Protein diyeti, et, balık, süt ürünleri, baklagiller, yumurta ve balık gibi deniz ürünleri ile günlük kalorinin en az %20'sinin protein ile alındığı, karbonhidrat ve şekerin kullanılmadığı beslenme şeklini içeren diyet türüdür.
Protein içeriği yüksek olan et, tavuk, balık, yumurta, süt ve süt ürünleri, kuru baklagiller ve yağlı tohumlardan oluşan protein diyeti kısa sürede kilo vermek ve fit bir görünüme ulaşmak için oldukça etkili bir diyet çeşididir.
Protein diyeti, spor yapan kişiler için daha uygundur. Protein diyetiyle 1 haftada kaç kilo verilir? Protein diyetiyle haftada ortalama olarak 4-5 kilo kaybı gerçekleşir. Ancak kilo kaybı kişinin yapısına göre değişir.
Protein İhtiyacını Karşılamak İçin Beslenme Planı
Sabah öğününde 1 yumurta ile bol yeşillik tüketilmelidir. Sonrasında ara öğün olarak 6 badem ve 100 gr yağsız yoğurt yenebilir. akşam ise salata yanında 1 kase sebze çorbası tüketmek günlük alınması gereken proteinin vücuda alınmasına yardımcı olur.
Protein diyet paketinde şeker oranı yüksek gıdaların yanı sıra hazır meyve suları,kızarmalar,fast food,işlenmiş ve paketli gıdalar,çok yağlı besinler, cips,kola ve benzeri asitli içeceklerden kesinlikle uzak durulması gerekmektedir.
İlgili 15 soru bulundu
Düşük kalorili dönemde günlük protein alımının günde 2,3-3,1 g/kg'a yükseltilebileceği ve günlük protein miktarını günde 3 g/kg'ın üzerine çıkarmanın vücut ağırlığını azaltmaya yardımcı olabileceği bilinmektedir.
Süt ve süt ürünleri: Kalsiyum, selenyum ve çinko gibi mineraller bakımından zengin olduğu bilinen yoğurt gibi süt ve süt ürünleri aynı zamanda iyi bir protein kaynağıdır. Bu nedenle protein diyetlerinde yoğurt başta olmak üzere süt ve süt ürünlerine de sıklıkla yer verilir.
Ortalama olarak 60 gram ağırlığında olan bir yumurta yaklaşık 6 gram protein içeriyor. Tüketilen bir yumurtanın içinde yer alan protein, tamamen sindirildikten sonra zamanla vücut proteinine dönüşerek vücut yapılarında kullanılmaya başlıyor.
En iyi protein nelerde var? En iyi ve kaliteli protein anne sütü ve yumurtada bulunmaktadır. Ayrıca miktarı bakımından kırmızı et, tavuk ve hindi eti, deniz ürünleri ve balık, süt, bezelye, chia tohumu, mercimek, keten tohumu, badem, fındık, soya, peynir, kabak çekirdeği gibi besinler protein zenginidir.
Vücudun ihtiyacı kadar olan proteine beslenme düzeninde yer verilmelidir. Zayıflama diyetinde proteinden yüksek miktarda tercih edilmesi metabolizmayı hızlandırır ve aynı zamanda kas yapısını da güçlendirir. Bu durum da hızlı kilo vermeyi sağlar.
Özetle yağsız vücut ağırlığı 50 kilo olan bir kişinin her gün yaklaşık olarak 138 gr protein alması önerilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre; az hareketli bir kişi her bir kilosuna karşılık yaklaşık 1 gram proteine ihtiyaç duyar.
Proteinler yavaş sindirildiği için tokluk hissi sağlar ve böylece daha az yemek yeme ihtiyacı duyulur. Aynı zamanda metabolizmanın hızını arttırarak yağ yakımını destekler. Bunun sonucunda kilo verme süreci hızlanır ve daha etkili olur. Diyetin bir diğer faydası ise kas kütlesini korumasına yardımcı olmasıdır.
Protein, sindirimi uzun süren ve daha fazla enerji gerektiren bir besin türüdür bu yüzden de protein aldığımızda beden besini sindirmek için daha fazla enerji harcar yani yağ yakar. Üstelik uzun süre tokluk sağlar.
Protein tozunun bir kaşığı yani 30 gramı yaklaşık 117 kaloridir. Protein tozu metabolizmayı hızlandırır. Bu sayede yağ yakımı da hızlanır.
İyi bir lif kaynağı olduğu için yüksek doyuruculuk oranına sahiptir. Patates ayrıca, yüksek kaliteli bir protein kaynağıdır.
Yulafın 1 su bardağı (80 gr) 281 kalori, 1 tepeleme çorba kaşığı (10 gr) 35 kaloridir. Yulafın 100 gramı 57.25 gram karbonhidrat, 11.35 gram protein, 5.8 gram yağ, 12.24 gram lif içermektedir.
Yaklaşık olarak 100 gram inek sütünde, 65 kcal enerji, 4,7 gram karbonhidrat, 3,8 gram yağ, 4,7 gram laktoz ve 3,3 gram protein bulunur. İnek sütü aynı zamanda protein ve proteinlerin yapı taşı olan amino asitler bakımından oldukça zengin bir besin çeşididir. İnek sütünün yaklaşık olarak %3'ü proteindir.
Pişirilme şekline göre patates kalori değerlerinin değiştiğini belirterek çiğ patates kalori değerleri detaylarıyla şu şekildedir: 1 adet küçük boy (170 gr) patates 131 kcal. 1 adet orta boy (213 gr) patates 164 kcal. 1 porsiyon (200 gr) patates 164 kcal.
Zeytin Kalori Değeri: Bu besinin 100 gramında 207 kcal kalori, ayrıca besinin 1 Porsiyon (5 Adet) yani 20 gramlık miktarında Zeytin 42 kalori bulunmaktadır.
Son zamanların en popüler diyetlerinden biri olan hurma diyeti kısa sürede yağ yakıyor, metabolizmayı hızlandırıyor.
Hurma yoğurt diyet, yoğurt diyetine göre uygulaması daha zor bir diyettir. Farklı bir deyişle hurma yoğurt diyetinde hurma ve yoğurt dışında yalnızca su ve yeşil çay tüketilebilir. Bunun haricinde hiçbir besin tüketilmemelidir. 7 gün boyunca uygulanan hurma yoğurt diyeti sayesinde kişi, 5 ila 7 kilo verebilir.
Bir Günlük Protein İhtiyacı Nasıl Karşılanır? En iyi protein kaynakları et, balık, süt ürünleri ve yumurtadır. Aynı zamanda kinoa, baklagiller ve fındık gibi bitkisel gıdalar da proteince zengin gıdalar arasında yer almaktadır. Besinler dışında vücuda besin alınabilecek diğer bir kaynak protein tozudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri