Ard zamanlı (veya "ardıl zamanlı") ve eş zamanlı semantik Semantik, eş zamanlı (senkronik) ve ard zamanlı (diyakronik) olarak çalışır.
Diyakronik tarih anlayışı, olay ve olgular arasındaki bu bağlantıyı, zaman içerisindeki bir nedensellik zincirine indirgemiştir. Bu durum, doğası gereği epistemolojik bir yapı olan tarih algısını mekân faktörünü göz ardı etmek suretiyle manipüle etmektedir.
Art zamanlı anlam bilimi (diyakronik semantik) ise dilin anlamla ilgili olaylarını, tarihsel gelişme ve değişme süreci içinde ele alıp inceler. Anlam değişmelerinin sebeplerini ve biçimlerini araştırır. Anlam dilin temel ögesidir.
fransızca synchronique. "başlamalarıyla bitmeleri arasında geçen zaman eşit olan (olaylar)." anlamındaki bu söz için türk dil kurumu eş zamanlı karşılığı önerilmiştir.
ing. olayların, ânbeân önemlerinden ziyâde, zaman içinde ilişki kurma biçimlerine göre anlaşılması veyâ yorumlanması, artzamanlılık.
İlgili 36 soru bulundu
Senkronizasyon, eşzamanlama veya eşleme, eşgüdümlü çalışan parçalı sistemlerin zamanlamalarının eşleştirilmiş olduğunu ifade eder. Birimleri, bu şekilde çalışan sistemler senkronize veya eşzamanlı olarak anılır.
diyakronik - Nişanyan Sözlük. Fransızca diachronique “zaman içinde gelişen, statik olmayan” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Eski Yunanca aynı anlama gelen diaχronikós διαχρονικός sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Eski Yunanca χrónos χρόνος “zaman” sözcüğünden dia+ ön ekiyle ve +ik° ekiyle türetilmiştir.
Semantik genel olarak dilin anlam yönünü ele almaktadır. Cümlelerin, kelimelerin incelemesini anlam açısından yapmaktadır. Cümlelerin kural ve yapı açısından incelemesini yapan bilim ise sentakstır. Sentaks, kelimelerden oluşan cümlelerin kurallarını işleten sistemdir.
Anlambilim sözcük anlamı ile cümle anlamı arasındaki ilişkiyi inceler. Örneklere inceleyecek olursak; "Çaya gidiyorum." Bu cümle “çay içmeye gidiyorum” ya da “çay kenarında gezinmeye gidiyorum” anlamlarında kullanılmış olabilir.
Art zamanlı dil bilimi TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,dil bilimi Dil olaylarını değişik zaman ve evrim açısından ele alan dil bilimi.
Bağlam içinde anlam konusuyla ilgilenir. Dilde anlamın nasıl kodlandığını inceler.
Fonetik, anlam olarak ses bilgisi manasına gelmektedir.
Türkçe daha çok ses bilgisi anlamı ile geçmektedir.
Dili anlam yönünden inceleyen bir bilim dalıdır. Semantik felsefi ya da mantıksal ve dilbilimsel olmak üzere iki farklı açıdan ele alınır. Bir kavrama ya da dil birliklerine yüklenen anlamı inceler. Çeşitli yaklaşımlarda bulunarak bu anlamın söz konusu dil birliklerine nerede ve nasıl verildiğini ele alır.
Bu fonemler de bir dildeki anlam ayırt eden en küçük birimlerdir. Fonoloji; fonemlerin farklı sistemlerini, -bir dildeki anlam ayırt eden en küçük birimleri- kapsar. (Bir dildeki anlam taşıyan en küçük birimlere morfem denir ve morfolojinin araştırma alanına girer.)
Bir dilin anlam taşıyan en küçük birimi olarak tanımlanan morfem, biçim bilgisi dahilinde parçalara ayırma imkânları sunar ve bilimsel tartışmalara yol açar.
Her programlama dilindeki geçerli programları belirleyen bir dizi kural vardır. Bu kurallar sözdizim (syntax) ve anlambilim (semantics) olarak ikiye ayrılır.
Buna göre; senkronizm, tarihi olay ve olgular hakkında düşünen bireye, aynı anda birden fazla yerde olma yeteneğini vererek, farklı yerlerde meydana gelen olaylar arasında neden-sonuç ilişkilerinin kurulması, karşılaştırmalar ve analiz işlemlerinin yapılması gibi imkânlar sunan bir düşünme becerisidir.
Statik, durağan anlamına gelen, fiziğin statik dengede duran sistemlerle ilgilenen dalıdır. Eğer bir cismin parçaları, birbirlerine göre izafi hareket yapmıyorlarsa, o cisim için statik dengede denir.
'Senkron' kelimesi dilimize Fransızca 'synchrone' kelimesinden geçmiştir ki anlamı eşzamanlı olmak, eşzamanlı kılmaktır.
eş zamanlı olarak, aynı zamanda olarak, beraberinde.
Eş zamanlı, anlamları aynı veya birbirine çok yakın olan kelimeleri anlatmak için kullanılır. Ayrı yazılmalıdır. Bu kelime genellikle eşzamanlı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı eş zamanlı şeklinde olmalıdır.
Sentaks, deyimleri gerek "kullanan" faktörünü, gerekse deyimlerin "dil-dışı karşılığı" faktörünü hesaba katmadan-inceleyen semiotik dalıdır. Semantik, "kullanan" faktörünü hiç hesaba katmadan, dilsel ifadeleri sadece dile getirdikleri nesneler (yani "dil-dışı karşılıkları") açısından inceleyen semiotik dalıdır.
Anısal (Epizodik) Bellek: Bireylerin hatıralarını, anılarını içerir. Kişiler için önemli olan olaylar bu bellekte saklanır. Zaman ilerledikçe buradaki bilgilerin hatırlanması zorlaşabilir. Anlamsal (Semantik) Bellek: Kişinin çevre ile ilgili genel bilgilerinden oluşur.
Semantik hafıza, hafızamızın gerçekler, kavramlar ve fikirler de dahil olmak üzere dünya hakkındaki genel bilgileri depolayan yönünü ifade eder.
Fonetik, sesleri veya fonemleri inceler; diksiyon ise konuşma sanatı ve tekniği olarak fonetiği tamamlar. Bir şiiri, bir nutku, bir piyesteki rolü söylemek, okuma tarzını belirten "diksiyon" denilen sanat, konuşma organlarının, yatkın veya çalışmayla işlek hale gelmiş olmasını gerektirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri