En önemli turizm destinasyonlarından biri olan Antalya Kemer'de, kıyıya yaklaşan bir tür denizde yüzenleri telaşlandırdı. Yüzgeçleri su yüzeyinde görülen türü köpek balığı sanan sahildekiler, taşla uzaklaştırmaya çalıştı. Bu görüntüler de sosyal medyada hızla yayıldı.
Antalya'da Konyaaltı plajı yakınlarında çekilen görüntüler korkuttu. Köpek balığının kıyıya 200 metre açıklığa kadar geldiği kameralara kaydedildi.
Akdeniz'de köpekbalığı görmek oldukça ender rastlanan bir durumdur. Bunun nedeni köpekbalıklarının genellikle balık, fok, kalamar ve diğer deniz hayvanlarını avladıkları daha derin ve soğuk suları sevmeleridir. Yaklaşık 400 köpekbalığı türünden sadece 47'sinin daha sıcak olan Akdeniz'de bulunmasının nedeni de budur.
Türkiye üç denizin derin sularıyla çevrilidir: Akdeniz, Karadeniz ve Karadeniz.Ege Denizi. Ve evet, köpek balıkları var ; Aslında, Türkiye sularında yüzen 50'den fazla köpekbalığı türü var, bunların arasında çekiç kafalılar ve kötü şöhretli büyük beyaz köpekbalıkları da var.
Büyük beyaz köpekbalığı (Carcharodon carcharias): Akdeniz'de görülebilir. Küt burunlu camgöz (Dalatias licha) ve Yutucu köpekbalığı (Centrophorus uyato): Marmara'dan Akdeniz'e kadar görülür.
İlgili 38 soru bulundu
Gri resif köpek balığı (Carcharhinus amblyrhynchos), harharyasgiller (Carcharhinidae) familyasından bir köpek balığı türü. Gri resif köpekbalığının yerküredeki dağılımı. Hint Okyanusu, Büyük Okyanus, Paskalya Adası ve Güney Afrika'da yaşar.
Çıplak ellerinizi ve ayaklarınızı kullanmayın. Özellikle köpek balıklarının en hassas olduğu yerler olan gözlere ve solungaçları hedef alın. Köpek balığının ağzına girmeniz durumuna mümkün olduğunda agresif savunma yapın. Ölü taklidi yapmak kesinlikle işe yaramaz.
Bu türlerden biri olan kum köpekbalıkları ya da büyükcamgöz balığı (Carcharinus plumbeus), Türkiye'de Ege Denizi ve Akdeniz bölgelerinde dağılım göstermektedir. Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi'nde Boncuk Koyu türün tüm Akdeniz havzasındaki bilinen tek üreme noktasıdır.
Dr. Ayas, “Çok sayıda köpek balığı türü ülkemiz karasularında yaşasalar da en az sekiz büyük köpek balığı türü için beslenme, üreme ve yavru bakım alanları sularımızda bulunuyor.
Kıkırdaklı balıklar arasında yer alan köpek balıkları doğada ortalama 20 ile 30 yıl arasında yaşarlar. Çoğunluğu okyanuslarda olmak üzere tropik sularda, Akdeniz'de ve kuzey denizlerinde sıklıkla derinlerde rastlanırlar.
Köpek balıkları en fazla okyanuslarda ve tatlı sularda yaşamaktadırlar. Köpek balıkları ülkemizde yer alan denizlerde de bulunmaktadır. Okyanuslarda yaşayan köpek balıkları genellikle daha büyük olan köpek balıklarıdır.
Ortaca ilçe merkezine 17 kilometre uzaklıktaki dünyaca ünlü Sarıgerme Plajı'nda köpek balıkları zaman zaman kıyıya 3 metre mesafeye kadar yaklaştı.
Çok sayıda vatandaş, köpek balığının İzmir Körfezi'nde Karşıyaka sahiline gelmesini şaşkınlık içinde karşıladı. Oldukça büyük olduğu gözlenen köpek balığı kıyıya çok yakın bir mesafeye kadar geldikten sonra bir süre gezindi ve daha sonra gözden kayboldu.
Antalya'nın Konyaaltı Sahili'nde tekneyle sabah saatlerinde avlanmaya çıkan bir balıkçı, köpek balığı ile karşılaştı. Ayaklarını denizde yıkadığı sırada köpek balığını fark eden balıkçı, o anları cep telefonu kamerasına kaydetti.
Konyaaltı Sahili'nin 200 metre açıklarındaki bir tekneden kaydedilen görüntüler kısa sürede sosyal medyanın gündemine yerleşti. Teknede bulunan iki kişinin cep telefonuyla kaydettiği görüntülerde köpek balığının yaklaşık 1 saattir teknelerinin peşinde olduğunu ve pervanesini yemek için hamle yaptığı belirtildi.
Antalya'nın Alanya ilçesinde balıkçı Hüseyin Hanlı, 700 metre derinlikte Pasifik kıyılarında yaşayan Ninja Lanternshark türü köpek balığı yakaladı. Bölgede bu tür bir balığı ilk kez gördüğünü söyleyen Hanlı, köpek balığına bir üniversitenin koleksiyon merkezinin talip olduğunu söyledi.
Güney Ege ve Akdeniz kıyılarında en çok görülüyorlar. Marmara'da 15, Karadeniz'de 10'dan az köpek balığı türü var. 1980'lere kadar büyük beyazlar orkinosların peşinden Marmara'ya giriyordu.
Bazı türler ortalama 400 – 500 metre öteden kan kokusunu alacak kadar hassastır, ama bu kokunun da onlara anında ulaşıp saldırma içgüdülerini tetiklemesi gibi bir durum söz konusu değildir.
İzmir Urla'da balıkçıların ağlarına takılan 10 metre boyundaki camgöz türü ve koruma altındaki köpekbalığının ardından Milas Ören sahilinde kıyıya yakın alanda yaklaşık bir metre boyundaki yavru bir köpek balığı vatandaşlar tarafından cep telefonu ile görüntülendi.
“Planktonla beslenen 18 metre boyundaki balina köpekbalığı ve büyük camgöz de kıyılarımızda bulunur. Çekiçbaş, büyük beyaz, mako, keler, domuz köpek balığı ve camgöz türlerine kadar faunamız zengin. Akdeniz'de toplam 48 köpek balığı türü var. Güney Ege ve Akdeniz kıyılarında en çok görülüyorlar.
Kahramanmaraş'ta köpekbalığının atası olarak bilinen 20 milyon yıllık olduğu megalodon dişine rastlandı. Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde, köpekbalığının atası olarak bilinen ve yaklaşık 20 milyon yıllık olduğu değerlendirilen megalodon dişi bulundu.
Bodrum'un Gündoğan sahilindeki balıkçılar ve vatandaşlar, yavru bir köpekbalığı gördü. Sonrasında, açık denizlerde ve okyanuslarda yaşayan camgöz cinsi köpek balığı için kurtarma operasyonu başladı.
Köpek balığı, hem tuzlu sularda hem de tatlı sularda rahatlıkla yaşayabilen canlılar arasında yer alır. Okyanuslarda yaşamını sürdüren köpek balıkları, genellikle diğer balıklardan daha büyük olan balıklarıdır.
Yaşam Alanları Hem okyanusta hem de tatlı sularda bulunabilirler. Tropik sularda, kuzey denizlerinde ve Akdeniz'de çoğunlukla derinlerde rastlanırlar.
Yaşayan balıkların en büyüğüdür ve bilinen en büyük balina köpek balığı 18,7 metre ve 42 tondur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri