Farklı ülkelerde ve istihdam ortamlarında diyetisyenler için klinik diyetisyeni, toplum diyetisyeni, diyetetik eğitimci, yemek servisi diyetisyeni, ruhsatlı diyetisyen, halk sağlığı diyetisyeni, terapötik diyetisyen veya araştırma diyetisyeni gibi farklı mesleki terimler kullanılır.
Türkiye'de diyetisyenler en fazla tedavi ve yönetim alanlarında çalışmaktadırlar. Halen Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde 564, üniversite hastanelerinde 185, özel sağlık kuruluş larında 443 olmak üzere toplam 1182 diyetisyen çalışmaktadır (4).
Beslenme ve Diyetetik, üniversitelerde eğitimi verilmekte olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Bu bölümü başarı ile tamamlayan öğrencilere “Diyetisyen” ya da “Beslenme Uzmanı” unvanı verilir.
Uzman Diyetisyen Ne Demek? Uzman diyetisyen; bireylerin sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve yaşam kalitelerinin artırılması için beslenme planları düzenler. Okul, özel klinik, hastane, spor merkezleri, gıda firmaları ve otel gibi çeşitli kurumlarda görev alır.
Uzman Diyetisyen Kaç Yıl Okur? Diyetisyen olmak için üniversitede 4 yıl eğitim alınmalıdır. Uzman diyetisyen olmak için ise 2 yıl yüksek lisans eğitimi alınmalıdır.
İlgili 41 soru bulundu
Diyetisyen, sağlık bilimleri beslenme ve diyetetik eğitim ve öğretim programını en az dört yılda (bir yıl hazırlık ile 5 yılda) tamamlayarak Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması alarak diyetisyen unvanını kazanıp; diyetisyenlik mesleğini yapmaya ve uygulamaya hak kazanan profesyonel sağlık personelidir.
Klinik diyetisyeni; hastaların mevcut sağlık durumlarını izleyerek sorularını ve kaygılarını doğru şekilde ele alan, hastaların yaşam biçimlerini daha sağlıklı hale getiren ve tıp endüstrisi hakkında iyi düzeyde bilgiye sahip olan sağlık personelidir.
Diyetisyen, Türkiye içinde faaliyet gösteren herhangi bir üniversitenin Sağlık Bilimleri Fakülte veya Yüksekokulu- Beslenme ve Diyetetik Bölümünden, hazırlık sınıfı hariç en az 4 yıllık lisans diploması ile “Diyetisyen” Unvanı alarak mezun olmuş sağlık meslek mensubudur.
Ancak bu kişiler hekim ya da doktor unvanına sahip değildirler. Uzman diyetisyenler, üniversitelerin sağlık yüksekokullarından veya sağlık bilimleri fakültelerinden lisans eğitimlerini tamamlayarak bu unvanı kazanırlar. Bu eğitimi başarıyla tamamlayan kişilere 'uzman diyetisyen' denilmektedir.
Türkiye'de diyetisyenlerin maaşı, çalıştıkları kurumun büyüklüğüne, deneyimlerine, aldıkları eğitime, pozisyonlarına ve çalıştıkları bölgenin ekonomik koşullarına göre değişebilir. Genel olarak, Türkiye'de diyetisyenlerin ortalama maaşı, yaklaşık olarak 15.500 TL ile 30.000 TL arasında değişmektedir.
Diyetisyen olmak için üniversitelerin sağlık bilimleri fakültelerinde eğitim almak gerekir. Bu fakültelerdeki beslenme ve diyetetik bölümünde lisans eğitimini tamamlayanlar "diyetisyen" unvanı alarak çalışmaya başlayabilir.
Mezunlar, kamu ve özel hastaneler, üniversiteler gibi sağlık kuruluşlarında, halk sağlığı merkezleri, besin sanayi, toplu beslenme sistemleri, yemek fabrikaları, otel yiyecek ve içecek bölümleri, toplu beslenme yapılan tüm özel ve kamu kuruluşları gibi yerlerde iş bulabiliyor.
Seans Ücreti 450 TL olarak belirlenmiştir.
KPSS'de 90 alan diyetisyen atanamayabiliyorken, başka mesleklerde 70-75 alanlar atanabiliyor. Yani akademik donanım olarak üst düzey bir grup. Eğitimi de güzeldir, yoğundur. İster klinikte, ister poliklinikte çalışın, isterseniz kendi özel beslenme danışma merkezinizi açın, böyle bir imkanınız da var.
Canan Karatay, ülkemizde beslenme ile ilgili yaptığı açıklamalar ile tanınsa da Kardiyoloji profesörüdür. 1943 Elazığ'da dünyaya gelmiştir ve tam adı Canan Efendigil Karatay'dır.
STAJ SÜRELERİ
yarıyıl sonunda 30 iş günü, 7 ile 8. yarıyıl içinde ders programlarında belirtilen saat süresince devam etmek zorundadırlar.
Diyetisyen olabilmek için mesleki eğitim, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik bölümünde verilir. Bu bölümü bitirenler ise, Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programını veya Pedagojik Formasyon Programını tamamlayanlar öğretmen olarak görev yapabilir.
Bu tartışmaları alevlendiren son gelişme ise Sağlık Bakanlığı'nın diyetisyenlere muayenehane açma yasağı getireceği yönündeki haberler oldu. Türkiye'de diyetisyenlerin faaliyetini düzenleyen yönetmelik 2003 yılına ait. Mevzuata göre uzman personel, serbest olarak beslenme danışma merkezleri açabiliyor.
Diyetisyenlik mesleğinin ilk kez 1870'li yıllarda Amerika Birleşik Devletleri'nde gündeme getirildiğini ve Amerikan Tıp Derneği'nin 1877 yılında kendisine bağlı bir Diyetetik Komitesi oluşturarak başına Sarah Tyson Rorer'i getirdiğini ifade eden Dr.
Teşhis ve tedaviye uygun olarak hastanın diyetini düzenler, yazılı ve sözlü olarak eğitim verir, hastane olanakları çerçevesinde gıda ve yemek çeşidi planlaması yapar. Taburcu edilecek hastaların diyetlerine devam edebilmeleri için eğitim verir.
Beslenme ve Diyetetik mezunları devlet ve şehir hastanelerinde çalışabilir. Özel bir klinik açıp beslenme danışmanlığı yapabilir.
1219 sayılı kanuna göre; tabipler ve diş tabipleri dışındaki sağlık meslek mensupları hastalıklarla ilgili doğrudan teşhiste bulunarak tedavi planlayamaz ve reçete yazamaz.
Ayrıca mezunlar lisansüstü eğitim alarak klinik diyetisyenlik, toplu beslenme sistemlerinde yönetici diyetisyenlik, toplum beslenmesi diyetisyenliği, çocuk beslenmesi, sporcu beslenmesi, gebelik ve laktasyon dönemlerinde beslenme, besin ve ürün geliştirme gibi alanlarda uzmanlaşabilir.
Şu an ülkemizdeki diyetisyen sayısı 2023 Mart ayı itibariyle toplam 40.000'dir. Buna ek olarak, üniversitelerde bulunan Beslenme ve Diyetetik bölümlerinden her yıl 7.000 diyetisyen mezun olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri