Ana öğün olarak tercih edilmesi uzmanlar tarafından da tavsiye edilen fırında balık, diyet uygulayan kişilere uygun, sağlıklı bir besin olarak görülür.
Balığın yüksek proteinli sağlıklı yağ asitleri içeren bir besin olduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Duygu Yıldırım, “Balık pişirirken minimum vitamin kaybı hedeflenerek pişirilmeli. Fırında, ızgarada veya buğulama yöntemiyle pişirilen balık derin yağda kızartılmış balıktan daha sağlıklıdır” dedi.
Norveç'in Bergen Üniversitesi beslenme ve beslenme fizyolojisi uzmanlarından Lise von Krogh, yapılan araştırmalara göre balık içeren diyetler ile kilo vermenin daha kolay olduğunu belirterek, “Kilo vermek istediğinizde, tercihen haftada bir kaç kez balık yiyin.
Morina, somon ya da balık yağı tüketen erkekler, sekiz hafta içinde 6,5-7 kilo verdi. Bu sonuç kadınlar ve erkekler arasında bulunan doğal ayrımlara yüklenebileceği gibi, genel kalori alımının kadınlar için daha az olmasına da yüklenebilir.”
İnsan vücudunda çoğu omega-3 yağ asitleri üretilmediği için bunun diyet yoluyla alınması önemlidir. Yapılan çalışmalar ışığında “Balık yağı kilo aldırır mı?” sorusunun yanıtı kısaca “Hayır aldırmaz.” şeklinde yanıtlanabilir.
İlgili 44 soru bulundu
Dengeli ve düzenli bir beslenme için haftada en az 2 porsiyon balık tüketilmelidir. Tüketilen porsiyonda yağlı balık olarak sınıflandırılan sardalya, somon gibi balık çeşitlerinin de bulunması faydalı olur. Tüketilmesi gereken balık miktarı, hamile, emziren kadınlar, bebek ve çocuklar için farklılık gösterebilir.
"Sağlıklı bir yaşam için balığı haftalık sınırlamayla değil günlük alışkanlıkla tüketin. Balık tüketiminde haftalık zorunluluklara bağlı kalmamalıyız. Evet haftada 2 yada 3 kez yememiz sağlık açısından çok yararlı ama bunu bir alışkanlık haline getirmeliyiz. Biz günlük tüketim olarak tavsiye ediyoruz.
Metabolizmayı hızlandıran bazı gıda ürünlerinin olduğunu ifade eden Tuna, “Protein bakımından et, tavuk ve balık gibi ürünlerle beslenmek vücudumuzun kas kütlesini arttıracak, kaslı bir metabolizma daha hızlı çalışacaktır.
Levrek, çoğu diyet planına uyar. Düşük karbonhidratlı, keto, paleo ve deniz ürünleri temelli diyetlerde levrek sıkça yer alır. Aynı zamanda deniz ürünlerini diyete dahil ede pesketaryen diyet sürecinde levrek tüketilebilir.
Son zamanlarda menülerde genelde et-tavuk -balık porsiyonlarının miktarları yazılmaya başlandı. Bunları okumaya özen gösterin. Pişmiş veya çiğ ağırlıklarını mı yazıyorlar; bunu mutlaka sorun. 1 porsiyon kırmızı et pişmiş olarak 100-120 gram, tavuk-hindi eti 120-140 gram, balık 150-200 gram civarındadır.
Balık yedikten sonra süt ve süt ürünü içeren tatlıların yenmemesi tavsiyeler arasındadır. Lakin yine taze ve bayat balığın farkına dikkat çekiyor uzmanlar.
Normal şartlarda bir porsiyon çiğ köfte yaklaşık 400 kalori içermektedir. Dengeli bir şekilde tüketilirse diyet konusunda problemlere yol açmaz.
Diyet beslenmesinde kahve veya ayran yanında tüketilmesi önerilir. Diyette beyaz leblebi tok tutucu özelliği ve mide asidini dengelemesinden dolayı da tercih edilir. Tek başına kilo aldıran ya da verdiren bir besin değildir.
Fırında Balık Kalori Değeri: Bu besinin 100 gramında 223 kcal kalori, ayrıca besinin 1 Porsiyon (Orta) yani 225 gramlık miktarında Fırında Balık 502 kalori bulunmaktadır.
Bu sayede 160 - 180 dereceye ayarladığın fırında balığın leziz bir şekilde pişerek servise hazır hale gelebilir. İstavrit, levrek, çipura, hamsi, kalkan, karagöz ve palamut; fırında pişirmek için en ideal balıklardır.
Levrek Kilo Aldırır mı? Levrek balığı faydaları arasında en bilinen iki özellik, protein bakımından zengin olması ve sağlığa yararlı olması oluyor. Kilo verme ya da kilo alma sürecinde iseniz gönül rahatlığıyla levrek tüketebilirsiniz. Bu balık türü etli, şeker içermeyen, protein ve vitamin barındıran bir besindir.
Diyette ve öğünlerde tüketilmesinde herhangi bir sakınca yoktur. Pişirme yöntemini en sağlıklı şekilde tercih ederseniz, hamsi yerken kilo almazsınız.
En az kalorili balık hangisi? Dil Balığı(yağsız-fileto)-100 kalori. Levrek Balığı-120 kalori. Mercan Balığı-120 kalori.
Balık içerdiği omega 3 yağları ile bağışıklığı destekler. Haftada en az 1-2 öğün balık tüketimi özellikle salgın dönemlerinde çok önemlidir. Yumurta, anne sütünden sonra vücudun ihtiyaç duyduğu en iyi protein kaynaklarından biridir.
Besin Seçimleri: Et, tavuk, yumurta, elma, ananas, yeşil yapraklılar gibi metabolizmayı daha çok hızlandıran besinlere günlük hayatında sıklıkla yer veren bireylerin metabolizma hızı da yüksektir.
İş güç telaşı ve günlük koşuşturmalar arasında çabucak geçiştirdiğimiz bir öğün olsa da öğle yemeği aslında önem açısından kahvaltıdan sonra ikinci sırada yer alıyor. Öğle yemeklerinde çorbalar, etli sebze yemekleri, balık, salata ve meyveler tercih edilebilir.
Sağlık açısından taze balık tüketmek elbette daha önemli. Ancak, taze olmayan balıklarda ise dondurulmuş balık tüketmek, hiç tüketmemekten iyidir. Lezzetinden bir şey kaybettirmeyen bu dondurulmuş balıkların çözülmesini bekleyip tekrardan dondurmak yapılan en büyük hatalardan biridir.
Balığın yararlı etkilerinden yararlanmak için ayda 1-2 kez yemek yeterli.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri