İşin aslı bilindiği gibi değildir. Makarna diyette ikilemde bırakan bir besin olarak bilinse de durum buğdayından yapılan besleyici bir yemek seçeneğidir. Makarna, çok fazla tüketim sonucunda kilo aldırdığı için pek çok diyetisyen danışanlarına makarna yasağı getirmektedir.
Makarnayı soğuduktan sonra tekrar ısıtıp yemek, normalden daha az kilo almayı sağlıyor. Yüksek karbonhidrat değerlerine sahip makarnanın şişmanlattığı algısı oldukça yaygındır. Ancak yapılan son araştırmalar pişirildikten sonra soğumaya bırakılan makarnanın vücut tarafından lifli gıdalar gibi algılandığını gösteriyor.
Diyette makarna elbette yasak değil, ama her şeyde olduğu gibi makarnada da miktar çok önemli. 1 porsiyon makarnayı çiğ olarak ortalama 100 gram gibi düşünebilirsin. Tercihen öğle öğününde yukarıdaki taktiklere dikkat ederek haftada 1 ya da 2 kez tüketebilirsin.
Makarnaların en sağlıklı çeşitlerinden biri olan tam buğday unlu makarna, beyaz undan yapılan makarnaya oranla glisemik indeksi açısından daha düşük bir besindir. Düşük glisemik indeksi sayesinde daha sağlıklı olan tam buğday makarnanın 200 gramlık bir porsiyonu 752 kaloridir.
Peki, makarna kilo yapar mı ve kaç kalori? Diyetisyen cevaplıyor. Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı, makarnanın kilo yapmayıp, aksine zayıflamaya yardımcı olduğunu bildirip, sözlerine şöyle devam ediyor: (Makarna, lezzetli ve ekonomik olmasının yanı sıra, besleyici, doyurucu öğünler için mükemmel bir tercihtir.
İlgili 43 soru bulundu
Sporcu beslenmesinde vücutta enerji depolayabilmek ve egzersiz sürecinde daha uzun süre enerjiyi koruyabilmek için ihtiyacı olan yüksek miktarda kompleks karbonhidrat içeren besinlerin başında makarna gelir. Makarnanın kalori ve yağ oranı çok düşüktür. Genel kanının aksine, şişmanlatma riski yoktur.
Kalori ve yağ oranı çok düşük olan makarna hafif bir sosla yapılırsa sanılanın aksine şişmanlatmaz. Hem de vücudun gereksinim duyduğu vitamin ve mineralleri karşılar…
1 tabak domatesli makarna: 45 dakika tempolu yürüyüş
Bu durumda da yine 45 dakika tempolu yürüyüş yapmanız yeterli oluyor.
Ancak içerisinde A, B1, B2 vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, potasyum, protein ve demir barındıran makarna, çok sık tüketildiğinde zayıflatmanın tersine aşırı kilo alımı, ve kalp hastalıklarına sebebiyet verebiliyor. Ayrıca diyabet geliştirme riskinde vücutta artış yaşanırken yüksek tansiyon da yaratabiliyor.
Diyet lifi açısından zengin olan muz aynı zamanda şeker içeren bir besindir. İçerdiği şeker doğal şeker kaynağı olduğu için tatlı isteğini bastırmak için tercih edilebilir. Bu nedenle diyette muz yemek istiyorum diyenler, ölçülü şekilde muz yiyebilir.
Salçalı, kıymalı, yoğurtlu ve peynirli makarnalar soslu olduğu için yüksek kaloriye sahiptir. Yüksek kalorili makarnaların sağlıklı beslenmede yeri yoktur. O nedenle makarnalar kilo aldırabilir.
Makarna, pilav, ekmek gibi karbonhidratlar diyetten tamamen çıkarılmalıdır: YANLIŞ. İnsan vücudu ana enerji kaynağı olarak karbonhidratları kullanır. Zayıflayayım diyerek ekmeği, pilavı kesmek ve bu besinleri hiç tüketmemek vücuda doğru enerjiyi vermemek anlamına gelir.
Glikojen depolarını doldurulduktan ve vücudun enerji ihtiyacı da karşılandıktan sonra, aldığın fazladan enerjiler ise yağ olarak depolanacaktır. Yani 1 kilo alabilmek için ortalama 7000 kalori daha fazla alman gerekiyor ve bunu da bir gecede yapman neredeyse imkansız.
Su içmek kilo aldırmaz, aksine faydalıdır ve yeterli miktarda düzenli olarak tüketilmesi gerekir. Suyun faydalarını sıralayacak olursak; İştah kontrolü sağlayarak kilo alımını engeller, kilo vermeye yardımcıdır. Vücut fonksiyonlarının düzenli bir şekilde, sekteye uğramadan çalışmasını sağlar.
Uzmanların görüşü şu şekildedir: Pişirme tekniğini en sağlıklı şekilde yapıp kullanılan malzemelerin de düşük kalorili olması, makarnayı diyet sürecinde tüketilebilir bir besin yapar.
Makarna dolaylı şekilde ekmeğe kıyasla daha yüksek kaloridedir çünkü yağ ve sosla harmanlanır. Makarna hacimce ekmeğe kıyasla midede daha az yer kaplar dolayısıyla tokluk daha zor hissedilir. Kilo verme dönemindeyseniz beslenmenizde ekmeğe daha sık yer vermenizi öneririm.
Makarna mı daha kalorili, pilav mı? Beslenme ve Diyet Uzmanı Esra Kurtuluş, 'Makarnanın kilo aldırıp aldırmadığı' konusuna da temas ederek, "Makarna, pilav, bulgur gibi tahıllarla yapılan tüm yiyeceklerin kalorisi hemen hemen aynıdır.
Göbek Eritme Diyeti
Vücudun ihtiyaç duyduğundan fazla karbonhidrat tüketimi bel ve göbek bölgesinde yağlanmalara neden olmaktadır. Bundan dolayı çok fazla karbonhidrat içeren pilav, makarna, ekmek gibi besinlerden uzak durmaya özen gösterilmelidir.
Yediklerimizin yağa dönüşmesi için vücut, eşit miktarda karbonhidrat-protein birlikteliğine ihtiyaç duyar. Eğer aldığınız fazla enerjiyi vücuttan atabilmek için ertesi gün suyu ve proteini artırıp karbonhidratı yarıya indirirseniz, yediklerinizin yağa dönüşmesini önlemiş olursunuz.
Peki, tatlı sonrası kilo almamak için ne yapmalıyız? Tatlı yedikten sonra kısa bir süre sonra acıkma hissi oluşur. Bunun önüne geçmek için sirke tüketmek gerekir. Asetik asit sayesinde, mide boşalması hemen gerçekleşmez, açlık hissi baskılanır, böylece kilo alımı azalır.
Kahvaltıda haşlanmış yumurta kilo aldırır mı sorusuna yumurtanın kalori değerleriyle yanıt verelim. 1 adet haşlanmış yumurta ortalama 155 kaloridir. Bu değer ise kahvaltıdaki diğer ürünleri düşündüğünüzde yeterli olacaktır. Ölçülü miktarda tüketilen haşlanmış yumurta kilo alımına neden olmaz.
8. Makarna
Akşam yemeğinden sonra yenen makarna yağlı yemek olduğundan uyurken kilo almanıza neden olur; çünkü içeriğindeki karbonhidrat çok hızlı bir şekilde yağa dönüşür. Bu yüzden sağlıklı yiyecekler arıyorsanız makarnadan uzak durmalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri