İmza vasiyetnamenin en sonuna, son satırın altına atılmalıdır. El yazısı ile hazırlanmış vasiyetname notere, sulh hakimine veya yetkili memura bırakılabilir. Ancak bu husus zorunlu değildir ve vasiyetnamenin geçerliliğini etkilememektedir. Vasiyetçi vasiyetnamesini kendi de saklayabilir.
El yazısıyla vasiyetname Türk Medeni Kanununun 538 maddesinde düzenlenmiştir. El yazısı ile yazılmış olan vasiyet de geçerlidir. Vasiyetnamenin noterde düzenlenmiş olması zorunlu değildir. Vasiyet bırakmak isteyen kişi, vasiyetini kendi el yazısı ile yazdı ve imzaladıysa, bu şekilde düzenlenen vasiyet de geçerlidir.
743 Sayılı Türk Kanunu Medenisinin 485. maddesi ( 4721 S. TMK. 538 ) gereğince el yazısı ile vasiyetnamenin geçerli olabilmesi için vasiyetnamenin bütününün baştan aşağı kadar tanzim edildiği mahal, sene, ay ve gün dahi dahil olduğu halde bizzat kendi el yazısı ile yazılmış ve imza edilmiş olması lazımdır.
Madde 538 - El yazılı vasiyetnamenin yapıldığı yıl, ay ve gün gösterilerek başından sonuna kadar mirasbırakanın el yazısıyla yazılmış ve imzalanmış olması zorunludur. El yazılı vasiyetname, saklanmak üzere açık veya kapalı olarak notere, sulh hâkimine veya yetkili memura bırakılabilir.
El yazısı ile vasiyetname Türk Medeni Kanunun 538. maddesinde düzenlenmiştir. Miras bırakan kişinin tamamını el yazısı ile oluşturduğu, tek taraflı gerçekleşen ve ölüme bağlı olarak sonuç doğuran, saklı paylar dışındaki mirasın paylaşımına yönelik düzenlenebilen vasiyetname türüdür.
İlgili 19 soru bulundu
“El yazılı vasiyetnamenin yapıldığı yıl, ay ve gün gösterilerek başından sonuna kadar mirasbırakanın el yazısıyla yazılmış ve imzalanmış olması zorunludur. El yazılı vasiyetname, saklanmak üzere açık veya kapalı olarak notere, sulh hâkimine veya yetkili memura bırakılabilir.”
Noter huzurunda gerçekleştirilecek olan vasiyetname türü, resmi vasiyetnamedir. El yazılı vasiyetnamede açık veya kapalı bir şekilde saklanması için notere teslim edilebilir. Her iki vasiyetname türünün geçerli olabilmesi için kanunda belirlenen şartlara uygun olması gerekmektedir.
Vasiyetname, miras bırakanın son istek ve arzuları ile mirasının paylaşım esaslarını belirleyen yazılı belge veya sözlü beyandır. Vasiyetname, resmi memur (noter, hakim vs.) huzururunda yapılabileceği gibi miras bırakanın kendi elyazısı ile veya koşulları varsa sözlü beyan yolu ile de geçerli bir şekilde yapılabilir.
Öncelikle bilmelisiniz ki; vasiyetname kendiliğinden bozulmaz. Mirasçılardan birinin vasiyetnamenin iptali için dava açması gerekir. Hiç bir mirasçı yasal süresi içinde dava açmazsa vasiyetname geçerli olacaktır.
El Yazılı Vasiyetname
Kanun hükmüne göre el yazılı vasiyetnamenin yapıldığı tarih gösterilerek başından sonuna kadar mirasbırakanın el yazısıyla yazılmış ve imzalanmış olması zorunludur. Vasiyetname, açık veya kapalı olarak muhafaza edilmek üzere hakime, notere veya yetkili memura teslim edilebilir.
Vasiyetnamenin iptali Asliye Hukuk Mahkemelerinden talep edilmelidir. Yetkili mahkeme ise HMK 11/1 ve TMK 576 gereği miras bırakanın son yerleşim yeri mahkemesidir. Bu konuda mahkemenin yetkisi kesin olduğundan başka yer mahkemesinde açılması halinde dava usulden redle sonuçlanacaktır.
Mirasbırakanın vasiyetname düzenlediği tarihte irade yokluğunda olması, kanunda belirtilen şekil şartına uygun olmaması, ahlaka uygun şart olmaması, anlaşılır nitelikte olmaması halinde vasiyetnamenin geçersiz olduğunu belirterek vasiyetnamenin iptali davası açılabilir.
10 MİLYONDAN FAZLA VASİYETNAME SORGULAMASI YAPILDI
Bu kapsamda sulh hukuk mahkemelerince açılan vasiyetnameler 22 Şubat 2018'den bu yana e-devlet üzerinden görüntülenebiliyor. 2020 yılının tamamında “Sulh Hukuk Mahkemelerince Açılan Vasiyetname Sorgulama” ekranı üzerinden 2 milyon 879 bin 396 adet sorgulama yapıldı.
Vasiyetnameler; Yazılı olarak noter veya hakim huzurunda bırakılabilir. Kişiler ölmeden önce kendi el yazıları ve imzaları ile vasiyet bırakabilirler.
Mirastan mahrum bırakma hukuki açıdan bakıldığında ölüme bağlı tasarruftur. Dolayısı ile de belli şekil şartına tabidir. Vasiyetname şekillerinden biriyle yapılması yeterlidir. Mirastan mahrum bırakma dilekçe örneği ya da vasiyetname şekilleri ile mirasçı mirastan çıkarılacak ise bunun açıkça ifade edilmesi gerekir.
Vasiyetname ile kendisine belirli bir mal varlığı bırakılan kişi, bunu en geç 10 yıl içinde istemelidir. Bu isteğini vasiyetnamenin tenfizi davası ile istemesi gerekir. Vasiyetnamenin tenfizinde geçerli olan 10 yıllık bu süre ise vasiyetnameyi düzenleyen kişi ölmedikçe işlemeye başlamaz.
Genellikle “65 yaş üstü vasiyetname hazırlamak isteyen kişiler için doktor raporu zorunluluğu var.” şeklinde düşünülse de böyle bir zorunluluk yoktur.
Vasiyetname İtiraz
Vasiyetnameye itiraz dava yoluyla yapılır. Mirasbırakanın ölümünden sonra, vasiyetname, sulh hukuk hakimliğince mirasçılar huzurunda açılır ve okunur.
Vasiyetname, mirasbırakanın mal varlığının bir kısmı veya tamamının ölümünden sonra geçerli olmak üzere mirasçısı olsun olmasın gerçek veya tüzel kişilere devri yapılması amacı ile yaptığı irade beyanıdır. Vasiyet yapanın ölümünden sonra, yaptığı vasiyetin uygulanması ile ilgili işlemlere vasiyetnamenin açılması denir.
Resmi vasiyetname, iki tanık ile beraber sulh hakimi ya da noter huzurunda yeminli ve mutlaka Türkçe olarak hazırlanır. Vasiyet eden kişi Türkçe bilmiyorsa mutlaka tercüman bulundurulur. Tanıkların vasiyet edenin usul(üstsoy) ve füru(altsoy) akrabası olmaması gerekir.
Kişinin 65 yaşından büyük olması halinde vasiyetname yapılacağı gün bir devlet hastanesinden vasiyetname yapmaya ehil olduğuna ilişkin sağlık raporu alınması gerekiyor. Bu raporun aynı gün alınması önem arz ediyor.
Vasiyetnamenin iptali davası, iptalde menfaati olan her mirasçı veya vasiyet alacaklısı tarafından açılabilir. Mirasçı veya vasiyet alacaklısı sıfatını taşımayan kişiler tarafından açılamaz. Örneğin, tereke alacaklıları, tereke borçluları veya bir mirasçının alacaklısı, iptal davası açamaz.
Noter kararı veya mahkemeler ile alınan vasiyetnameler kısa süre sonra e-Devlet'ten de sorgulanabilecek. Vasiyetname sorgulama işlemi uygulamaya konulduktan sonra e-Devlet sistemine TC numarası ve şifre ile giriş yapan vatandaşlar Adalet Bakanlığı sekmesinden vasiyetname sorgulama ekranına erişebilecek.
Vasiyetnamenin İptali
Mirasçılar veya vasiyet alacaklıları tarafından yapılan bu itiraz beyanı ile vasiyetname iptal edilmeyecektir. Ancak veraset ilamının miras alacaklısına verilmesinin önlenmesi sonucunu doğuracaktır. Ayrıca ölüme bağlı tasarrufun iptaline ilişkin dava hakkı saklıdır.
Miras hukukunda mal paylaşımı kişi ölmeden de devreye girebilmektedir. Ancak bunun için kişinin vasiyetname yazması gerekmektedir. Bu vasiyetnamede malını ne şekilde, kimlere pay edeceğini belirtmelidir. Ölmeden mal paylaşımı ancak miras bırakanın kendi rızası ile gerçekleşmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri