«Çelişki» teriminin birçok anlamı vardır, hepsini özdeş görmek yanlıştır. Diyalektik sistemde çelişki; bir varolanın (sürecin) içinde iki karşıtın bir arada var olması, sürecin sonuna değin değişik yoğunlukta mücadele etmeleri anlamında kullanılmaktadır.
Başlangıçta tartışma sanatı ya da çelişkili yollardan muhataplarını ikna etme sanatı anlamına gelmektedir. Karşıtlıkları kullanarak gerçekleştirilen akıl yürütme biçimidir, diyalektik ve Sokratik yöntem, tartışma ve düşünme sanatı olarak diyalektiğin Antik Çağ'daki en yetkin hâlidir.
Zıt fikirlerin mantık çerçevesinde çarpışması ile doğruyu bulma yöntemdir. Temel mantığı şu: Bir insanın, herhangi bir konuda doğruya ve gerçeğe ulaşmaya çalıştığını varsayalım. Eğer bu konu matematiksel ise, formüle dökülebiliyor ise sorun yok, rakamlar kesindir ve bizi doğru sonuca ulaştırır.
Bir görüş ya da tez üzerinden yapılacak tartışmalar neticesinde, mantıksal sonuçları kullanarak bu tezi incelemeye ve çürütmeye diyalektik denir. Daha basit şekilde, 'Akıl yürütme yoluyla doğrulara ulaşma yöntemi' şeklinde ifade etmek mümkün.
Diyalektik sözcüğü Fransızca olan ve Türkçede yerleşik olarak değerlendirilen bir kelimedir. TDK açısından ele alındığında kelime anlamı, 'Akıl yürütme yoluyla doğrulara ulaşma yöntemi' şeklinde ifade edilmektedir.
İlgili 32 soru bulundu
Ancak Türk Dil Kurumu düzeyinde temel olarak ele alındığı zaman, gerçekliği onun çelişmeleri üzerinden, bunu inceleyen, aşmayı sağlayan akıl yöntemi olarak değerlendirilir. Ayrıca eş anlamlı olarak eytişim kelimesi üzerinden de aynı anlam kapsamında değerlendirilir.
Marx'a göre dünyadaki değişme mekanik olarak değil, diyalektik yasalara göre (tez, antitez ve sentez), ani sıçramalar yoluyla gerçekleşir. Bu değişim sürecinde madde biçim değiştirir. Böylelikle madde birbirinden nitelik bakımından farklı varlıkları meydana getirir.
Diyalektiğin şöylece tanımlandığına rastlanır: «Her şeyin, us talıkla ve incelikle tartışılması sanatı».
Diyalektik yöntem, insanları bilgide basamak basamak yükselten ve İyi ideasının kavranması ya da temaşa edilmesiyle nihayetine ulaşan bir süreçtir. Platon, aynı zamanda güzelliğin ve adaletin kendisi olan bu en yüksek varlığın bilgisine hangi süreçle erişileceğini Symposium diyalogunda ayrıntılı biçimde açıklamaktadır.
Sokrates'in açıklama yöntemini belirli bir varlık görüşüne bağlayan Platon, diyalektiği bilgi görüşüne dayalı bir eğitim yöntemi olarak geliştirmiştir. Ona göre diyalektik, bir varlık sıralaması içinde en alt düzeyden gittikçe yükselerek sonunda idealar'a varmak için izlenen bir öğretme ve öğrenme sürecidir.
Başka bir ifadeyle Sokrates'in diyalektik yöntemi soru-cevap yoluyla karşı tarafı anlama ve buna bağlı olarak da ondan bir şeyler öğrenme amacı güden bir yöntemdir. Bu yöntemle o, karşısındakileri sorduğu sorular üzerinde düşünmeye itmektedir.
Hegel; Herakleitos ve Platon'un diyalektik anlayışını geliştirip, üç aşamalı gelişme anlayışını ekleyerek oluşturduğu diyalektik mantığı idealist felsefesinin temeli yapar. Marx ise Herakleitos-Platon-Hegel kanalından gelen diyalektiği değiştirip geliştirerek realist, materyalist diyalektik mantığı kurar.
Diyalektik materyalizm; doğada ve tarihte belirleyici olan süreçlerin, kendi içlerindeki karşıtlık yoluyla oluştuğunu ve bütün olayların bu maddi temelli ilişkilerle açıklanması gerektiğini savunan felsefi görüştür.
Diyalektik, Yunanca tartışma sanatı anlamına gelen dialektike tekhne'den türeyen bir terim olarak, genelde akılyürütme yoluyla araştırma ve doğrulara ulaşma yöntemi. Diyalektik kavramı, başlangıçta tartışma sanatı, ya da çelişkili yollardan muhataplarını ikna etme sanatı anlamına gelmektedir.
Diyalektik tümevarım ve tümdengelimden farklı olarak gerçekliğin çizgisel bir doğruda değil kendi içinde karşıt bir çelişmede olduğunu kabul ederek bu çelişmeleri anlamayı amaçlayan akıl yürütme yöntemidir.
genel kabul gören fikre tez, ona karşı çıkan,olumsuzlayanına ise antitez denir. ikisinin de harmanlanıp ortaya çıkan yeni fikir bu iki fikri bağdaştıran daha sağlıklı olan yeni fikire sentez denilir.
Platon'da diyalektik ustalık gerektiren bir yürüyüş biçimidir. “Ruhun dolaşması, varolanın yeniden ortaya çıkması, ruhun oluştan temel olana ve öze yönelmesi, hep varolanı bilmesi” olarak tanımlanan Philosophia'dır.
Çatışmacı kuram mikrodan makroya gelişen tüm gerilimler için ele alınabilmektedir. Marksist temelli çatışmacı yaklaşıma göre diyalektik olarak zıt kutupların çatışmaları birliği evrensel birliktir. Çağdaş çatışma teorisyenleri Marksist sınıf çatışması anlayışından ziyade çıkarların çatıştığını söylemektedirler.
Diyalektik materyalizm uzun bir felsefi geleneği, karşıt eğilimleri ve çatışmalarıyla birlikte mas ettiği ve onu aştığı iddiasındadır. Bir yandan Hegel'den diyalektiği, öte yandan Feuerbach'tan materyalizmi almıştır.
Tüm hareketin, değişimin, yaşamın ve gelişmenin kaynağıdır. Bu fikri dile getiren diyalektik yasa, karşıtların birliği ve iç içe geçmesi yasasıdır. Diyalektiğin üçüncü yasası olan yadsımanın yadsınması yasası, gelişme anlayışını dile getirir.
“Hegel diyalektiği,” 19. yüzyıl Alman filozof G.W.F Hegel tarafından benimsenmiş, diğer “diyalektik” metotlar gibi karşıt taraflar arasındaki çelişkili süreçlere dayanan, belli bir diyalektik tartışma metodunu ifade eder.
«Diyalektik» kelimesi eski Grekçe olup, sözlük mânası, iki -ki şinin konuşması, karşılıklı konuşmak veya konuşmak sanatı şek linde açıklanmaktadır.
Marx'ın toplum, ekonomi ve siyaset hakkındaki teorileri -bir bütün olarak Marksizm- insan toplumlarının sınıf savaşımı -üretimi kontrol eden yönetici sınıf ile üretim için gereken emeği sağlayan mülksüz bir emekçi sınıf arasındaki çatışma- ile ilerlediğini iddia etmektedir.
Marx, Locke'un materyalizminin kıta Avrupa'sında coşkuyla karşılandığından bahsettiği noktada bu tarz bir materyalist yaklaşımın ilerici olduğuna değinir ancak bu değinileri, Marx'ın bu pozitivist, kaba materyalist kuram içinde olduğu şeklinde okumak büyük bir yanılgıdır.
Karl Marx ve Friedrich Engels, Hegelin idealist diyalektiğini ayakları üstüne oturttular. iki ayrı kavramı ortaya çıkardılar: diyalektik maddecilik ve tarihin akışına maddeci bir açıklama getiren tarihsel materyalizm.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri