TDK'ya göre, edebiyat ve kaynak anlamlarına gelmektedir. Akademik camiada kullandığımız anlamıyla literatür, belirli bir konu hakkında hazırlanan çalışmaların sistemli biçimde toplanmasıdır.
Literatür, herhangi bir bilim dalında yazılmış eserlerin tamamını ifade eder. Fransızca kökenli olan literatür, özel bir dalın edebiyatı anlamında kullanılır.
Özellikle en çok edebiyat yerine kullanılan bir kelime olarak öne çıkıyor. Aynı zamanda herhangi bir bilim içerisinde tüm alanı kapsayan bilgi dağarcığına literatür denir. Buna bir örnek vermek gerekirse 'tıp literatürü' uyacaktır.
Literatür taraması nedir? Literatür taraması, ilgili bilimsel kaynakların (kitaplar, dergi makaleleri ve tezler gibi) taranmasıdır belirli bir konu veya araştırma sorusuyla . Çalışmanızı mevcut bilgilerle ilişkili olarak konumlandırmak için genellikle bir tezin, tezin veya araştırma makalesinin parçası olarak yazılır.
Literatür taraması, önceden çalışılmış belirli bir konudaki araştırma ve teorilerin derinlemesine analizidir. Belirli bir konudaki mevcut ve önemli bulguları açıklar, eğilimleri, boşlukları ve önyargıları belirler ve araştırma için arka plan sağlar.
İlgili 22 soru bulundu
Var olan kaynak ve belgeleri inceleyerek veri toplamaya literatür tarama denir. Araştırmacı, araştırmasına başlarken o konuda yapılan önceki araştırmaları ve kavramsal literatürü bilmek durumundadır.
Bir araştırmanın veya tezin giriş bölümünde ilgili disiplinin kısa bir açıklamasından sonra, literatür taraması olarak adlandırılan bölümünde, ilgili disiplinde yer alan en kritik eserlerin önemi vurgulanmalı ve en temel çalışmalar genel hatlarıyla tanımlanmalıdır.
Literatür taramasına araştırma konusu ile ilgili anahtar kelimenin seçilmesiyle başlanır. Daha sonra ilgili veri tabanına ulaşılmaya çalışılır. Anahtar sözcüklerin seçilmesi taramanın en önemli noktasıdır.
Literatür taraması, var olan kaynaklar içerisinde belirli bir konunun detaylı biçimde araştırılması ve o konuya ait verilerin sistemli biçimde toplanması sürecidir. Bu çalışmalar toplamında yapılacak olan araştırmanızın büyük oranda iskeletine de ulaşmış olacaksınız.
Kitap ve makale çalışmaları, lisans, yüksek lisans ve doktora tezleri, proje ve tez önerileri, hatta ödevlerde bile farklı format ve detaylarda literatür taramasına ihtiyaç duyulur. Literatür taramalarına tez önerileri ve tezlerde ayrı bölüm olarak, makalelerde ise ağırlıklı olarak giriş bölümlerinde yer verilmektedir.
Edebiyat, yazın veya literatür; olay, düşünce, duygu ve hayalleri dil aracılığı ile estetik bir şekilde ifade etme sanatıdır. Edebî yazılar yazan sanatçılara edebiyatçı denir.
literatür - Nişanyan Sözlük. Fransızca littérature “1. edebiyat, 2. bir konuyla ilgili yazılı kaynakların tümü” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Latince litteratura “yazı ilmi, yazılı malzeme” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Latince littera “harf, yazı” sözcüğünden +(t)ura ekiyle türetilmiştir.
Kaynakçalar oluşturulurken, önce yazar adı, sonra eserin adı, daha sonra eserin yayınlandığı yayınevi ya da kitabevi, en sonunda da eserin basıldığı şehir, son olarak da eserin basıldığı yıl yazılır. Bu bilgiler yazılırken, aralarına virgül (,) işareti konulur. Örnek: Orhan Pamuk, Kar, OP Basımevi, Antalya, 2010.
Akademik araştırma kaynakları, akademisyenlerin, öğrencilerin ve araştırmacıların belirli bir konuda kapsamlı ve doğru araştırma yapmak için kullandıkları araçlar, materyaller ve bilgi kaynaklarıdır.
Genel olarak amaç, çalışmanın hangi bağlamda yürüyeceğinin ve özellikle süregelen çalışmalardan sentez yoluyla hangi boşlukların doldurulmak üzere hedef alındığının gösterilmesidir. Yapılan taramanın derinliği de yapılacak çalışmanın tipine göre değişiklik gösterebilmektedir.
Sistematik literatür taraması, mevcut çalışmaların incelenmesi ile sonuç ve bulguların sistematik, şeffaf ve yeniden üretilebilecek şekilde sentezlenerek ortaya konmasında etkili bir araştırma metodolojisi olarak kabul edilmektedir.
Literatür Taraması Yapılmazsa Ne Olur? Yapılmama gibi bir durumu kesinlikle olmaz, zorunlu yapılması gereken aşamaların başında gelir. Yeterli düzeyde bile yapılmadığı takdirde, zemini sağlam olmayan bir çalışma yapılmış olur. O nedenle hassasiyetle ele alınmalı ve dikkat ile yapılmalıdır.
Literatür taraması konunun anlaşılması ve kavramsal çerçevenin oluşmasını sağlar. Yapılan araştırma için konu ile ilgili daha önceki çalışma sonuçları hakkında bilgi sunar ve geliştirme aşamasında yeni bakış açısı kazandırır.
Birincil kaynak olarak tanımlayabileceğimiz kitaplar, çeşitli çalışmaların derlemesi olarak ortaya çıkmayan, tez veya tezlerin kitap olarak basılmadığı, özgün olan çalışmalardır. İkincil kaynaklar: Başka araştırmacıların, araştırma sonuçlarını veren yayınlar bunlara örnek olarak verilebilir.
Literatür taraması, belirli bir konuda önceden yapılmış çalışmalarda elde edilmiş bilgilerin incelenmesi, önemli noktalarının gözden geçirilmesi ve özetlenmesidir. Araştırma problemi belirlenmeden önce araştırmacı bir ön literatür taraması yapar.
a. Nitel Araştırma; gözlem, görüşme ve doküman analizi (literatür tarama) gibi nitel veri toplama yöntemlerinin kullanıldığı, algıların ve olayların doğal ortamda gerçekçi ve bütüncül bir biçimde ortaya konmasına yönelik nitel bir sürecin izlendiği araştırma olarak tanımlanabilir.
Makale başına ortalama referans sayısı, sosyal bilimler, fizik ve astronomi ile sanat ve beşeri bilimler için en yüksek değerdir (makale başına yaklaşık 54 referans). Öte yandan, sağlık meslekleri ve yeryüzü ve gezegen bilimleri sırasıyla ortalama 8 ve 17 başvuru ile makale başına en düşük referanslara sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri