Eğer yeterli ve dengeli beslenip, egzersize gereken önemi veriyorsanız dondurma tüketiminde hiçbir sorun yoktur. Dondurma haftada 2-3 kez günlük diyete eklenebilir. Burada önemli olan tüketilen besinlerin sıklığı ve miktarının ayarlanarak günlük diyete konmasıdır.
Birçok şerbetli ya da hamurlu tatlıya göre düşük kalorili olduğu için kafa karışıklığı oluşturabilen, "Dondurma kilo yapar mı?" diye düşündüren dondurmayla ilgili merak edilen o sorunun cevabını hızlıca vererek başlayalım: Dondurma ölçülü bir şekilde yendiği sürece kilo aldırmıyor.
Dondurma kararında yendiği sürece kilo aldırmıyor. Ancak çok yüksek miktarlarda tüketimi, diğer gıdalar gibi kiloyu artırıcı etki gösteriyor. Eğer dondurmanızın üstüne karamel veya çikolata sos, krema, fındık ya da fıstık parçacıkları eklettirirseniz, masum gözüken dondurmanız en az 75-100 kalori artıyor.
Dondurmanın kalori değeri, şeker ve undan yapılan diğer hamurlu tatlılara göre çok daha düşüktür. Eğer diyetinize ve kilo kontrolüne çok önem veriyorsanız da light olarak üretilen dondurmaları gönül rahatlığı ile tercih edebilirsiniz.
Ancak dondurma kalori içeriği yüksek bir besin olduğu için fazla tüketilmesi şişmanlığa neden olabilir. Fazla dondurma yiyen çocuklar diğer besinlere karşı isteksizlik gösterebilirler. Bu nedenle fazla miktarda dondurma tüketilmesi önerilmez. Genellikle günde 50-100 gram dondurma sınırının aşılmaması uygun olur.
İlgili 23 soru bulundu
Dr. Fevzi Özgönül, “Dondurma yemek istiyorsanız sakın gündüz yemeyin. Dondurmanın içindeki şekerin zararlı olmaması için, yenme zamanı gece saat 22.00'den sonradır.” dedi.
Magnum cookie ve diğer tüm Magnum dondurma çeşitleri, diyet beslenmeleri için uygun görülmeyen tatlılardandır. Şeker ve yağ oranı çok fazla olduğu için, kilo alımına neden olabilir.
Dr. Özyaral, “Dondurma obez yapmaz, tam tersine metabolizmayı hızlandırır. Aynı anda spor yapıldığında ise vücudun fit kalmasını sağlar” dedi. İstanbul Rumeli Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Müdürü ve Halk Sağlığı Uzmanı Prof.
Şerbetli ve yağlı tatlılar olan baklava, şöbiyet ve künefe yerine daha az kalorili olan güllaç, muhallebi veya dondurma gibi sütlü ve hafif tatlı seçeneklerine yönelmek diyetinizin verimli geçmesini sağlar. Bunun yanında tatlıyı aç karnına yememek de iştahınızın kapanmasını engellemek için önemlidir.
Eşit miktarlarda (100 gr) baklava 427 kalori, sütlü çikolata 537 kalori enerji içerirken, kremalı dondurma yaklaşık 188 kalori ve meyveli dondurmalar 132 kaloridir. Ancak bu hergün külahlarca dondurma yenilebilir anlamına gelmiyor.
Kalori alımını aşırı kısıtlayan düşük kalorili bir diyet uygulamıyorsanız, Maraş dondurmasını diyet yaparken de güvenle tüketebilirsiniz. 1 top Maraş dondurması ortalama 60 gramdır ve yaklaşık olarak 105 kalori içerir.
Özellikle de akşam ve gece geç saatlerde baklava tüketmek hızlı bir şekilde kilo almanıza yol açabilir. Bir dilim baklavanın içinde bile ortalama olarak 173 kalori olduğu varsayıldığı zaman iki dilim baklava yemek, günlük kalori ihtiyacınızın çok üsten çıkmanız anlamına gelir.
Sağlıklı beslenme, yeterli ve dengeli beslenme anlamına gelmektedir. Eğer yeterli ve dengeli beslenip, egzersize gereken önemi veriyorsanız dondurma tüketiminde hiçbir sorun yoktur. Dondurma haftada 2-3 kez günlük diyete eklenebilir.
Kısır, içeriğindeki zengin vitamin, mineral, lif ve kompleks karbonhidrat sayesinde diyette de tüketilebilir. Ancak unutmamak gerekir ki porsiyon kontrolü yapılmadığında kilo almaya yol açabilir. Bu sebeple küçük porsiyonlarda tüketilmelidir. Zayıflamak isteyen bireyler kısırı az yağ ile yapılabilir.
Peki, diyette makarna yenir mi? Uzmanların görüşü şu şekildedir: Pişirme tekniğini en sağlıklı şekilde yapıp kullanılan malzemelerin de düşük kalorili olması, makarnayı diyet sürecinde tüketilebilir bir besin yapar.
Lezzetleri ile ön plana cipslerin kilo aldırdığı da bilinmektedir. Kalorisi yüksek olan cipslerin yağ oranı da çok fazladır. O nedenle aşırı kilo problemi yaşayan kişilere cips tüketimi önerilmez. Aşırı cips tüketimi obezite gibi sağlık sorunlarına da yol açmaktadır.
Dondurma ne zaman yenir sorusu, dondurma sevenlerin her zaman şeklinde cevap verebileceği bir soru olsa da, boğaz sağlığınızı korumak için dondurmayı her zaman yememelisiniz. Dondurma aç karnına yenmemelidir, bunun yerine, yediğiniz yemeğin üzerinden en az 2 saat geçtikten sonra dondurma tüketmeyi tercih edebilirsiniz.
Kırmızı biber, somon, yumurta, yoğurt, Hindistan cevizi, ananas, kabak çekirdeği, avokado, yeşil çay, kahve, zerdeçal, zencefil yağ yakımını hızlandıran besinlerdendir. Bu besinleri beslenme rutininize ekleyerek vücudun yağ yakmasına destek sağlayabilirsiniz.
Aslında bu sorunun net bir cevabı bulunmamakla birlikte uzmanlar tarafından haftada 0,5-1 kg arasında verilmesi önerilmektedir. En sağlıklı hesaplama aylık olarak kişinin mevcut ağırlığının %5 ve %10 unu vermesi sağlıklı olacaktır.
Diyette çikolata tüketilebilir, önemli olan bunun miktarıdır. Günlük 30 ila 40 gram arası çikolata, diyette olan kişiler için yeterlidir.
Dondurmanın 100 gramında 207 kalori bulunmaktadır. Dondurmanın 1 topu (50 gr) 104 kalori, 1 külahi (140 gr) 290 kaloridir. Dondurmanın 100 gramı 24 gram karbonhidrat, 4 gram protein, 11 gram yağ, 1 gram lif içermektedir.
Metabolizma normal bir günde yaktığın kalorileri tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Büyük ölçüde farklılık gösterse de birçok insan günde 1.800-2.800 kalori yakar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri