Etiyopya veya Etyopya, resmî adıyla Etiyopya Federal Demokratik Cumhuriyeti (Amharca: Ityopp'ya Federalawi Demokrasiyawi Ripeblik) Afrika Boynuzu'nda yer alan büyük bir Doğu Afrika ülkesi. Ülkenin başkenti yerel dilde "yeni çiçek" anlamına gelen Addis Ababa'dır.
Ütopya; aslında olmayan, tasarlanmış ideal toplum. Ütopyalar, bugün gerçekleşmesi imkânsız toplum tasarımlarıdır. Köken olarak Yunanca "yok/olmayan" anlamındaki ou, "mükemmel olan" anlamındaki eu ve "yer/toprak/ülke" anlamındaki topos sözcüklerinden türemiştir.
Ütopya, Thomas More tarafından yazılan, Yunanca “olmayan yer” sözcüğünden "yaratılmış" kelime ile aynı ismi taşıyan kitap. İki bölümden/kitaptan oluşur. Birinci kitap, Konsey Diyaloğu ve ikinci kitap, Ütopya Üzerine Söylev başlıklarını içerir.
Utopia, dış tehditlerden korunmak ve dış dünyadan yalıtılmak amacıyla ada olarak tasarlanmıştır (More, 1995: 61). 1760 yıllık geçmişi bulunan adadaki 54 kent dörtgen olup düzenin kurucusu Kral Utopus tarafından planlanmıştır.
Ütopya Kitap Açıklaması
İdeal bir ülkenin nasıl olması gerektiğiyle ilgili bu konuşmalarda Ütopya adındaki bir ülkeden bahsedilir. Elli dört şehirden oluşan bu adada tek dil konuşulur, sınıf ayrımı yoktur, kimse kimsenin dinine karışmaz ve asla diğer ülkelere savaş açılmaz.
İlgili 30 soru bulundu
Gerçekleşmesi imkansız şekilde tasarlanmış ideal toplum hayalidir. Gelecekte gerçekleşmesinin mümkün olacağından korkulan baskıcı ve totaliter toplumları tarif eder. Ütopya ideal ve mükemmel bir toplumu anlatırken, distopya baskıcı ve totaliter bir toplumu resmeder.
Fransızca kökenli bir kelime olan 'Ütopik'; gerçek dışı, hayali anlamlarına gelmektedir. TDK'ya göre ise anlamı şu şekildedir: TDK'ya göre 'Ütopik' kelimesi, hayali olarak tanımlanmakatadır.
İlk olarak ütopya kavramının sözlük anlamları üzerinde durulacak olunursa; İngilizce sözlüklerde ütopya, Yunanca “ou” (olmayan) ve “topos” (yer) kelimelerinin birleşimi olarak ifade edilmekte ve “hiçbir yer” anlamında kullanılmaktadır (Reese, 1999: 800).
Ütopya Latince'de "utopia", siyasi bir ideal olarak ifade edilen ve tasarlanan hayali bir ülke demektir. Birçok esere konu olan ütopyayı 1516 yılında İngiliz yazar ve siyasetçi olan Sir Thomas More Yunanca kelimelerden "eu- iyi topos-yer" birleştirerek oluşmuştur.
Ütopya; aslında olmayan, tasarlanmış ideal toplumdur. Köken olarak Yunanca “yok/olmayan” anlamındaki ou, “mükemmel olan” anlamındaki eu ve “yer/toprak/ülke” anlamındaki topos sözcüklerinden türemiştir. Ütopyanın iki işlevi vardır. İlki mevcut durumu değiştirmek, ikincisi ise eleştirmektir.
2016 yılı, Rönesans döneminin en önemli Hıristiyan hümanist- lerinden biri olan Thomas More'un Ütopya isimli eserinin yayımlanışı- nın 500. yıldönümüdür.
Kuzey Kore'de yıllardır merakla beklenen "ütopik şehir" Samjiyon resmen açıldı... Kuzey Kore lideri Kim Jong-un rejiminin en önemli yatırımlarından biri olarak tanımlanan Samjiyon'da 4.000 konut ve 380 kamu binası yapıldı.
Bu türün ilk örneği Platon'un (M.Ö. 427-347) Devlet (M.Ö. 375) adlı eseridir. Bu tür metin- lere “ütopya” adını veren kişi ise, bir Rönesans düşünürü olan Thomas More'dur (1478-1535).
Thomas More, “ütopya” terimini, Yunan dilindeki “var olmayan-yok” anlamına gelen “u” ve “yer” anlamındaki “topos” köklerinden türeterek "olmayan yer” anlamında kullanmıştır.
Distopya (anti-ütopya Yunanca dystopia), çoğunlukla ütopik bir toplum anlayışının anti-tezini tanımlamak için kullanılır. Distopik bir toplum otoriter-totaliter bir devlet modeli ya da benzer bir başka baskıcı sistem altında karakterize edilir. Kelime ilk defa John Stuart Mill tarafından kullanılmıştır.
Astroloji, felsefe, okültizm, teoloji, sosyoloji, ekonomi, siyaset, strateji gibi alanlarda görüşler içeren ve 17. yüzyıl Avrupası'nda, düşüncelerinden dolayı epey hırpalanan bir filozof tarafından hapishanede kaleme alınan Güneş Ülkesi, ütopya türünde yazılmış en önemli eserlerden biri.
Ayşegül Yuvakgil | Yerebatan Sarnıcı✨🗿 Küçüklüğümün dizisi Selena'nın Ütopya sahnelerinin burada çekildiğini öğrenince ayrı bir sevdi...
İngiliz yazar Thomas More'un 1516 yılında yazdığı eserine verdiği aynı isimle ilk olarak edebiyata giren ütopya, köken olarak Yunanca "yok/olmayan" anlamındaki “ou”, "mükemmel olan" anlamındaki “eu” ve "toprak, ülke" anlamındaki “topos” sözcüklerinden türemiştir.
Ütopyalar, zaman zaman insanların hayal ettikleri ideal toplum yapıları ve dünya düzeni olarak ortaya çıkan hayali kurgulara verilen isimdir. Bu anlamda, ütopya kavramının çıktısı olan idealize edilmiş fikirler, zaman zaman hayatımıza ve sistemimize dokunarak çeşitli yenilikler meydana getirir.
Günümüzden yaklaşık beşyüz yıl önce yayınlanan Utopia'da (1516) ise More, denebilirse, çizdiği "yeryüzü cenneti" ile bugün de kaynak gösterilen bir "toplumsal mutluluk" örneği sunmaktadır.
ütopya : yunanca utopia (olmayan ülke). "gerçekleştirilmesi imkânsız görünen tasarı ve düşünce" için dilimizde zaten güzel bir kelime vardır: hayal. örnek: türkiye topraklarında bir başka devlet kurulması hayaldir. ütopya kelimesi edebiyatta "hayal edilen ülke" anlamında kullanılır. bu anlam için karşılık: hayal ülke.
Bin Dokuz Yüz Seksen Dört (özgün adı: Nineteen Eighty-Four), İngiliz yazar George Orwell tarafından kaleme alınmış olan alegorik, distopik ve politik bir romandır. Romanın hikâyesi distopik bir dünyada geçer. Distopya romanlarının en ünlülerindendir.
Yani distopik bir toplum, otoriter ve baskıcı bir sistem olarak ifade edilir. İlk kez John Stuart Mill tarafından kullanan kavramda 'kötü bir yer' anlamı anlatılır. Distopyada baskıcı toplum beraberinde kişilerin özel hayatlarının olmaması durumunu da getirmektedir.
Ütopyacı bakış açısına göre teknoloji bir bilim kurgu değildir, gerçek- liktir ve toplumların bir an önce bu gerçekliğe alışmaları ve onunla uyum sağlamaları gerek- mektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri