Tapuda para verilme zamanı, genellikle emlak satışı işlemi sırasında ödeme yöntemi ve satıcı ile alıcının anlaşmasına göre değişebilir. Önce para mı tapu mu sorusuna gelirsek genellikle önce tapu teslimi yapılır. Tapu teslimi yapıldıktan sonra para ödenir.
Noterce paranın teslimi gerçekleşir ve tapu verilir. Emlak alım satım işlemi gerçekleşmiş olur. Yine noterde gerçekleştirilen alım satım işlemlerinde para, online yöntemlerle gönderilir.
Satış işlemi tamamlandıktan ve tapu devir işlemleri gerçekleştikten sonra, tapu dairesi tarafından alım satım işlemlerinin gerçekleştirildiği bilgisi duyurulur. Takasbank bu duyuru üzerine para üzerindeki blokeyi kaldırır ve para satıcının hesabına aktarılır.
Takasbank hesabına taşınmazın bedelini yatırır ve sistem bu paraya bloke koyar. Satış işlemleri ve tapu devir işlemleri tamamlandıktan sonra tapu dairesi alım-satım işlemlerinin gerçekleştiğini ilan eder. Bu duyuru ile Takasbank, yatırılan para üzerindeki blokeyi kaldırır ve parayı satıcının hesabına aktarır.
Tapu Harcının Ödenmesi
Gelir İdaresi Başkanlığı'nın resmi internet sitesi üzerinden 2021 tapu harcı hesaplama ekranında ödenmesi gereken harç, döner sermaye ve damga vergisi bedelini görebilir ve kredi kartı ile ödemeyi gerçekleştirebilirsin.
İlgili 17 soru bulundu
Tapuda para verilme zamanı, genellikle emlak satışı işlemi sırasında ödeme yöntemi ve satıcı ile alıcının anlaşmasına göre değişebilir. Önce para mı tapu mu sorusuna gelirsek genellikle önce tapu teslimi yapılır. Tapu teslimi yapıldıktan sonra para ödenir. Bu yöntem, hem alıcının hem de satıcının güvenliğini sağlar.
Tapu harcı, gayrimenkulün alım-satımı sırasında bir kez ödenir.
2023 tapu harcı hesaplama yöntemi şu şekildedir: Örneğin 2.000.000 TL bedelinde bir ev satılacağı zaman, 2.000.000 TL x %4 = 80.000 TL tapu harcının bedeli olarak sonuç çıkar. Tarafların eşit bir şekilde bölüşeceği düşünüldüğünde satıcı için 40.000 TL alıcı için 40.000 TL ücret çıkar.
Banka Havalesi veya EFT: Alıcı, evin değerini banka havalesi veya elektronik fon transferi (EFT) ile satıcıya öder. Bu yöntem, paranın güvenli bir şekilde transfer edilmesini sağlar ve genellikle güvenilir bir seçenektir. Kredi veya Banka Çeki: Alıcı, evin değeri için bir kredi veya banka çeki kullanarak ödeme yapar.
Bilindiği üzere bir başkasına internet bankacılığı yoluyla para gönderirken paranın ne amaçla gönderildiğini belirtmek adına açıklama kısmı yer alır. Bu kısma diyelim ki kira borcumuzu yolluyorsak 'Kira' şeklinde açıklama yazılır. Bu açıklama ileride çıkacak uyuşmazlığa delil niteliği de taşımaktadır.
İlgili tapu dairesinde yoğunluk yoksa tüm işlemler 1 gün içinde tamamlanacaktır. Tapu dairesi yoğunsa randevunuz ileri günlere ertelenebilir.
Şu an güncel olarak uygulanan tapu harcı %2 oranındadır. Hem alıcıdan hem satıcıdan %2 olmak üzere toplam satış bedeli üzerinden %4 oranında alınır. Basit bir hesaplama ile satış bedeli 100 bin TL olan bir konut için her iki taraf da 2.000 TL harç ödemelidir.
Son olarak, 323 Sıra No.lu VUK Genel Tebl ğ 'nde, “tapu dareler nde yapılan şlemlere konu ödeme ve tahs latların” banka, özel f nans kurumları ya da PTT aracı kılınarak yapılmasının zorunlu olmadığı açıklanmıştır.
Ancak tapuya kaydı yapılmamış bir gayrimenkul üzerine geçerli bir alım ya da satım sözleşmesi yapılmasında da herhangi bir engel yoktur.
Tapu alındıktan sonra Tapu Müdürlüğü'ne gidilerek belediyeye bildiri yapmanız gerekir. Miras edinilmiş olan gayrimenkuller için de bu durum geçerli olmaktadır. Emlak Vergisi bildirimi yapmak adına; bir eve sahip olunduktan sonra o evin bağlı olduğu belediyeye gitmek ve ilgili görevliye başvuru yapmak gerekir.
Tapuya gitmeden önce yapılması gereken ilk işlem randevu almaktır. Randevu almak için Tapu Müdürlüğü resmi sitesi üzerinden randevu alma seçeneği ve gerekli kimlik bilgilerini doldurarak randevu alınabilir. Belirlenen randevu günü ve saatinden önce gerekli belgelerin teminini yapmak büyük önem taşır.
Konut satış işlemini gerçekleştirmek için gayrimenkul sahibi ve alıcının tapu devri esnasında sunmaları gereken belgeleri hazırlayıp Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'ne başvurmaları gerekmektedir.
Tapu harcı ödemesi satıcı ve alıcının kendi aralarında karar vermesi gereken bir durumdur. Yasal yollarda bu ödeme her iki tarafa da eşit bir şekilde paylaştırılmıştır. Yasalar önünde %4'lük harç bedelini alıcı %2 satıcı da %2 olacak şekilde ödemelidir.
Alıcı ve satıcı aralarında anlaşarak bu evin devir işlemini tapuda 1 milyon lira üzerinden yaparlarsa, bu defa toplamda 40 bin lira tapu harcı ödeyecekler, 20 bin lirası alıcıya, kalan 20 bin lirası satıcıya ait.
Ancak 31 Ekim'de son bulacak tapu harç indirimiyle ise bu oran hem alıcı hem de satıcı için toplam yüzde 3 olarak belirlenmişti. Örneğin 500 bin TL'lik evin tapu harcı ödemesi şu anda 7 bin 500 TL. Kentsel dönüşümle yapılan binalardan alınan daireler için bu tutarın geri ödemesi mümkün görünüyor.
Tapu harcı gayrimenkulün satış değerinin 1000'de 20'si olarak hesaplanır. Bu tapu harcı eğer aile içi satış adı altında olacaksa 1000'de 68,31 olarak tapu hibe harcı ödenir. Tapu harcı dışında döner sermaye ve ilave hizmet ücreti ödenerek tapu devir masrafı tamamlanır.
Tapu harcı, diğer adı ile tapu masrafı, mal için beyan edilen satış bedelinin %4'ü üzerinden hesaplanan bir masraftır. Tapu harcı ödemesini gayrimenkul alım satım işlemi sırasında bir defa ödemeniz gerekir.
Tapu devri yaparken e-devlet üzerinden ya da belediyeden rayiç bedel belgesi almanız gerekir. Satış işlemi rayiç bedel üzerinden değil gerçek bedel üzerinden yapılır ve gerçek bedelin beyan edilmesi zorunludur. Ancak tapu işlemleri rayiç bedelin altında gerçekleştirilemez.
Gayrimenkul alım-satım işlemleri öncesinde Belediyeden rayiç bedel yazısı alınması gerekmektedir. Bu yazıyı alabilmek için gayrimenkul malikinin belediyeye gitmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri