Diyarbakır'ın en lezzetli yemeklerinden olan ciğer kebabı sabah kahvaltılarının, öğle ve akşam yemeklerinin vazgeçilmez bir öğesidir. Kuzu ciğerinden yapılan ciğer kebabının lezzetine doyum olmaz. Diyarbakır'ın en bilinen lezzetlerinden bir tanesidir.
Diyarbakır'ın en popüler yemeği olarak bilinen Meftune, etli yemekler kategorisinde yer almaktadır. Meftune eti ile hazırlanan yemeğin baharat ve soslarla akşam yemeklerinde servis edildiği bilinmektedir. Salça ve yoğurt ile hazırlanan Pıçık yemeği, Diyarbakır'ın ünlü yemekleri arasında yer almaktadır.
Citrullus lanatus türüne ait olan ve irilikleri itibariyle dünyaca meşhur olan Diyarbakır Karpuzları yuvarlak-oval şekilli, alacalı karpuzlar sınıfına girmektedir.
Simge Reklam | Diyarbakır. Kaşe Nedir ? Özel ve resmi işlerde kullanılan, üzerinde iş yeri ve kurum bilgileri bulunan ve bu bilgileri kağıda baskı yaparak tekrar tekrar yazılmasını kolaylaştıran çeşitli biçimlerde lastik ve kauçuk üzerine yazılmış, tutamaklı gereç, mühür, damga.
İlgili 40 soru bulundu
Diyarbakır'a geldiğinizde deneyebileceğiniz yöresel lezzetler arasında, kaburga dolması, mumbar, nardanaşı, ayvalı kavurma, meftune, duvaklı pilav, patlıcan dizme, cartlak kebabı (ciğer kebabı), habenisk, mahlepli Diyarbakır çöreği gibi lezzetler var. Finalde de burma kadayıf ve tabii ki karpuz.
Diyarbakır'da havaların ısınmasıyla birlikte meyan şerbeti satıcıları tezgahlarını açtı. Diyarbakır'ın hemen her köşesinde rastlanabilen ve birçok hastalığa iyi geldiği bilinen meyan şerbeti sıcakların gelmesiyle vatandaşların en çok tercih ettiği içecekler arasında yerini aldı.
Dicle Nehri'nin iki yakasını birbirine bağlayan ve Diyarbakır'ın simgelerinden biri olan On Gözlü Köprü, Diyarbakır'ın gezilecek yerleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. Dicle'nin güzelliği, köprünün otantik görünümüyle birleştiğinde burada geçirilen zaman keyfiyle hafızalara kazınıyor.
Başlıca tarım ürünleri ise buğday, arpa, darı, pirinç, mercimek, baklagiller, saf pamuk, tütün, susam ve keten tohumudur. Son 10 sene içinde sebzecilik çok gelişmiştir. Hıyar, domates, patlıcan, biber, fasulye, kabak ve tâze soğan yetişir. Diyarbakır karpuzu ve kavunu iri olduğu gibi, çok lezzetlidir.
Diyarbakır ilinde ise; Yumuşak çekirdekliler (elma, armut, ayva), Taş çekirdekliler (erik, kayısı, şeftali, kiraz), Sert kabuklular (ceviz, badem, antepfıstığı), Üzümsü meyveler (incir, üzüm, nar, dut) gibi meyve türleri yetiştirilmektedir.
Gezilecek yerler: Ulu Cami, Hevsel Bahçeleri, Anzele Parkı, Diyarbakır Surları, Birkleyn Mağaraları… Ünlü yemekler: meftune, pıçık, duvaklı pilav, nardanaşı, mahlepli Diyarbakır çöreği, ayvalı kavurma, cartlak kebabı, kaburga dolması… Antika ürünler ve seramikler. Diyarbakır karpuzu.
Diyarbakır (Kürtçe: Amed, Zazaca: Diyarbekır), Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bulunan bir şehirdir. İlin yüzölçümü 15.168 km2'dir. Valiliğin denizden yüksekliği 660 m'dir.
Böylece bölge mutfağının tanıtılması amaçlanıyor. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, "9 yemeğimiz coğrafik işaret aldı. 54 yemek de sırada.
1093 yılına kadar Büyük Selçuklu idaresinde kalan Diyarbakır'a sırasıyla Suriye Selçukluları (1093-1097) İnanoğulları (1097-1142), Nisanoğulları (1142-1183) ve Artukoğulları (1183-1232) egemen olmuştur.
Diyarbakır'a gitmek için en uygun mevsim yağışların azalıp güneşin kendini hafifçe göstermeye başladığı bahar aylarıdır. Özellikle mayıs ayının sonu, Diyarbakır Kültür ve Sanat Festivali de düzenlendiği için tercih edilebilir.
Ünü sınırları aşan Diyarbakır tatlılarının çoğu zamanında Diyarbakır'da yasamış Ermeni tatlı ustaların yanında çalışan Diyarbakırlar ve Bingöllüler sayesinde günümüze kadar çeşitliliğini artırarak gelebilmiş. Bu tatlılılardan en çok tercih edileni Ermeni tatlı ustalarından kalan burma kadayıf tatlısıdır.
MEŞHUR CİĞERCİ: Dağkapı Ciğercisi, Diyarbakır, Türkiye - Tripadvisor.
Bu özel kahvaltı diyarında yok yok! Organik ve köy ürünlerinin yoğun olarak yer aldığı Diyarbakır kahvaltısı, ülkenin pek çok noktasında bilinir ve sevinir. Sıcacık hazırlanan pideler, yöresel peynir ve reçeller, demlenmiş çay ve sıcak servisler Diyarbakır kahvaltısını şekillendiren lezzetlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri