Kilo vermek isteyenlerin margarin yerine doğal tereyağı tüketmeleri önerilmektedir. Besin değeri yüksek olduğu için kişiyi tok tutacaktır. Böylece daha az acıkma yaşanacaktır. Eğer öğünlerinizde yağlı yiyecekler varsa tereyağı ile olan yemekleri tüketmeyi erteleyin.
Yağ genel olarak kilo aldıran ve sağlıksız bir besin olarak görülmektedir fakat bu bir yanlıştır. Tereyağı doğal olmasından dolayı sınırlı bir şekilde tüketildiğinde herhangi bir kilo alımı yaşanmaz. Ayrıca besin değerleri ile de tok tutmaya yaradığından tereyağı diyette olan kişilere yasaklanmaz.
Yayla tereyağları, doğal olarak yapıldığı gibi içerisinde koruyucu ya da katkı maddeleri kullanılmaz. İçeriğinde A vitamini, CLA ve Omega 3 gibi vücut için gerekli vitamin ve besinleri barındıran tereyağı, sağlıklı bir vücut gelişimi için gereklidir. Doğal tereyağı, insan vücudunda kiloya neden olmaz.
Diyetimizdeki günlük yağ miktarımıza göre zeytinyağı tüketmek kilo vermede yardımcı olur. Sızma zeytinyağı, zeytinden bazı antioksidan ve biyoaktif bileşikleri tutar. Bu nedenle rafine zeytinyağından daha sağlıklı olduğu düşünülmektedir.
Tereyağı (1 yemek kaşığı) içinde 102 kadar kalori mevcut.
İlgili 22 soru bulundu
Sporcular ve spor yapanlar başta olmak üzere beslenme alışkanlıklarını değiştirirken zeytinyağı, tereyağı, Hindistan cevizi yağı veya avokado yağı gibi faydalı yağların tercih edilmesi; diğer yağlardan olabildiğince uzak durulması öneriliyor.
Peki lezzeti, görüntüsü ve kokusuyla mutfağımızın baş tacı olan tereyağını nasıl ve ne kadar tüketmeliyiz? Bir insanın günde en fazla 1 yemek kaşığı tereyağı tüketmesi normal ve sağlıklı olanıdır.
Tereyağı kalorisi
İşlenmediği için sağlıklı olduğu bilinen tereyağı, özellikle de tiroid hastalarına iyi gelmektedir. İçinde tuz bulunduran tereyağı kişide ödemi arttırabilir. Düzenli tüketildiği zaman kilo alımına yol açabilmektedir.
Sade yağ ile tereyağı arasındaki fark, yağ oranının fazlalığıdır. Tereyağındaki yağ oranı %80 olup, sade yağdaki oran ise %99'dur. Bundan dolayı, sade yağ ile yapılan yemekler tereyağına kıyasla daha lezzetli olur. Yemeklerinizde sade yağ kullanacaksanız miktarını tereyağına oranla azaltarak kullanmalısınız.
Tere de zayıflamaya oldukça fayda sağlayan yeşillikler arasındadır. Tere, yağ yakan hücrelerin sağlıklı ve düzenli bir şekilde çalışmasını destekler. Sindirim sistemi için oldukça faydalı olan tere, bağırsakların sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlayarak kilo verdirir.
Tereyağının kalori değeri ise zeytinyağına nazaran bir tık daha fazla. 100 gram tereyağının içinde 0,06 gram karbonhidrat, 0,85 gram protein bulunurken, zeytinyağının içinde 100 gram yağ bulunurken hiç karbonhidrat ve protein bulunmuyor.
1 tatlı kaşığı tereyağı: 38 kalori. 1 çay bardağı dolusu tereyağı: 753 kalori. 1 su bardağı dolusu tereyağı: 1431 kalori.
1 Çorba Kaşığı (15 gr) yaklaşık 108 kcal kalori içerir, 0.13 gr protein, 0.01 gr karbonhidrat ve 12 gr yağ bulunur ve 1.07 porsiyona eşittir. 1 Çay Kaşığı (4 gr) yaklaşık 29 kcal kalori içerir, 0.03 gr protein, 0 gr karbonhidrat ve 3.24 gr yağ bulunur ve 0.29 porsiyona eşittir.
Ölçülü ve dengeli tabaklar içinde sunulan yağda yumurta kilo aldırmaz. Ancak düzenli olarak bol porsiyon ve ekmekli yağda yumurta yerseniz, aldığınız kalori fazla olduğu için kilo alabilirsiniz.
Geniş kullanım alanına sahip olan tereyağı, hem kahvaltı sofralarında hem de yemeklere katılarak tüketilir. Kahvaltıda bal tereyağı şeklinde tüketilirken, pek çok yemeğin de eşsiz bir lezzet kazanmasında yardımcı olur.
Özetle ikisi de sağlıklı ve güvenilir yağlar, tereyağı -miktarı abartılmaması koşuluyla– zeytinyağından daha kötü bir yağ filan da değil. Özellikle köy tereyağını güvenle tüketebilirsiniz. Mühim olan oran ve tüketimin miktarı. Oranı, zeytinyağı 2/3, tereyağı 1/3 şeklinde tutun.
Mutfağınızda tereyağı eksikse kullanabileceğiniz en kolay alternatif sıvı yağ olur. Ancak ölçüyü birebir aynı yapmak yerine biraz değiştirmelisiniz. 1 su bardağı tereyağının karşılığı 7/8 su bardağı sıvı yağdır. Hindistan cevizi yağı ise tereyağı ile birebir ölçüde kullanılabilir.
Tereyağı insan sağlığı için faydalı bir besin olsa da fazla tüketilmemelidir. Aşırı tüketilen tereyağı, kilo alımına yol açar ve obeziteye sebep olur. Aynı zamanda damar tıkanıklığına, karaciğer yağlanması da görülür. Günde 1 yemek kaşığından fazla tüketilen tereyağı vücuda oldukça zararlıdır.
Karın bölgesindeki ödemi atmak için idrar söktürücü besinlerin kullanılması tavsiye edilebilir. Başta enginar, pancar, lahana ve maydanoz ve mısır püskülü başlıca idrar söktürücü besinler arasında yer alır. Bunların doğru kullanımı için doktora danışmanız daha sağlıklı olacaktır.
ÖDEM ATICI TARİF
Gece yatmadan önce 1 bardak suya,1 adet kuru hurma koyup bekletin. Sabah hem suyu hem hurmayı tüketin. Bağırsak hareketlerinin hızlanmasını ve ödemin atılmasını sağlar.
Özellikle diüretik (idrar söktürücü) özelliği bulunan besinler ödem atımına yardımcı olur. Maydanozun ve mısır püskülünün diüretik (idrar söktürücü) etkileri, yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır. Bu besinler dışında enginar, kuşkonmaz, pancar, lahana, kereviz, şeftali, havuç da diüretik besinler arasında yer alır.
100 gram tereyağı 7 yemek kaşığına denk gelmektedir. Yemek kaşığı dışında tatlı veya çay kaşığı ile ölçüm de yapılabilir. 100 gram tereyağı 10 tatlı kaşığı tereyağına veya 20 çay kaşığı tereyağına denk gelmektedir.
Tereyağının 100 gramında 717 kalori bulunmaktadır. Tereyağının 1 porsiyonu (30 gr) 215 kaloridir.
Tereyağının enerji verici olduğu kesin bir şeydir. Ama kesinlikle fazla tüketimden kaçınılmalıdır. Tereyağı tüketmek her ne kadar sağlıklı olursa olsun fazla tüketimi oldukça zararlıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri