Diyet ve Düşük Kalori: Kalorisi düşük bir bitki olan stevia'dan elde edilen şeker, eklendiği yemeklere yoğun bir tad vermektedir.
Bir yemek kaşığı kuru stevia yaprağı, bir bardak toz şekere eşdeğer tattadır.
Stevia da kontrolsüz tüketildiğinde, sağlık sorunlarına neden olabilir. * Yoğun tatlı aromaya sahip olan stevia, bazı kişilerde yutkunmada güçlük yaşatabilir. * Alerjik reaksiyon gösterme ihtimali de unutulmamalıdır. * Papatya çayı gibi bitkilere alerjisi olanların stevia tüketiminden uzak kalması gerekir.
Genellikle 1 çay kaşığı şeker kullananlar, 5 damla sıvı stevia tercih edebilir. İçeceklere 1 çay kaşığı şeker ekleyenler, toz steviadan çay kaşığının ucunda kullanabilir. Stevianın suyunu içmek için de yaprakları bitki çayı gibi demleyip süzmeniz gerekli.
İlgili 26 soru bulundu
Bitkisel tatlandırıcı Stevia
Bu özler sayesinde Stevia yaprakları şekerden 300 kat daha tatlıdır. Stevia bitkisinin özünü oluşturan Reb A; kalori ve karbonhidrat içermez. Bu sayede sıcak ve soğuk tüm içeceklerde, tatlı ve kek tariflerinde şeker yerine kullanmak için sağlıklı bir alternatiftir.
Şeker veya Tatlandırıcı Yerine Doğal Tat ve "0" (Sıfır) KaloriStevia (stevya) toz halinde rafine edilmiş şekerden 250-300 kat daha tatlı olduğu halde hiçbir kalori ihtiva etmemektedir.
Örneğin doğal tatlandırıcıların en ünlüsü stevya da diğerleri gibi zararlıdır. Sıfır kalori içerdiği söylenen tatlandırıcıların, bilinenin aksine şişmanlığa yol açtığı bilinmektedir.
1- Stevia. Stevia düşük kalorili tatlandırıcılar arasında çok popüler. Stevia rebaudiana adı verilen bitkinin yapraklarından elde ediliyor. Bitki Güney Amerika'da tatlılığı için ve tıbbi amaçlarla yüzyıllardır üretiliyor.
1-2 çay kaşığı beyaz şeker yerine birkaç damla stevia kullanılabilir. Stevia damlalarını içeceklerde (sıcak veya soğuk), soslarda, salata soslarında veya çorbalarda kullanılabilir. Stevia biraz acı ve/veya meyan kökü tadına sahip olabilir.
7) Takita ürünleri Ketojenik beslenmeye uygun mudur? Takita Sıfır Kalorili Tatlandırıcılar kategorisi, kalori sayımı yapan ve Ketojenik beslenen bireyler için uygundur. Bu ürünler; Stevia Zero toz ve küp ürünleri, Eritritol ve şekersiz şekerlemelerimizdir.
Stevia, stevia bitkisinin (Stevia rebaudiana) yapraklarından elde edilen doğal bir tatlandırıcıdır. Sıfır kalorili olmasına rağmen sofra şekerinden 200 kat daha tatlı olduğu için, kilo vermek ve şeker alımını azaltmak isteyen birçok insan tarafından tercih edilir.
Araştırmaların sonucunda şeker yerine kullanılan tatlandırıcıların zayıflamaya yardımcı olmadığı, hatta kilo, obezite, yüksek tansiyon, diyabet, kalp hastalıkları ve diğer sağlık sorunlarına sebep olabildiği bulunmuştur.
Mide ve bağırsak florasını, asit alkali dengesini korur. Bununla birlikte stevia bitkisinin aşırı kullanımının özellikle erkeklerde sperm üretimini azaltarak kısırlığa neden olduğu hususunda çeşitli bilimsel araştırmalar da bulunmaktadır. Amerika ve Kanada'da uzun süreler yasaklı durumda kalmıştır.
Günde 10 Adet Kullanmanızda Sakınca Yok
Sağlığa zararı olmadığı bilinen aspartam, sakkarin ve asesulfam-K gibi enerji içermeyen tatlandırıcılar yeterli ve dengeli bir beslenme kapsamında yiyecek ve içeceklerin tatlandırılmasında belirli ölçülerde tüketilebilir.
Tatlandırıcılar, aynı miktardaki şekerden daha tatlı olan ve daha az enerji içeren kimyasal maddelerdir. Stevia da kullanımı çok yaygınlaşan doğal tatlandırıcı olup şekerleme, sakız, pişmiş ürün, yoğurtta, dondurma, çay üretiminde kullanılmaktadır.
Eğer çayınızı şekersiz içemiyorsanız, şeker yerine mutlaka bala geçmelisiniz. Bunun dışında hazırlayabileceğiniz hemen hemen her tatlıda kullanabilirsiniz. Agave şurubu Meksika bölgesinin en büyük tarım kaynaklarından biri olan Agave kaktüsünden elde edilir.
Diyetisyen Zeynep Çapay yazdı. pancar şekeri, akçaağaç şurubu, agave şurubu, pekmez, bal, hurma şekeri, mısır şurubu ve esmer şeker kıyaslanmış, hangisi daha faydalı diye araştırılmış. Bu kıyaslanan doğal şeker gruplarında en faydalı ve en yüksek antioksidana sahip şeker türünün hurma şekeri olduğu anlaşılmış.
Sakarin: 1879'da bulundu. Yaklaşık 100 yıldır kalorisiz tatlandırıcı olarak kullanılıyor. Üzümde doğal olarak bulunan bir maddeden üretiliyor. Sofra şekerinden 300 kat daha tatlıdır. 20 mg Sakarin 1 tatlı kaşığı sofra şekeri ile aynı tatlılığı verir.
Tatlandırıcılar genelde şekerden daha az kaloriye sahiptir ve şekerin tatlılığına oranlar kat kat daha yoğun bir tatlılık aroması içerirler.
Yapılan bilimsel araştırmaya göre diyet kola ve diğer alkolsüz içeceklerde olduğu gibi şeker yerine yapay tatlandırıcı kullanmanın kilo kaybına bir etkisi yok ve bunların sağlığa uzun vadedeki etkileri hakkında hala çok az şey biliniyor.
Şeker otu olarak da bilinen Stevia rebaudiana, tatlandırıcı ve tedavi edici özelliklerinden dolayı milyonlarca insan tarafından yıllardır kullanılmaktadır.
STEVİA BİTKİSİNİN FAYDALARI VE YAN ETKİLERİ
Diyet, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kabızlık, depresyon ve asabiyete karşı olumlu etkileri bulunmaktadır. Mide ve bağırsak florasını, asit alkali dengesini korumaktadır.
Stevia bitkisi. Şekerden 200 kez daha tatlı ve tadı meyankökünü andırıyor. Şeker yerine tatlandırıcı olarak kullanılan stevia, İspanya'nın güneyinde tropikal iklim yapısıyla tanınan Malaga'da yoğun bir şekilde üretiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri