Talaşlı imalatlarda, bor yağları transferinde, boyama kabinlerinde, püskürtme atığı tortu ve boyaların giderilmesinde, oto servis istasyonlarında, karter atıkları ve yanık yağların toplanmasında sanayi atıkları ve pis suların arıtma tesislerine pompalanmasında kullanılırlar.
Havanın dolduğu taraftaki diyaframın önündeki sıvı sıkıştırılarak çıkışa doğru yönlendirilir. Bu sırada diğer diyaframın önünde bir vakum oluşur ve sıvı kaynağından pompa içerisine sıvı girişi olur. Bu hareket periyodik olarak devam eder ve diyaframların hareketi ile hem emiş hem de basma işlemi gerçekleştirilir.
Hava ile çalışan diyaframlı pompalar (kısaca “havalı pompalar”) endüstrinin oldukça çok alanında uygulanan bir pozitif deplasmanlı pompa çeşitidir. Emme basma tulumba ile aynı prensipte çalışır. Havalı diyafram pompalar elektrik motoru ile değil, basınçlı hava ile tahrik edilir.
İşlemesi adına basınçlı hava kaynağına muhtaç durumda olan pompalar, doğrudan “havalı pompa” olarak adlandırılır. Bu tip pompaların içeriğinde karşılıklı olarak iki ayrı diyafram yer alır. Bu özelliğe sahip olan pompalar “diyaframlı pompalar” şeklinde tanımlanır.
Pompalar akışkan ve hava hatlarında basınç ya da vakum üretimi sağlar. Bu pompalar pille çalışan cihazlar ,tıbbi ve labaratuar uygulamaları için uygundur. Çeşitli voltajlarda akış ve debi çeşitleri mevcuttur.
İlgili 45 soru bulundu
Üç temel pompa türü vardır: pozitif deplasmanlı, santrifüj ve eksenel akış pompalar.
1955 yılında basınçlı hava ile çalışan diyaframlı pompaları geliştiren ilk firma olan WILDEN PUMP, o günden beri hava tahrikli çift diyaframlı pompalar pazarında lider durumdadır. Ürün çeşidi ve teknoloji bakımından rakipsiz olan firma, 1998 yılından beri Dover Grubu bünyesindedir.
Tüm hidrolik pompalarda olduğu gibi paletli pompalarda pozitif deplasmanlı aktarım pompalarıdır. Pompa milinin 180 derecelik dönüşünde artan hacim oluşturur, diğer 180 derecelik dönüşünde de azalan hacim oluşturarak sıkıştırma yaparlar .
Diyafram, sıkıştırılmış hava ve sıvı arasında bir ayırma membranı olarak hareket eder ve yükü dengeleyerek mekanik gerilimi diyaframdan çıkarır. Sıkıştırılmış hava, diyaframı pompanın merkez bloğundan uzağa doğru hareket ettirir. Karşı diyafram, basınçlı diyaframa bağlı olan mil tarafından çekilir.
Diyafram, göğüs ve karın boşluklarını birbirinden ayıran ve kas yapısıyla solunum hareketlerine de yardımcı olan bir yapıdır.
Diyafram, lensten gelen ışık miktarını ayarlayan bir parçadır. Aşağıdaki görüntülerde gösterildiği gibi diyafram, lensin içinde yer alır ve açıklığın boyutunu değiştirerek gelen ışığın miktarını ayarlar. Diyafram açıklığının boyutundan etkilenen, fotoğraf makinesine giren ışık miktarı f değeri ile ifade edilir.
Diyafram kasımız doğru çalışmazsa göğüs kafesi üst bölgede yine genişleyip hacmini arttırmaya çalışacaktır ve bunu diyafram yardımıyla yapamadığı için boyun bölgesindeki tüm kaslarla kendini yukarı ve dışarı doğru büyütmek isteyecektir. Bu da ciddi boyun ağrıları ve sorunlarına sebep olacaktır.
Pompalar, sıvıların basıncını ve toplam enerjisini arttırır. İçine çektiği akışkana kinetik ya da potansiyel enerji kazandırmaya yarar. Genel olarak pompa, akışkanları bir yerden bir yere iletmeye, daha yükseğe çıkarmaya ve gazları sıkıştırıp kapalı kapıların içindeki gazların boşaltılmasına yarar.
Pompa sıvıları taşımak için kullanılan mekanik bir mekanizmadır. Bir pompa, sıvıyı düşük basınçtan yüksek basınca hareket ettirir ve bundan dolayı basınç içinde bir fark oluşturur. Pompalar mekanik kuvvetlerin fiziksel kaldırma veya sıkıştırma kuvveti ile maddeyi itmesi prensibini kullanarak çalışır.
Yakıt pompasının görevi, 5-6 bar miktarında yakıtı, basınçlı bir hâldeyken hazır bir durumda bekletmek olarak açıklanabilir. Aracın kontağı çevrildiği andan itibaren tam marşa basmadan bu pompa devreye girer ve pompalama işlemiyle yakıt, aracın motor kısmına iletilir.
Merkezkaç akışlı pompada akışkan pompa merkezine eksenel olarak girer ve pompa gövdesinin dış çapı boyunca radyal olarak terk eder. Bu nedenle merkezkaç pompalara radyal akışlı pompalarda denir.
Jet pompaları genelde toprak üstüne monte edilmiş, suyun bir emme borusu vasıtasıyla bulunduğu yerden tahliye edilmesini sağlayan pompalardır. Jet pompaları yeraltı sularının zengin olduğu bölgelerde oldukça yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.
Dikey ya da dik kademeli pompa olarak adlandırılan santrifüj pompa, fanları dikey şekilde bir mil üzerinde dizili olan yüksek debi ve basınç sağlayan su pompası türleridir. Bu santrifüj pompalar oldukça sessiz çalışan noryl (noril) fanlı pompalardır.
a) Rotatif Pompalar:Dönme hareketinden yararlanarak çalışan pompalardır. Dişli,paletli,vidalı,loblu,peristaltik(Hortum), burgulu(monopomp).. vs pompalar bu gruba girer.
Alüminyum gövdeli tandem dişli pompalar, 2 tane pompanın birleşmesinden oluşmaktadır. Bu ürünler, genellikte çift pompa beslemesi ihtiyaç duyulan sistemlerde kullanılmaktadır. Yağ bölmeler arasında geçiş sağlamaktadır, farklı yağ kullanımı için uygun değildir.
Kanatlı pompa, değişen basınçlarda sabit akış sağlayan kendinden emişli pozitif deplasmanlı bir pompadır. Çalışma, tipik olarak maksimum devir sayısı 900 olduğundan, dişli kutusuna bağlı bir motor aracılığıyla gerçekleştirilir.
Tek su pervanesi bulunan santrifüj pompalardır. Rotor mili ucuna yerleştirilmiş su pervanesi, ön gövdeye işlenmiş olan su emiş yatağına gider. Pompa emiş ağzından gelen su, pervane içindeki kanatlar ile hem basınç hem de hız artışı kazanır. Su atış gövdesi sarmalı ile dışarı basınçla atılır.
Dişli pompa, döner pompalara verilen isimdir; dönen dişliler kullanarak sıvıyı taşıyan pompalardır. Dişli pompa sıvı ortamını iter, vakum basıncı yaratır, iki ya da daha fazla dişlinin kullanımı ile işlevini tamamlarlar. Dişli pompalar çok yüksek basınç oluşturabilme kabiliyetine sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri