Yabancı turistlerin sıklıkla tercih ettiği hediyelik eşyalar arasında:Burma Kadayıf, Örgü Peyniri, Çanak Çömlek ve Buzdolabı magnetleri bulunmaktadır. Diyarbakır'ın yöresel yemekleri arasında bulunan Burma Kadayıf, hediyelik eşya açısından da tercih edilmektedir.
Bakır, gümüş, takı, baharat ve el sanatı ürünleri. Gaziantep'in meşhur hediyelikleri; baklavalar, telkâri mücevherler, bakırlar ve antep fıstıkları, GAP turu dönüşünde alı... Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Neyi Meşhur?
Telkarisi, kahvesi, sabun çeşitleri, bakır eşyaları ile Mardin seyahatinizi hatırlatacak harika hediye seçenekleri bulabilirsiniz. Tarih boyunca Süryaniler için önemli bir merkez olan Mardin'de; Süryani kahvesi, Süryani çöreği, Süryani şarabı, Süryani çayı ve daha pek çok Süryani ürünü hediye olarak alınabilir.
İlgili 41 soru bulundu
Gastronomik değerlerinden sembusek, ikbebet, kibe, kaburga dolması ve imlebes (badem şekeri) için coğrafi işaret alan Mardin, hem kebap hem tencere yemekleri ile de ünlüdür. Soğan Kebabı, Kibbe (İşkembe Dolması), Dobo, Zingil ve İrok (Mardin usulü içli köfte) şehrin en ünlü yöresel yemekleri arasında.
Geleneksel Mardin mutfağının vazgeçilmezi şerbetler, yaz aylarında serinlemek isteyenler için hem göze hem damağa hitap ederken, mor reyhan şerbeti ferahlık verip harareti gideriyor. Mardin kültüründe geçmişten bugüne nişan şerbeti olarak bilinen reyhan şerbeti, sıcak yaz aylarının vazgeçilmezi haline geldi.
GAP Turu Nedir? Açılımı Güneydoğu Anadolu Projesi olan GAP, bölgedeki santral çalışmaları ile bu adı almıştır.
Bahar ayları GAP turları için en uygun zaman olacaktır. Çünkü Güneydoğu'nun sıcakları sizi bunaltabilir, o yüzden Mayıs ayı ve Haziran ayı başları en keyifli zamanıdır. Mardin Hasankeyf, Diyarbakır ve Urfa 2 saatte gidebileceğiniz yerler. Özellikle Hasankeyf ve Urfa Balıklıgöl, GAP turunun olmazsa olmazı.
Uçaklı GAP Turu programı ana ulaşımının uçakla sağlanması sayesinde 4 gece 5 gün olarak planlanmaktadır.
Diyarbakır birçok farklı ve leziz yemeklerin yanı sıra, harika hediyelikler ve kültürel yapısı ile ön plana çıkar. Bu bağlamda özellikle ciğer kebabı ile çok meşhur bir şehir olduğunu söylemek mümkün. Diğer yandan çanak çömlek ve örgü peyniri yine meşhur kısımları içerisinde yer almaktadır.
Diyarbakır'ın en ünlü yemekler arasında:Meftune, Pıçık, Duvaklı Pilav, Nardanaşı, Mahlepli Diyarbakır Çöreği, Ayvalı Kavurma, Mumbar Dolması, Patlıcan Dizme, Cartlak Kebabı, Kaburga Dolması, Gevre, Ciğer Kebabı, Serbizer Çorbası, Bostana Salatası, Acılı Ezme ve Elma Düzmesi bulunmaktadır.
İşte Diyarbakır'ın meşhur burma kadayıfı!
Yıllardır fıstıklı, cevizli, kaymaklı ve peynirli olarak hazırlanan kadayıf çeşitleri ramazan ayında da sofralarında yer alıyor.
Diyarbakırlıların Meşhur İçeceği "Meyan Şerbeti" Sıcaklıkların Kurtarıcısı Oluyor. Diyarbakır'da vatandaşlar, yaz aylarının kavurucu sıcaklarının verdiği harareti meyan şerbetini içerek atlatmaya çalışıyor.
ÜRÜNÜN TANIMI: Citrullus lanatus türüne ait olan ve irilikleri itibariyle dünyaca meşhur olan Diyarbakır karpuzları yuvarlak - oval şekilli, alacalı karpuzlar sınıfına girmektedir.
GAP turu başlangıcın da ilk tur Adana'dır. Meşhur Kaburgacı Yaşar'da ciğer kebabıyla kahvaltıdan sonra Adana Taş köprü ve Sabancı Camii ziyaret edilir. Daha sonra ise Gaziantep'e geçiş yapılır. Zeugma Müzesi, Bakırcılar Çarşısı ve Kale gezisi yapılır.
Mevsim yaz ise, mutlaka kısa kollu ve açık renkli giysiler tercih edin. İlkbahar ya da sonbahar mevsimlerindeki tura katılıyorsanız, o halde akşam saatlerinde üşümemek için yanınızda ince bir ceket bulundurabilirsiniz. Bu önlemlere dikkat ettiğinizde harika bir GAP Güneydoğu turu deneyimi elde edebilirsiniz.
GAP (Güneydoğu Anadolu Projesi) turu, Türkiye'nin doğu kesiminde yer alan zengin tarihi, doğal ve kültürel güzellikleri keşfetmek isteyen gezginler için eşsiz bir deneyim sunar. Güneydoğu turu, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Adıyaman, Batman ve çevre illeri kapsayan geniş bir rotayı içerir.
Proje alanı Fırat-Dicle Havzası ile yukarı Mezopotamya ovalarında yer alan 9 ili (Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak) kapsamaktadır. GAP kapsamındaki illerin alan ve nüfus büyüklüğü, Türkiye'nin ortalama % 10,8' i civarındadır.
Güneydoğu Anadolu Projesi (kısaca GAP), Fırat ve Dicle nehirleri üzerinde yapımı öngörülen barajlar, hidroelektrik santralleri ve sulama tesislerinin yanı sıra kentsel ve kırsal altyapı, ulaştırma, sanayi, eğitim, sağlık ve diğer sektörlerin gelişmesini ve hizmetlerini kapsayan entegre projedir.
Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP), Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak'ın yer aldığı 9 ili kapsıyor.
Mardin'in Yeşilli ilçesinde üretilen "Napolyon" cinsi kirazın büyük kısmı pazara inmeden dalındayken talep görüyor. İlçede bu yıl 3 bin dekar alanda üretimi yapılan Napolyon kirazında bin ton rekolte bekleniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri