Vücutta enerji olarak harcanmadığında meyvenin içeriğindeki şeker yağ olarak depolanıyor. Bu nedenle sağlıklı diye sınırsızca meyve tüketmek fazla kilo almaya neden olabiliyor. Kontrollü tüketim için, kadınların günde 2 porsiyon, erkeklerin ise 3 porsiyon meyve tüketmesi idealdir.
Meyveler diyette olan ya da olmayan herkes tarafından belli porsiyonlarla düzenli bir şekilde tüketilmelidir. Çünkü meyvelerin için çok sayıda mineral ve vitamin bulunduğundan vücudun bunlara ihtiyacı vardır. Mevsimine göre çeşitlenen meyveler limitleri aşmadan herkes tarafından güvenle tüketilebilir.
Meyve türleri, porsiyon kontrolü aşılmadıkça kilo almanıza neden olmaz. Günün belirli saatlerinde tükettiğiniz meyveler sayesinde, ihtiyaç halinde enerji harcayabilirsiniz. Meyveler, ara öğünleri lezzetlendiren seçimlerdir. Süt ürünleriyle beraber tüketildiğinde daha faydalı hale gelmektedir.
Diyette meyve tüketiminde zararlı bir etki görülmesinin en önemli etken meyvedeki fruktozun yüksek olmasıdır. Diyette dahi olsa meyve tüketimi aşırı olursa içerisindeki fruktozun obezite, tip 2 diyabet ve metabolik sendrom gibi sorunlara yol açtığı bilinmektedir.
Yaygın iddiaların aksine meyve yemek için günün en iyi zamanı diye adlandırılabilecek bir zamanı yoktur. Yani kişiler günün herhangi bir saatinde yedikleri meyvelerden aynı oranda faydalanabilirler.
İlgili 22 soru bulundu
Meyvelerin içindeki şeker, karaciğeri adeta 'yağ depolama' moduna geçirerek bu hayati organın yağlanmasına neden olur. Zamanla karaciğer hücrelerinin artık insüline uymaması ve yağ taşıyıcı proteinlerin üretim ve geri dönüşümünün de sekteye uğramasına yol açmaktadır.
Eğer ölçülü ve doğru biçimde tüketirseniz muz kilo aldırmayacak, aksine sindirim ve boşaltım sisteminize katkıda bulunacaktır. Ayrıca muz kalori ve besin değerlerinin yanı sıra düzenli olarak tüketmek isteyebileceğiniz bir meyve.
KADINLAR 2 PORSİYON, ERKEKLER 3 PORSİYON
Bu nedenle sağlıklı diye sınırsızca meyve tüketmek fazla kilo almaya neden olabiliyor. Kontrollü tüketim için, kadınların günde 2 porsiyon, erkeklerin ise 3 porsiyon meyve tüketmesi idealdir.
Günde toplam 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmelidir. Bunlardan en az 2.5-3 porsiyonu sebze, 2-3 porsiyonu meyve şeklinde olmalıdır. Alınan bu meyveler kış aylarında özellikle portakal, mandalina, limon gibi turunçgiller veya antioksidanlardan zengin diğer meyveler olması önemlidir.
Dr. Mehmet Demirci, geç saatlerde yenen meyvedeki fruktozun kana daha kolay geçtiğini ve yağ oluşumuna sebep olarak kilo oluşumuna neden olduğunu söyledi. Meyvelerin tüketiminin porsiyonlar halinde ve yemeklerden belli saat sonra olması gerektiğini belirten Prof. Dr.
Tropikal meyveler özellikle mango, muz, ananas ve avokado gibi meyveler yüksek kalorileri ile enerji vericidir. Yine tropikal bir meyve olan passiflora da kilo almada etkin bir meyve çeşididir. Bunların yanı sıra üzüm, incir, kayısı gibi meyveler özellikle kuru olarak tüketildiklerinde yüksek enerji içermektedir.
SÜZME PEYNİR, MUZ, ELMA
Muz, elma veya diğer taze meyveler, küçük bir porsiyon süzme peynir veya dilimlenmiş meyveler ile sade yoğurt ya da yulaf ezmesi ve yağsız, az yağlı süt ile diğer yüksek tahıllı mısır gevreklerinden yiyebilirsiniz.
Su içmek kilo aldırmaz, aksine faydalıdır ve yeterli miktarda düzenli olarak tüketilmesi gerekir. Suyun faydalarını sıralayacak olursak; İştah kontrolü sağlayarak kilo alımını engeller, kilo vermeye yardımcıdır. Vücut fonksiyonlarının düzenli bir şekilde, sekteye uğramadan çalışmasını sağlar.
Yapılan araştırmalar, kahvaltı öğününü atlayan bireylerin obez veya fazla kilolu olmaya daha meyilli olduğunu göstermektedir. Daha geniş çaplı çalışmalarda ise, kahvaltıyı atlayan bireylerin kahvaltı eden bireylere göre 4,5 kat daha fazla kilolu olduğu gösterilmiştir.
Aşırı fruktoz tüketmek, insülin direnciniz olsa da olmasa da kilo aldırabiliyor. Özellikle aşırı tatlı meyveler (incir, üzüm, muz, karpuz) fazla yenilince hem şişmanlatıyor, hem trigliserid ve ürik asit seviyelerini yükseltiyor. Sağlıklı bir yetişkinin günde 15-20 gramdan fazla fruktoz kazanmaması gerekiyor.
Prof. Dr. Osman Erk, “DSÖ verilerine göre günde 5 porsiyon (400 gr) sebze ve meyve tüketmek hayati öneme sahip” dedi ve şunları söyledi...
Makarnayı akşam saatlerinde yemek eğer porsiyon miktarını aşarsanız size kilo aldırabilir. Porsiyonun yanı sıra makarnayı hazırladığınız sosun ve içindeki tuz ve yağ oranının da etkisi büyüktür. Eğer makarnanızı kepekli, tam buğday tüketir ve porsiyona dikkat ederseniz kilo alma problemi yaşamazsınız.
Kahvaltıda haşlanmış yumurta kilo aldırır mı sorusuna yumurtanın kalori değerleriyle yanıt verelim. 1 adet haşlanmış yumurta ortalama 155 kaloridir. Bu değer ise kahvaltıdaki diğer ürünleri düşündüğünüzde yeterli olacaktır. Ölçülü miktarda tüketilen haşlanmış yumurta kilo alımına neden olmaz.
Sarı leblebi kilo aldırmayan bir besindir; fakat bir öğünde koca bir kase yerseniz; hem mide problemi yaşarsanız hem de fazla karbonhidrat alımından dolayı kilo almaya doğru yaklaşabilirsiniz. Bu nedenle tüm besinlerde uyguladığınız sistemi, sarı leblebi için de uygulayarak ölçülü şekilde tüketebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri