TATAVVU – TETAVVU (ﺗﻄﻮّﻉ) i. (Ar. ṭav' “boyun eğmek, itâat etmek”ten teṭavvu') Farz ve vâciplere ilâve olarak nâfile ibâdet yapma: Tarîk-ı tecerrüd ve tatavvu'da râsihü'l-kadem… (Ziyâ Paşa'dan).
Farz ve vâcip niteliğinde olmayan ibadet anlamında fıkıh terimi.
İslam dininde, gerek olmamasına rağmen fazladan yapılan ibadetlere verilen isimdir. İslam'da farz ve vâcib olmayan ibâdetler, "nafile" olarak tanımlanır (sınıflandırılır) ve "nafile ibadetler" olarak adlandırılır.
Arapça kökenli nafia kelimesi, yararlı anlamına gelen nafi sözcüğünden türetilmiştir.
Esma-ül Hüsna diye bilinen bu isimlerden "En-Nafi", fayda veren şeyleri yaratandır. Allah, sürekli fayda veren ve yarar sağlayan şeyleri yaratan güçtür. En-Nafi istediği kuluna fayda ve yarar sağlayandır. En-Nafi esmasının Türkçe anlamı şöyledir; sürekli yaratan, yaratmasında hikmetler bulunan.
İlgili 27 soru bulundu
Nafile (tatavvu) namazlar, herhangi bir yükümlülüğü olmadan, içten gelerek kılınan namazlardır. Beş vakit namaza bağlı olan sünnetler, ramazan geceleri kılınan teravih namazları, kuşluk namazları, gece namazları başlıca nafile namazlardır.
Nâfile Namazlar.
Cuma namazıyla beş vakit farz namazlardan önce veya sonra kılınan ve belli düzen, tertip ve devamlılık içinde kılındığı için “sünen-i revâtib” olarak isimlendirilen sünnet namazlar, teravih, kuşluk, evvâbîn, teheccüd namazları bir vakte bağlı olarak eda edilen mukayyed nâfile namazlardır.
Nafile namazlar, Peygamber Efendimizin uygulamalarına dayanılarak belirli zamanlarda veya bazı vesilelerle ya da kişinin kendi isteğiyle herhangi bir zamanda Allah'a yakınlaşmak ve sevap kazanmak amacıyla kılınan namazlardır.
Sahih hadislere göre farz namazlardan sonra en faziletli namaz teheccüt namazıdır. Gece namazı da denilen bu namazın faziletlerini anlatan birçok hadis vardır.
Regaip sünnetler olarak bilinen nafile namazlar şunlardır; teravih namazı, Teheccüd namazı, Evvabin namazı, Kuşluk namazı, Hacet namazı, Tövbe namazı, İstihare namazı, Yolculuk namazı, Tahıyyetü'l Mescid namazıdır.
Şükür namazı herhangi bir dileğin olduğunda ve içten gelen bir istekle Allah için kılınan bir nafile namazdır. Şükür namazı aynı zaman da sünnettir.
Nafile namazlarının kaç rekat olduğu merak edilmektedir. Bu namazlar genellikle 2 rekat şeklinde kılınmaktadır. Nafile namazları sadece belli bir aya, güne ya da geceye ait ise o zaman sadece bu dönemde kılınması gerekir.
Sabah namazının sünneti, öğle namazının sünnetleri, akşam namazının sünneti ve yatsı namazının son sünneti Nebimizin devamlı kıldığı, nadiren terk ettiği sünnetlerdir. Bunlara sünnet-i müekkede denir.
Günlük kılınacak olan nafile namazlarının da kerahat vakti dışında kılınması gerekmektedir. Kerahat vakti güneş doğduktan sonraki 40-50 dakikalık süre ile akşam güneşin batmasına yakın olan 40-50 dakikalık süreyi kapsar. Nafile namazları kılınırken öncelikle hangi namaz kılınacaksa onun için niyet etmek gerekmektedir.
"Niyet ettim Allah rızası için Nafile Namaz kılmaya" diye niyet ederiz. "Allahu Ekber" diyerek İftitah Tekbiri alır ve namaza başlarız.
Vacip olan namazlar bayram ve vitr namazları olarak ayrılırken, Ramazan ayı boyunca cemaat ile kılınan namazlarda Teravih namazı yani nafile namazlar olarak bilinir. Diğer yandan beş vakit namazlar içerisinde bulunan yatsı namazından sonra kalkıp Teheccüd namazı kılınmaktadır.
Fakat daha kaza namazlarını bitirmeden ölürse, Allah'ın bu insan hakkında rahmet ve mağfireti tecelli edecektir. Ve alimlerimizden gelen rivayetlerden anlaşıldığı gibi, Allah, bu gibi insanların kıldığı sünnet namazları, kılınmayan farz namazları yerine kabul edecektir.
Peygamber'in (s.a.s.) sürekli kıldığı fakat bağlayıcı olmadığını göstermek amacıyla bazen terk ettiği; gayrimüekked sünnet ise bazen kıldığı, bazen de terk ettiği sünnet demektir. Gayrimüekked sünnetlere müstehap da denilmektedir. Müekked sünnetleri mazeret olmadan terk etmek doğru değildir.
İşte sıkça sorulan soru vakit namazlarının sadece farzlarının kılınıp sünnetleri terk etmenin caiz olup olmadığıdır. Alimlerin ittifak içinde oldukları konu sünnetlerin terki halinde bunun günah olmadığıdır. Ancak bu sünnetleri terk etmenin büyük sevap kaybına neden olacağı hususunun da altını çizmektedirler.
Bir de öğle namazında cemaate yetişmek için sünneti kılmadan farza başlayan kişi, farzı kıldıktan sonra kılmadığı ilk sünneti de kılar. Bunu, son sünnetten önce kılabileceği gibi sonra da kılabilir.
Teheccüd namazı kılacak kişi, “Niyet ettim Allah rızası için teheccüd namazı kılmaya” şeklinde niyet edebilir. Teheccüd namazının iki-sekiz rek'at arasında çiftli sayılarda kılınması tavsiye edilmiştir. Bununla birlikte, dileyen kimse daha fazla da kılabilir.
Selâm vermese veya kendi isteği ile namaza aykırı bir davranışta bulunmasa bile bu kişinin namazı geçerli olmakla beraber vacip terk edilmiş olur.
Şükür namazı ne zaman kılınır? Şükür namazının herhangi bir sebep olmaksızın kılınması mümkündür. Şükür namazının kılınma amacı kişilerin Allah'a yakınlık göstermesidir. Aynı zamanda alınan güzel haber, kurban kesmek gibi durumlarda da insanlar Allah'a şükür etmek amacıyla şükür namazı kılabilmektedir.
Tesbih namazı, ömürde bir kez olsun kılınması tavsiye edilen mendub bir namazdır. Kandil günleri ve diğer önemli günlerde kılınan tesbih namazı en uzun kılınan namazdır.
Dinî bir terim olarak yatsı namazı ile fecr-i sâdık arasında bir müddet uyuyup uyandıktan sonra namaz kılmayı ve bu süre içinde kılınan nâfile namazı (teheccüd namazı, kısaca teheccüd) ifade eder; teheccüd özellikle vitir ve terâvih gibi diğer gece namazlarından bu yönüyle ayrılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri