Başlıca tarım ürünleri ise buğday, arpa, darı, pirinç, mercimek, baklagiller, saf pamuk, tütün, susam ve keten tohumudur. Son 10 sene içinde sebzecilik çok gelişmiştir. Hıyar, domates, patlıcan, biber, fasulye, kabak ve tâze soğan yetişir. Diyarbakır karpuzu ve kavunu iri olduğu gibi, çok lezzetlidir.
Diyarbakır ilinde ise; Yumuşak çekirdekliler (elma, armut, ayva), Taş çekirdekliler (erik, kayısı, şeftali, kiraz), Sert kabuklular (ceviz, badem, antepfıstığı), Üzümsü meyveler (incir, üzüm, nar, dut) gibi meyve türleri yetiştirilmektedir.
Eşsiz doğal zenginlikleri ve kültürü ile kadim bir şehir olan Diyarbakır, kültür turizmi bakımından büyük potansiyel taşıyor. Diyarbakır'ın ekonomisi tarıma dayanır. 650 bin hektar ekilen alan bulunmaktadır. Buğday, arpa, pirinç, mercimek, darı, baklagiller ve saf pamuk üretimi özel yer tutmaktadır.
Kayseri Kültepe'de arkeolojik kazı çalışmalarında çıkarılan küpte bulunan 7 bin senelik Siyez buğdayı tohumunun üretimi Diyarbakır'da da başladı. Çiftçilerin oldukça fazla verim elde ettiği Siyez buğdayının, Türkiye'nin buğday problemini kapatacağını ve ihraç da edilebileceğini belirtti.
Diyarbakır'ın Çüngüş ilçesine bağlı Karakaya Baraj Gölü kıyısında mikroklima iklim yapısına sahip Geçit köyünde, nar başta olmak üzere portakal, mandalina, limon, zeytin, cennet hurması gibi Akdeniz iklimi özelliği gösteren birçok meyve ağacı ürün veriyor.
İlgili 32 soru bulundu
Diyarbakır ilinde beyaz lob, bursa siyahı, aydın siyahı,patlıcan inciri gibi tüm incir çeşitlerini dikebilirsiniz.
Son yıllarda Güneydoğu'da farklı ürünleri görmeye başladıklarını belirten Yahnizade, "Özellikle narenciye ve çilekten sonra bölgemizde yetişen fındık, ekonomiye katkı sağlayacak duruma da geldiği diye biliriz.
Rize vadisi, Karadeniz' in engin mavisiyle zümrüt yeşili tepelerinin birleştiği yerde parlar. Bu havzada yetişen çay, kışın narin beyaz örtüsü karın altında kalarak korunur. Çaykur Diyarbakır Ekstra Çayı bu narin örtünün altından ilk yetişen filizlerden elde edilen yapraklarla üretilen çayımızdır.
Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde 410 yıllık kestane ağacı, "Anıt Ağaç" olarak tescillendi. Şanlıurfa Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonunca İlçeye bağlı İslamköy mahallesinde bulunan 410 yıllık Anadolu Kestanesi (Castanea Sativa), 02.06.2021/356 kararla anıt ağaç olarak tescillendi.
Türkiye'de buğday en çok Konya ilinde yetişir. Bunun sebebi Konya ilinde yer alan tarım arazilerinin; düz ve ekime uygun sıcaklık değerlerine sahip olmasıdır. Ayrıca Konya bölgesinde yer alan tarım arazileri, buğday yetiştiriciliği için gerekli nem ve yağış oranına sahiptir.
Gezilecek yerler: Ulu Cami, Hevsel Bahçeleri, Anzele Parkı, Diyarbakır Surları, Birkleyn Mağaraları… Ünlü yemekler: meftune, pıçık, duvaklı pilav, nardanaşı, mahlepli Diyarbakır çöreği, ayvalı kavurma, cartlak kebabı, kaburga dolması… Antika ürünler ve seramikler. Diyarbakır karpuzu.
Diyarbakır'ın en ünlü yemekler arasında:Meftune, Pıçık, Duvaklı Pilav, Nardanaşı, Mahlepli Diyarbakır Çöreği, Ayvalı Kavurma, Mumbar Dolması, Patlıcan Dizme, Cartlak Kebabı, Kaburga Dolması, Gevre, Ciğer Kebabı, Serbizer Çorbası, Bostana Salatası, Acılı Ezme ve Elma Düzmesi bulunmaktadır.
Diyarbakır'da kümes hayvancılığında yumurta tavuğu ilk sırada yer aldı. Diyarbakır'da 531 bin 205 yumurta tavuğu, 71 bin 641 hindi, 16 bin 861 kaz ve 15 bin 593 ördek bulunuyor.
Citrullus lanatus türüne ait olan ve irilikleri itibariyle dünyaca meşhur olan Diyarbakır Karpuzları yuvarlak-oval şekilli, alacalı karpuzlar sınıfına girmektedir.
Diyarbakır karpuzu ve kavunu iri olduğu gibi, çok lezzetlidir. Türkiye'de yetişen karpuzun % 10'a yakını ve kavunun % 5'i Diyarbakır'da yetişir. Meyvecilikte daha çok üzüm, ceviz, bâdem, nar, dut ve armut yetişir.
Diyarbakır ve Şanlıurfa illeri oldukça büyük pamuk üretim oranına sahip olmasına rağmen, diğer sektörlerde de olduğu gibi, pamuk sektörü, birçok sorunlara sahiptir.
Diyarbakır'ın 14 ilçesinde badem üretimi yapılmakta toplam badem üretimi 2.793 ton, en fazla üretimi 733 ton ile Lice ve en az üretim ise 3 ton ile Yenişehir ilçelerinde gerçekleştirilmektedir (TÜİK, 2015). İlin iklimi badem yetiştiriciliği için uygun olmasına rağmen, ortalama verim 9 kg ağaç-1dır.
Adeta bir kış klasiği olan bu atıştırmalık, Türkiye'de Karadeniz, Ege ve Marmara bölgelerinde yetiştirilmektedir. Türkiye'de ise, en çok Aydın ilinde yetiştirilmektedir. Ege bölgesi toplam üretimde yaklaşık %70 payla ilk sıradır.
Yıllarda meyve vermeye başlamasına rağmen bazı genotiplerin de 7. yılda meyve vermeye başladığını belirtmektedir.
seylan, saylon gibi memleketlerden yasak olduğu için kaçak yollarla getirilen çaya verilen isim. yasağın kalkmasına rağmen ismin kalkmaması enteresandır.
Diyarbakır´da sert bir kara iklimi egemendir. Yazları çok sıcak geçer. Ama, kış soğukları Doğu Anadolu´nda olduğu kadar şiddetli değildir. Bunun başlıca nedeni, Güneydoğu Toroslar yayının kuzeyden gelen soğuk rüzgarları kesmesidir.
İlçede, 12 çiftçi tarafından 30 dekar alanda ağustos ayında ekimi yapılan safran, ekim-kasım aylarında boyu 15-30 santimetre uzunluğa geldiğinde toplanıyor. Safranın kırmızı renkteki poleni en değerli kısmı olurken, soğanı, mor renkli çiçekleri ile sarı polenleri de satılarak üreticisine gelir kaynağı oluyor.
Hıyar, domates, patlıcan, biber, fasulye, kabak ve tâze soğan yetişir. Diyarbakır karpuzu ve kavunu iri olduğu gibi, çok lezzetlidir. Türkiye'de yetişen karpuzun % 10'a yakını ve kavunun % 5'i Diyarbakır'da yetişir. Meyvecilikte daha çok üzüm, ceviz, bâdem, nar, dut ve armut yetişir.
Yaratılış kaynağı Çin olmasına karşın, fındığın anavatanı olarak Türkiye'nin Karadeniz kıyıları gösterilmektedir. Çin kaynaklarına göre fındığın, M.Ö 2838 yılında yetiştirildiği ifade edilmektedir. Fındık bitkisi, bitkiler aleminin Fagales takımı, Betulaceae familyası, Corylus cinsi içinde yer almaktadır.
Ordu'da Sabah etkinliği kapsamında dünya fındık başkenti Ordu'daydık. Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Dr.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri