"Diyafram" veya "iris" adıyla da bilinen lensin diyafram açıklığı, optik yolda lensten geçen ışık miktarını kontrol etmek için kullanılabilecek, değişken boyutlu bir açıklık sağlayan mekanik mühendislik harikasıdır.
Bazı sabit standart f değerleri (F2, F2.8, F4, F5.6 ve F8 gibi) mevcuttur. F değeri arttıkça diyafram açıklığı daralır ve lensten daha az ışık geçer. F değeri azaldıkça diyafram açıklığı küçülür ve lensten daha çok ışık geçer. Örneğin, diyafram açıklığı F8'den F5.6'ya düşürülürse ışık miktarı iki katına çıkar.
Diyaframın simgesi f: dir.Normal kabul edilen diyafram f:8 dir.Bunun altındaki değerler açık üstündeki değerler de kısık diyaframlardır. Yani f:1.8-f:1.4 açık diyaframlar.F:16-22 DEĞERLERİ İSE KISIK DİYAFRAMLARDIR.
Maksimum diyafram açıklığınız (bazı lenslerde f/1.4 kadar düşük olabilir) en fazla ışığın içeri girmesine izin verir. Tüm fotoğraf makineleri, ışığı en çok sınırlayan diyafram ayarı olan f/16 kadar dar bir minimum diyafram açıklığına sahip olabilir.
Diyaframı düşük olan kamera daha fazla ışık alır. Gece çekimlerinde yada hafif karanlık ortamlarda diyaframı yüksek kameralara göre daha az grensiz (yani kumlanma) fotoğraf elde edersiniz. F1.7 F2.0 dan çok daha kabiliyeti yüksektir anlayacağınız.
İlgili 38 soru bulundu
Diyafram ayarı kısıldıkça aynı mesafe ile yapılan çekimlerde derinlik artar ve diyafram açıklığı arttıkça da derinlik azalır. Diyafram değerinin daralması ile netlik alanı genişler ve bu sayede tek karede daha fazla konu anlatmak da mümkün olur.
Diyafram Hastalıklarının Belirtileri
Travmatik diyafram hernisi; hızlı ve güç nefes alışverişi, mavi renkli cilt ve hızlı kalp atışı gibi belirtiler gösterir. Mide fıtığı; midede ekşime, ağızda acı tat, yutkunma sırasında ağrı, göğüste ağrı ve regürjitasyon gibi şikayetlere sebep olur.
Diyafram yüksekliği ya da felci olan hastalarda, diyaframın hareketsizlik nedeniyle fonksiyonu azalmış ya da kaybolmuştur. Dolayısı ile akciğer ve toraks duvarının uyum bozukluğu nedeni ile solunumda önemli değişiklikler olur ya da solunum bozulur. Bu da nefes darlığı hissini arttıran faktörler arasındadır.
Günde en az üç kez yirmişer nefes olacak şekilde çalışarak bir haftada diyaframımızı güçlendirebiliriz. Vücudumuzdaki diğer kaslar gibi diyafram kası da çalıştırılmadığı zaman kuvvetini kaybeder, bu yüzden güçlü bir diyafram ve sağlıklı bir vücut için nefes egzersizlerini her gün düzenli olarak yapmalıyız.
Diyafram hernisi kesin olarak cerrahi müdahale ile tedavi edilebilir. Ameliyat sırasında organların normalde olması gereken konuma getirilmesi sağlanır ve diyaframda bulunan delik kapatılır. Ameliyat sonrasında hastanın solunum desteği alması gerekebilir.
Solunumun gerçekleşmesine yardımcı olan diyafram kası, tümör, travma ya da bazı hastalıklar nedeniyle işlevsiz hale gelebiliyor. Nefes almayı zorlaştıran bu duruma diyafram felci deniliyor.
Diyafragma, en önemli solunum kaslarımızdan olup karın boşluğunu göğüs boşluğundan ayıran yassı geniş kas yapısına verilen isimdir. Diyafram yüksekliği (evantrasyon) diyafram kasının tümünün veya bir kısmının, kaburgaya bağlı olduğu kısımlar ve organ bağlantıları bozulmamak kaydı ile kalıcı olarak yükselmesidir.
Diyafram felci, sinirlerine veya kan damarlarına verilen hasar nedeniyle diyafram felç olduğunda ortaya çıkar. Bazı durumlarda, durum geçicidir ve haftalar veya aylar içinde kendiliğinden düzelir. Ancak bazılarında felç altı aydan uzun sürer.
Yetişkinlerde nadir görülen bir durum olan diyafram yüksekliği zamanla yürüyüş ve efor esnasında nefes darlığı ve taşikardi şikayetlerini ortaya çıkarabiliyor. Uzmanlar tanısının çoğu zaman tesadüfen tespit edildiğini belirterek diyafram yüksekliğinin mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalık olduğuna vurgu yapıyor.
Örneğin, gündüz manzara fotoğrafçılığı için f/8 ile f/11 arasında bir değer uygun olabilirken, düşük ışıklı ortamlarda düşük bir değer (örneğin f/2.8) tercih edilebilir. Diyafram değeri, diğer çekim parametreleriyle de dikkate alınmalıdır.
Diyafram, göğüs boşluğunu, karın boşluğundan ayırmaktadır. Diyafram nefes aldığımızda kasılır ve düzleşir, nefes verdiğimizde ise genişler ve kubbe şeklini alır.
Diyafram Nefesi
Solunum kası olan diyafram, nefes alıp verme sırasında doğru bir şekilde kullanılırsa akciğerlere oksijen girişinin artmasını sağlar. Bu da stres anında sadece nefese odaklanmanızı sağlayarak rahatlamanıza yardımcı olur. Diyafram nefesi için; Bir mat üzerinde yere sırt üstü yatın.
En doğru nefes alma şekli, solunum esnasında diyaframınızdan faydalanmaktır. Diyafram nefesi almaya alıştığınızda derin nefes alamama sorunundan kurtularak kendinizi rahatlamış hissedebilirsiniz. Diyafram nefesi alırken karnınızdaki boşluğun genişlediğini hissedersiniz.
Her zamanki gibi nefes alırken, dikkatinizi nefesinize verin. Her nefes alışverişte hangi elinizin inip kalktığına dikkat edin. Eğer karnınız nefes alırken dışa nefes verirken içe doğru hareket ediyorsa, diyaframla nefes alıyorsunuz demektir.
Diyafram bozuklukları, diyafram adı verilen kas tabakasının görevini yerine getirememesi sonucu ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. Diyafram bozuklukları, nefes alıp verme sırasında diyaframın doğru şekilde hareket etmemesiyle ortaya çıkar.
Göğüs cerrahisi, göğüs boşluğunda yerleşen kalp ve ana damarlar hariç diğer organ ve bölgelere (göğüs duvarı, kaburgalar, akciğerler, akciğer zarları, mediyasten, diyafragma, yemek borusu) ait hastalıkların travmaları ve cerrahi tedavileri ile ilgilenen tıbbi bilim dalıdır.
Ek olarak en sık rastlanan diyafram tümörü belirtileri şunlardır: Bel, karın ve sırta vuran şiddetli ağrı
Diyaframdan nefes alma egzersizlerinin vücudun normal fonksiyonlarına katkı sağladığı birçok durum mevcuttur. Meditasyon ve yoga gibi rahatlatıcı egzersizlerin temeli olan diyafram nefesi, irritable bağırsak sendromu, uyku problemleri, depresyon ve anksiyete gibi psikiyatrik problemlerin seyrinde fayda sağlayabilir.
Diyafram, nefes aldığımızda kasılır ve düzleşir. Nefes verdiğimizde ise gevşer ve kubbeleşir. Göğüs ve karın boşluğunu birbirinden ayıran diyaframın diğer bir adı da karın kasıdır. Soluk verirken; diyafram kası yukarı doğru kubbeleşir, göğüs kafesinin hacmi azalır, iç basınç artar ve karbondioksit dışarı verilir.
KOAH, astım, bronş aşırı duyarlılığı, sigara kullanımı, nefes borusunu tıkayan tümörler, akciğer zarında çeşitli nedenlerle oluşan sıvı birikmeleri, diyafragmayı etkileyen karın içi durumlar ve fazla kilo nefes darlığına neden olan faktörler arasında gösteriliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri