Ekmeği kızartmak ekmeğin kalorisini düşürmediği gibi glüten miktarında da bir değişikliğe sebep açmaz. Sadece glisemik indeksini düşürür. Daha düşük glisemik indeksli bir karbonhidrat daha yavaş parçalandığı için glikozun kan dolaşımına daha yavaş ve dengeli bir şekilde salınmasını sağlar.
BİR DİLİM KIZARMIŞ EKMEK KAÇ KALORİ: Kızarmış ekmek, normal ekmeğe göre yarı yarıya daha düşük kalorilidir. Kızarmış ekmeğin besin değerleri düştüğü için kalori değerleri de buna bağlı olarak düşmektedir. 1 Gıramında 4 kalori bulunur. 1 Normal dilim kızarmış ekmek 37 kalori değerindedir.
Diğer yandan ekmeğin kızartılması işlemi sırasında yağlar, su, karbonhidratlar ve elbette ekmekte bulunan vitaminler ile proteinler de yanıyor. Bu da ekmeğin kızartılırken besin değerinin düştüğünü göstermektedir. Diğer yandan kızarmış ekmeğin glisemik indeksinde de bir miktar düşüş görülmektedir.
1 dilim (28 gr) kızarmış ekmek 70 kalori değerindedir.
Eğer ekmeği kızartmayı abartıp yakma noktasına yaklaştırmamız durumunda kalori değeri azalır ama bu durumda hem tadı yüzünden hem de sağlıksız olacağı için ekmek yenmeyecek bir hale gelir. Ekmeği kızartmak kalorisinin azalmasına yol açmaz ama ekmeğin glisemik endeksini düşürür.
İlgili 25 soru bulundu
Ekmek ölçülü tüketildiği zaman kilo aldırmaz. Ancak ekmeğin yanında bir de kalori oranı yüksek yiyecekler tüketirseniz, bu kilo almanızı sağlayacaktır. Günde 1 ince dilim ekmek tüketmeniz ve yanındaki yiyeceklere dikkat etmeniz kilo almanıza neden olmayacaktır.
Tam buğday ekmeğinin B vitamini, diyet lifleri ve pek çok vitaminler açısından zengin oluşu diyet besini olmasını sağlıyor. Kahvaltı ve ana öğünler için ekmek tüketmek isteyenler tam buğday ekmeğini tercih edebilir. Sandviç ve hamburger ekmeklerinde de tam buğday ekmeği tercih edilirse; alınacak kalori bir nebze düşer.
Tam buğday ekmeği üretim sonrası farklı bir işleme maruz kalmayan ekmekler arasında en az kaloriye sahip olan ekmek çeşididir. 1 dilim buğday ekmeğinde yaklaşık olarak 65 kalori bulunur.
Kızartma işlemi ekmeğin kalorisinde yapmadığı gibi glüten miktarında da bir değişikliğe yol açmaz fakat glisemik indeksini düşürür. Daha düşük glisemik indeksli bir karbonhidrat daha yavaş parçalandığı için glikozun kan dolaşımına daha yavaş ve dengeli bir şekilde salınmasını sağlar.
180 gramlık orta bir kase yoğurt kalori değeri 112 kcal. 100 gr yoğurt kaç kalori? 100 gram yoğurt kalori değeri 62 kcal.
Daha düşük glisemik indeksli bir karbonhidrat daha yavaş parçalandığı için glikozun kan dolaşımına daha yavaş ve dengeli bir şekilde salınmasını sağlar. Kızarmış ekmeği daha sağlıklı yapan şey de budur. Çünkü sürekli hızlı değişen kan şekeri insülin direnci ve buna bağlı kilo alımı gibi hastalıklara davetiye çıkarır.
Ekmeği keserseniz, beyninizin benzinini kesersiniz;
Beyin hücreleri, ihtiyaçlarını depolayamadıkları için kan şekerine bağımlıdırlar. Ekmeğin görevi kan şekerini dengelemektir. Esas olan, kan şekeri ritmini bozan basit karbonhidratları(beyaz ekmek, şeker, çikolata) beslenmeden uzaklaştırmak gerekir.
Diyet yaparken kişinin ihtiyaçlarına göre toplam kalori azaltılsa da bunu sadece ekmeği keserek yapmak doğru değildir. Beynin ana yakıtı olan glikoz yeterli bir seviyede sağlanmazsa kişide yorgunluk, halsizlik, konsantrasyon eksikliği gibi durumlar görülebilir. Burada önemli olan hangi ekmek türünü tercih ettiğinizdir.
Diyet listelerinin vazgeçilmezi olan kepek ekmeği, vücutta depolanmadan dışarı atılır. Bu sayede kilo almanıza neden olmaz. 1 dilim kepek ekmeği 54 kaloridir. Magnezyum, potasyum ve selenyum bakımından oldukça zengin olan keten tohumlu ekmek yüksek oranda lif içerir.
Diyette kepek ekmeği yenir mi tüm detayları ile derledik." Metabolizmayı hızlandırmasından ötürü diyet programlarının vazgeçilmez ürünü olan kepek ekmeği, doğru tüketildiği zaman kilo vermeye destek olur. Ancak fazla tüketilmesi durumunda kilo artışına da neden olmaktadır.
Kısaca mayanın ne olduğundan bahsedecek olursak; maya, tek hücreli bir organizma. Hamuru nasıl kabarttığı ise tamamen kimya. Mayalar, glikozla tepkimeye girdiğinde glikozu parçalıyor ve karbondioksit açığa çıkıyor. Hamurun içine dağılan gaz, hamurun kabarmasını sağlıyor.
Ekmek, mide ve bağırsak sistemlerimizden geçerken ekmeğin yumuşak yapısı dönüşüme uğruyor. Bu dönüşümde ekmek ne kadar yumuşak olursa yapının oluşması o kadar zorlaşır. Ekmeğin bağırsakta daha özümsenmesini istiyorsak sıcak değil, normal hale geldikten sonra tüketilmeliyiz" dedi.
Halk Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Oğuz Özyaral yemeğin, ekmeğin yanık yerini yiyenleri; eti ızgarada, fırında fazla tutanları uyardı. Yanık yiyeceklerin, kömürleşmiş gıdalar olduğunu dolayısıyla yanmış karbonun toksik etkisi sebebiyle mide bağırsak sisteminde kanser tetikleyici bir faktör konumuna girdiğini söyleyen Doç.
Yumurtalı ekmek, yağ içeriği yüksek bir besindir bu yüzden kilo kontrolü sağlamak isteyen ve sağlığını korumak isteyen kişilerin çok sık tercih etmemeye özen göstermesi gerekir. Tüketileceği zaman, 1 adetten fazla tüketilmemelidir.
Mutlaka bireysel değerlendirme yapılması gereklidir. Sağlıklı bir kadın her öğünde 1-3 dilim, erkek ise 3-5 dilim kadar ekmek tercih edebilir."
Ekmeği hayatınızdan çıkarmayın
Öğünlerde ekmek yememek de kilo vermeyi olumsuz yönde etkiler. Eğer kişi ana öğününde esmer ekmek tüketmiyorsa, kan şekeri dengelenemeyecek; dolayısıyla 1 saat sonra çok acıkacak ve eline ne geçerse farkında olmadan tüketip fazla kalori almış olacaktır.
Karbonhidratlı yiyeceklerin başında gelen ekmeği bırakarak ayda ortalama 4-5 kilo verebilirsiniz. İlk aşamada tümüyle ekmeği bırakmak yerine her öğünde sadece 1 dilim ekmek tüketilebilir. Ekmek yemeyi bırakmaya çalışırken gözden kaçabilen en önemli nokta ise ekmekteki karbonhidratın başka yiyecekten karşılanmasıdır.
Son yıllarda popüler diyet kültürlerinin etkisiyle ekmek tüketimi konusunda çokça tartışma bulunmaktadır. Kilo vermek istediğinizde çevrenizden en sık duyduğunuz cümlelerden biri 'Ekmeği kes, zayıflarsın' oluyor. Ancak ekmek tüketmeden yapılan diyetlerin hiçbir bilimsel dayanağı yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri