Diyarbakır, Birinci Dünya Savaşı ve Millî Mücadele esnasında işgale maruz kalmamasına rağmen savaştan ciddi anlamda etkilenmiştir.
Diyarbakır Kuşatması; 1515 yılında Ustacalı Karahan komutasındaki Safevi ordusunun, yönetime karşı gelen Diyarbakır'ı ele geçirmek istemesiyle başlamıştır. Yaklaşık 9 ay süren kuşatma, Bıyıklı Mehmed Paşa komutasındaki Osmanlı ordusunun 10 Eylül'de bölgeye gelmesi üzerine son bulmuştur.
Osmanlı hükümdarı Yavuz Sultan Selim, Diyarbakır Kuşatması ile 10 Eylül 1515'te Bıyıklı Mehmed Paşa kumandasında kenti Osmanlı egemenliğine kattı.
amed kürtçe değildir. bizansın diyarbakır şehrine verdiği isim olan amida'dan gelmektedir. diyarbakır ise diyar-ı bekr'den türemiştir. buraya yerleşen arap kabilesi bekrler sebebiyle doğu halkları bu şehre diyarbekir derler.
Roma kaynaklarında da şehrin adı 'Amid' ve 'Amida' diye geçmek¬tedir. Bölgenin yerli halklarından olan Süryaniler ise şehri 'Amid', 'Omid', 'Emit' ve Amida diye anmaktadırlar.
İlgili 24 soru bulundu
Çünkü elde hazır bir etüt yoktu. Uzun komisyon toplantılarının ardından şehrin eski adı olan Amida'nın Yakut dilinde bakır, bakır sikke anlamına geldiği ve mıntıkanın bir maden sahası olduğu göz önüne alınırsa Atatürk'ün dileği olan Diyarbakır isminin gayet uygun olacağına karar verildi.
Diyarbakır'ın köklü tarihi 12.000 yıl önceye uzanıyor. Son yıllarda kentin Bismil ilçesinde yapılan arkeolojik çalışmalar sonucunda, M.Ö. 10.400-9250 yıllarında “KörtikTepe”de yerleşik hayata geçildiği ortaya çıkmıştır.
Diyarbakır eyaleti 1515 tarihinde Osmanlı hâkimiyetine katılmış ve bu tarihten başlayarak, Osmanlı Devleti'nin sonuna kadar, Diyarbakır şehri, Diyarbakır Eyaleti'nin merkezini teşkil etmiştir. Eyalet yönetiminde görevli olan yöneticiler, aynı zamanda sancak ve şehir yönetiminden de birinci derecede sorumlu olmuşlardır.
3000'li yıllarda şehrin merkezinde izlerine rastlanan Hurrilerin, bölgeye hâkim olmasıyla Diyarbakır'ı yurt edinme çabaları başlamış, ardından Mitaniler, Abbasiler, Mervaniler, Büyük Selçuklular, İnaloğulları, Nisanoğulları, Artuklular, Eyyubiler, Anadolu Selçukluları, Akkoyunlular ve Osmanlı gibi birçok medeniyete ...
Çin Seddi ve İstanbul Surlarından sonra dünyanın en uzun surları arasında sayılan Diyarbakır Surlarının restorasyon çalışması başladı. Çalışmaların ilk etabında 65 işyeri yıkıldı, 70 işyeri daha yıkılacak. Surların bugünkü görünümü Bizanslılardan kalma.
Diyarbakır Surları şehrin tamamını içine alan bir duvar şeklinde inşa edilmiş. Kale ile birlikte savunma amaçlı olarak yapılan Diyarbakır surlarının milattan önce 4 bin yılı dolaylarında bölgenin yerli halkı Hurriler tarafından yapıldığı tahmin ediliyor.
Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) yayınlanan Forbes dergisi, 2021 yılı dünyanın en zenginleri listesinde Türkiye'den Diyarbakırlı iş insanı Nihat Özemir, 5'nci sırada yer aldı.
Diyarbakır, Türkiye'nin bir ilidir. Merkezi Diyarbakır olan ilin yüzölçümü 15.168 km2'dir. Adıyaman, Batman, Bingöl, Elazığ, Mardin, Muş, Malatya ve Şanlıurfa illeri ile komşudur. 17 tane ilçeye sahiptir.
Diyarbakır, Türkiye'nin en büyük Kürt nüfusuna sahip şehridir. 2023 yılı nüfus sayımına göre, Diyarbakır'ın toplam nüfusu 1.2 milyondur ve bu nüfusun %85'i Kürttür. Kürtlerin yanı sıra, Diyarbakır'da Türk, Arap, Ermeni ve diğer azınlık gruplarından insanlar da yaşamaktadır.
DİYARBAKIR Bakır ülkesi anlamına gelmektedir. Bu ismin kaynağı Diyar-ı Bekir'dir. Bekir'in memleketi anlamına gelir.
Diyarbakır, Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan bir şehirdir. Bu tarihi ve kültürel zenginliklere sahip olan şehrin Türkçe adı "Diyarbakır" iken, aynı zamanda Kürtçe bir isme de sahiptir. Şehrin Kürtçe adı "Amed" olarak bilinir.
Amed isminin kökeni, şehrin yerel dillerinde olan "Diyar-ı Bekri" kelimesine dayanmaktadır. Bu kelime, "Bekir'in toprakları" anlamına gelir. Bekir, şehirde yaşayan yerli halkın önde gelen isimlerindendir ve bu isim, zamanla Amed şeklinde kısaltılmıştır.
Diyarbakır, Kürtlerin başkenti Amed'tir. Sanıldığının aksine sadece filolojik bir ayrım değil bu, tarihsel, kültürel ve sosyolojik bağlamda bir halkın yaşama biçimidir Amed. Kürtlerin kendi yaşadıkları kaderin adıdır Amed. Diyarbakır ise devletin onlara reva gördüğü kaderin adıdır.
Diyarbakır'ın en ünlü yemekler arasında:Meftune, Pıçık, Duvaklı Pilav, Nardanaşı, Mahlepli Diyarbakır Çöreği, Ayvalı Kavurma, Mumbar Dolması, Patlıcan Dizme, Cartlak Kebabı, Kaburga Dolması, Gevre, Ciğer Kebabı, Serbizer Çorbası, Bostana Salatası, Acılı Ezme ve Elma Düzmesi bulunmaktadır.
Kürt iş insanı Hamdi Ulukaya da 2 milyar 400 milyon dolarlık servetiyle listede yer aldı. ABD merkezli Forbes dergisi, 2022 yılı dünyanın en zenginleri listesini yayımladı. Sıralamaya 2 bin 755 milyarderin girdiği belirtilirken Türkiye'den 10 isim listede yer aldı. İlk bine ise Türkiye'den sadece bir isim girdi.
2'nci sırada Murat Ülker yer alıyor. 3'üncü sırada Ali Erdemoğlu yer alıyor. 4'üncü sırada Semahat Sevim Arsel yer alıyor.
Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde Roma İmparatorluğu döneminde askeri yerleşim olarak kullanılan 3 bin yıllık Zerzevan Kalesi, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne girdi.
Diyarbakır surları UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer almaktadır. Surlar, dünyada 12. sırada yer almaktadır. Surların uzunluğu 5.8 km olup, 82 burcu ve 4 ana kapısı bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri