Diyarbakır'ı cazip kılan bir başka değer, şehrin zengin mutfak kültürüdür. Tarih boyunca ev sahipliği yaptığı farklı medeniyetlerin yanı sıra İpek Yolu güzergahında olmasından dolayı oluşan kültürel zenginlik Diyarbakır mutfağını özel kılmaktadır.
Gastronomi Şehirleri: Mutfak Mirasımız!
Unesco tarafından şu an için 3 şehir birbiriyle yarışmakta. Antep, Afyon ve Hatay illeri Türkiye'nin gastronomi şehirleri olarak dünya genelinde tanınmaktadır.
Gastronominin Başkenti Gaziantep
UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Programı'na ilk giren şehrimiz olan Gaziantep, 2015 yılında listeye dahil olmuş. Gastronominin başkenti olarak anılan şehir, 51 lezzetiyle coğrafi işaret tescil belgesine de sahip.
Yapılan çalışma sonucu, çeşitlilik açısından Türkiye'nin en zengin mutfağına Gaziantep'in sahip olduğu ve Gaziantep mutfağının tam 291 çeşit yemek, tatlı ve içecekten oluştuğu açıklanmıştır. İkinci sırada Elazığ'ın geldiği ve Elazığ mutfağının 154 çeşit yemek, tatlı ve içecekten oluştuğu belirtilmiştir.
Kütahya'nın “Yaratıcı Şehir” Unvanını Alması
Kütahya, 31 Ekim 2017 tarihinde ilân edilen UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağının yeni üyeleri arasında yer alarak “Zanaat ve Halk Sanatları (Crafts and Folk Art)” alanında “Yaratıcı Şehir” unvanını almaya hak kazanmıştır.
İlgili 40 soru bulundu
Türkiye'nin UNESCO tarafından gastronomi dalında "yaratıcı şehirler" ağına dahil edilen dört kenti Gaziantep, Hatay, Afyonkarahisar ve son olarak Kayseri'nin birbirinden eşsiz lezzetleri adeta damak çatlatıyor.
Bildiğin gibi, zengin mutfak kültürlerinin sunduğu yemekler tüm dünyaya mal olur. İşte bu lezzetleri tadabileceğin kentlere gastronomi şehirleri adı verilir.
Diyarbakır'ın en ünlü yemekler arasında:Meftune, Pıçık, Duvaklı Pilav, Nardanaşı, Mahlepli Diyarbakır Çöreği, Ayvalı Kavurma, Mumbar Dolması, Patlıcan Dizme, Cartlak Kebabı, Kaburga Dolması, Gevre, Ciğer Kebabı, Serbizer Çorbası, Bostana Salatası, Acılı Ezme ve Elma Düzmesi bulunmaktadır.
Çin mutfağı, zengin ve çeşitli bir mutfaktır. Pekin ördeği, dim sum, wonton gibi lezzetler, dünya genelinde tanınır. Çin yemekleri, dengeli tatlar, renkler ve dokularla karakterizedir. Çin mutfağı, dünyanın en eski ve en zengin mutfaklarından biri olarak kabul edilir.
Çin, dünyanın en zengin mutfak kültürlerinden birine sahiptir. Çin mutfağında yemek, zenginlik, şans ve sağlık anlamına gelir. Bu mutfakta pirinç, hamur, sebze ve soya sosu ön plana çıkar. Ayrıca zeytinyağı yerine susam yağı kullanılır.
2019 yılında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'na gastronomi şehri olarak katılması ile Afyonkarahisar, kültürel zenginliğini tüm dünyaya kanıtladı. Bu da demek oluyor ki Afyon'un sucuğu çok meşhur; ama aslında sucuk, Afyonkarahisar'ın zengin yemek kültürünün sadece bir parçası.
2022'de dünyanın en iyi mutfakları sıralandı: Türkiye 7. sırada, Cağ Kebabı ilk 10'da.
Gaziantep'in İpek Yolu ve mevcut yaşamış kültürlerin dışında diğer adıyla Baharat Yolu diye tanımlanan ve önemli bir kervan yolu üzerinde bulunması Gaziantep mutfağının bu kadar zenginleşmesine sebep olmuştur.
Türkiye'nin en zengin mutfaklarından olan Gaziantep, dünya çapında da üne sahip. UNESCO tarafından 2016 yılında gastronomi başkenti ilan edilen şehirde yuvalama, şiveydiz, beyran, küşleme ve çeşitli kebapların yanı sıra Antep baklavası ile fıstıklı katmer de yiyebilirsiniz.
Mardin mutfağı farklı kültürel değerleri barındırıp, kendi değerleriyle harmanlayan zengin ve çok renkli bir yapıya sahiptir. Ancak bu mutfağın ziyaretçilere sunulamaması veya yanlış şekilde sunulması yüksek potansiyeli olmasına rağmen Mardin'de gastronomi turizminin gelişmesine engel olmaktadır.
Mutfağındaki 600 çeşit yemek ve tatlının yanı sıra mutfak kültürünün yaşatılmasını başaran medeniyetler şehri Hatay, 2015 yılında listeye eklenen Gaziantep'ten sonra bu ödüle layık görülen ikinci Türkiye şehri oldu.
Tayland'da ise evlerin hiç mutfağı yok. Çünkü ülkenin geleneğinde evler mutfaksız, hatta evde tüp bulundurmak bile yasaklanmış. Tayland'da tüm yeme içme faaliyetleri ev dışında hallediliyor.
İtalyan Mutfağı Zirvede
İtalyan mutfağı, lezzetli yemekleri ve zengin tarihi ile listenin zirvesinde yer alıyor.
Şehirler geleneksel lezzetleri, bu lezzetlerin çokluğu ve ünü gibi kriterlere göre belirlendi. Listenin zirvesinde İtalya'nın Roma kenti bulunuyor. Listede Roma'nın yanı sıra 3 İtalyan kenti daha bulunuyor. Türkiye'den ise listeye giren tek kent Gaziantep oldu.
Diyarbakır'ın en lezzetli yemeklerinden olan ciğer kebabı sabah kahvaltılarının, öğle ve akşam yemeklerinin vazgeçilmez bir öğesidir. Kuzu ciğerinden yapılan ciğer kebabının lezzetine doyum olmaz. Diyarbakır'ın en bilinen lezzetlerinden bir tanesidir.
Diyarbakır Surları: Diyarbakır denince akla gelen iki şeyden biri de Diyarbakır Surları'dır (diğeri de karpuzdur 🙂 ).
1.Meftune. Diyarbakır'a dair en önemli lezzetlerin başında meftune geliyor. Yöre halkının evine misafir olduğunuzda ya da restoranlara gittiğinizde karşılaşabileceğiniz ilk yemeklerden biri. Etli yemekler kategorisinde yer alan meftune, baharat ve soslarla lezzetlendiriliyor.
Türkiye'den 2015 senesinde Gaziantep, 2017 senesinde ise Hatay “Gastronomi Şehri” ismiyle Yaratıcı Şehirler Ağında yer almıştır (en.unesco.org, 2020).
2.258.718 nüfusu ile bölgedeki lokomotif şehirlerdendir. Türkiye'de lezzet denilince akla ilk gelen şehirlerden biridir Adana.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri