.
Önceden gerekli hazırlıkları yapan hastalar hastaneye gelir ve hastanede de gerekli bazı tetkikler yapılır. Hastalar daha sonra kurşun kaplı radyoaktif tedavi odasına alınır. Radyoaktif iyot madde ağızdan kapsül şeklinde verilir. Alınan radyoaktif iyot dozuna bağlı olarak hastalar odada 1 ila 3 gün boyunca kalmaktadır.
Ceviz kabuklarının bariyerleri, insan vücudunun normal işleyişi için gerekli olan büyük miktarda iyot özelliğine sahiptir. İyot eksikliği tiroid bozukluğu, göğüs hastalıkları, uterus, prostat, diyabet gibi birçok hastalığın gelişimine yol açabilir.
İyot takviyesi genelde karşımıza sıvı formda çıkar. Bunun dışında folik asit ile birlikte formule edilen tablet formları da mevcuttur.
Vitplus iyot damla kullananlar
İnternetten alınabileceği gibi eczanelerde de kolaylıkla ulaşılabilir.
Hazırlama: İyot ve potasyum iyodür cam havanda iyice ezilir. Bu karışıma yaklaşık 100 ml arıtılmış su yavaş yavaş iyice karıştırılarak ilave edilir ve tamamen çözülür. Bir mezüre aktarılır. Kalan su ile havan yıkanarak mezürde istenilen hacme tamamlanır ve uygun şişeye konarak etiketlenip, teslim edilir.
İyot, tiroit hormonları olarak bilinen T4 (titoksin) ve T3 (triiyodotironin) hormonlarının temel bileşenleri arasında yer alır. İyot faydaları arasında tiroit sağlığını desteklemesi, guatr riskini azaltması, gebelik sırasında bebeğin nörolojik gelişimine katkıda bulunması gibi pek çok farklı durum sayılabilir.
Ancak hipertiroidi hastaları tiroitin az çalışması veya diğer sebeplerle tiroit hormon ilacı alıyorlarsa normal iyotlu tuz tüketebilirler. Hipotiroidi olanların iyotlu tuz tüketmesinde sakınca yoktur.
Ürün Sertifikalarına , ürün kutusu üzerinde bulunan QR kod okutularak ulaşılabilir.
Vücudun diğer kısımlarında tutulan iyod az miktardadır ve dokulara herhangi bir zararı yoktur. Radyoiyod; vücuttan çoğunlukla idrar yolu ile, bir kısmı ise tükürük, ter ve dışkı ile atılır. Atılmayanlarda bir süre sonra kendiliğinden yok olur, 10 gün ila 1 ay arasında vücudunuzda radyasyon kalmaz.
İyot yakıcı bir mineraldir. Bu nedenle direkt olarak ağızdan alınması ve cilde temas etmesi sakıncalıdır. Aynı zamanda Lugol alımı ile C vitamini alımı arasında en az 2 ila 3 saat fark olması gerekmektedir. Bunun nedeni ise D vitamini iyotun etkisini azaltmaktadır.
Radyoaktif iyot; vücuttan çoğunlukla idrar, daha düşük oranlarda ise tükrük, ter ve dışkı ile atılmaktadır. Ağız yoluyla alınan iyodun önemli bir kısmı tiroid bezi tarafından tutulmaktadır.
SEBZELER: Ispanak, soya fasulyesi, şalgam, pazı, kabak, kuru fasulye ve sarımsak gibi sebzelerin iyot oranı yüksektir. Bu sebzeleri aynı zamanda vitamin kaynağı ve antioksidan olarak tüketebilirsiniz. ÇİLEK: Meyveler genellikle iyi bir iyot kaynağı değildir ve sadece bir kaç meyve iyot içerir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri