Kemoterapi, kanser hücrelerinin bölünmesini, çoğalmasını ve yayılmasını engeller.
Kesin bir tedavi yöntemi bulunmayan bu hastalık için kemoterapi ilaçları ise zorlu süreçlerin sonunda hayata tutunmak için bir umut. Ancak kemoterapinin kanser hücrelerinin tamamını temizleyebilmesi mümkün olmuyor. Yeni geliştirilen yöntemler de bu noktada başarı sağlamayı hedefliyor.
Kemoterapi Yan Etkileri
Ya kanser hücrelerini yok ederler ya da çoğalmalarını önlerler. Ancak bu süre zarfında vücuttaki sağlıklı hücrelerin bile öldürülme şansı vardır.
- Kemoterapi; kanserli hücrelerin yayılmasının önüne geçer, büyümesini yavaşlatır ve yayılan kanser hücrelerinin yayılmasını önleyerek kontrol altına alınmasını sağlar. - Kemoterapi; kanserli tümörün sebep olduğu ağrı ve baskıyı, tümörün küçülmesini sağlayarak hafifletir.
Kemoterapinin sizi iyileştirme şansı, sahip olduğunuz kanser türüne bağlıdır. Kemoterapinin gerçekten işe yaradığı kanserlere örnek olarak testis kanseri ve Hodgkin lenfoması verilebilir.
İlgili 27 soru bulundu
Hastalığa yakalananların geçmiş yıllara oranla psikolojileri de bir o kadar değişkenlik gösteriyor tedaviye olumlu yanıt alma sonuçlarının artmasıyla birlikte. Kanserde iyileşme oranında başı ABD çekiyor. Hemen ardından ikinci sırada Kanada yer alırken, Avustralya ve Kuzey Avrupa'da peşi sıra takip ediyor.
Erken evre kanserlerin büyük çoğunda yalnızca cerrahi veya bazen radyoterapi tedavileri yeterli olmaktadır. Evre 3-4 ve/veya greyd derecesi 2-4 arasında olan orta ve ileri evre kanserlerde çoğunlukla kemoterapiler tedavilere eklenmektedir.
Kemoterapiye duyarlı kanserleri ele aldığımızda 5 yıllık yaşam oranı testis kanserlerinde yüzde 96, meme kanserinde yüzde 89, Hodgkin hastalığında yüzde 86, kolon kanserinde yüzde 65'tir. Kanserde erken tanı hastanın muayenesi ve amaca uygun tetkiklerin birlikte yapılması ile sağlanır.
Tıbbi Onkoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Abdullah Büyükçelik, kemoterapinin kanser hastalarını erken ölüme sürüklediği yönündeki söylentilerinin gerçeği yansıtmadığını söyledi. Kemoterapinin kendisinin değil, yan etkilerinin ve ehil kişilerce uygulanmamasının öldürücü etki doğurabileceğini belirten Prof.
Kemoterapi kürünün bitmesinin ardından, ortalama 3 hafta sonra kan değerleri normal aralığa gelir, bağışıklık büyük ölçüde toparlanır. Yorgunluk ise birkaç ay daha sürebilir. Kemoterapi ilaçlarının vücuttan tam olarak atılması kişiden kişiye göre değişkenlik gösterse de 6 ay ila 1 yılı bulabilir.
Uygulanan ilaçlar kan yoluyla tüm vücuda dağılır. Tümöre doğrudan etki eden kemoterapi ilaçları tümör hücrelerinin yapı taşlarına etki eder, hücrelerin büyümesine ve çoğalmasına engel olarak tümör ölümüne neden olurlar.
Tedavi bitiminden sonra da kanserin tekrar gelebileceği endişesi insanın hayatını zorlaştırabilir. Nadiren, yapılan tedaviler sonucunda kanser gerileyebilir fakat tamamen ortadan kalkmayabilir, bu zamanlarda kemoterapi ve ışın tedavisi ve bazen de diğer tedaviler uzun süreler ve kısa aralıklarla devam edebilirler.
Kanser tedavisinde başarı erken tanının yanı sıra, uygun, doğru, güncel standart tedavilerin yapılmasına bağlıdır. 1900'lü yıllarda çok az kanser hastası uzun yaşam umudu taşırken bugün kanser tanısı konulan 10 hastadan 6'sının tanıdan sonra 5 yıl hayatta kalma şansı vardır.
Yeditepe Üniversitesi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kuzhan, kanserin, iç hastalıkları içinde iyileşme oranı en yüksek olan hastalıklar arasında olduğunu belirterek, "Tüm kanser olgularının üçte biri tamamen iyileşmektedir." dedi.
Kanser tedavisi görürken metastazın önüne geçebilmek kesin olarak mümkün olmadığından her kanser hastası için metastazın varlığı göz önünde bulundurulur. Bu da kanser tedavisinde önemli bir noktadır. Tümörlerin kontrolsüzce çoğalması ve diğer organlara sıçraması ile birlikte metastazın varlığı kesin olarak görülür.
En hızlı yayılan kanser türleri içinde ilk beşte pankreas, beyin, yemekborusu, karaciğer ve cilt kanseri var.
Kemoterapi gören hastaların eğer doktorları tam tersini söylemediği sürece rahatlıkla tatil programlı yapıp deniz ve kumun tadını çıkarabileceğini söyleyen Medicana Hastaneler Grubu Onkoloji Koordinatörü Doç. Dr. Mutlu Demiray yapılan tatilin tedaviyi başarıya götürmede de etkili olacağının altını çiziyor.
Kemoterapinin bulantı, kan düşüklüğü, enfeksiyona yatkınlık, bağırsak problemleri, ağız yaraları, saç dökülmesi, el ve ayaklarda uyuşukluk gibi yan etkileri olabilir. Kemoterapi sonrası bulantı ve kusma görülebilir, bunun için hastaların mutlaka doktoruyla veya bir diyetisyenle ne zaman ne yiyeceğini konuşması gerekir.
Akıllı ilaçlar genellikle lokal olarak ileri evre ya da uzak metastaz yapmış hastalıkta kullanılmaktadır ancak bazı akıllı ilaçlar operasyon sonrası koruyucu, yani adjuvan amaçla da kullanılmaktadır.
Ortalama 5 veya 6 kür toplamda 6 aylık bir süreci kapsayabilmektedir. Diğer bir ifade ile 5 ila 10 hafta arasında değişkenlik gösteren farklı kemoterapi kürleri ön plana çıkar. Rahatsızlığın derecesine ve yoğunluğuna bağlı olarak, uzman bir doktor kontrolü altında bu kürler değişkenlik gösterir.
Kemoterapilerin etkileri genelde 3-4 hafta sürer, bazen 6 haftaya kadar uzar.
Kemoterapide kullanılan ilaçlar damar yoluyla (intravenöz) veya ağızdan alınarak (oral) uygulanabilir. İlaçların damar yoluyla verilmesi durumunda kemoterapi seansları haftalık veya iki haftada bir gerçekleştirilebilir ve her seans ortalama 2-4 saat sürebilir.
Her bir kanser türünde, evreyi belirlemek amacı ile yapılan testler vardır. Kural olarak, düşük evre (örneğin 1. evre, 2. evre), kanserin çok fazla yayılmadığını gösterir. Daha yüksek rakamlar (3. evre, 4. evre gibi) hastalığın daha fazla yayıldığını gösterir. 4. evre en yüksek kanser evresidir.
Çoğunlukla meme, kolon ve rektum gibi bölgesel ancak ilerlemiş kanser türlerinde 1 ila 4 kür olarak uygulanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri