Vücuttaki diğer dokuların aksine, eklem kıkırdağı yaralanma sonrası kendini yenilemez. Kıkırdakta iyileşme cevabını oluşturmak için mutlaka cerrahi müdahaleler gereklidir.
Dizdeki kıkırdak hasarı vücudun onaramayacağı kadar büyük olan hastalarda artroskopi ile mikrokırık uygulaması, genç hastalarda kıkırdak nakli, ileri yaşta ise son çare diz protezi de dahil olmak üzere bir çok cerrahi alternatif mevcuttur.
Kıkırdak dokusu, yaklaşık 4 – 6 hafta sonra tamamen iyileşmeye başlar.
Dizin altına bir havlu rulosu, kırlent ya da yastık koyarak dizle yastığı ezmek de önemli bir egzersizdir. Ne kadar basılırsa üst kaslar o kadar sıkılaşır. Bu hareketlerle kıkırdak yapısının da geleceğe yönelik korunmasına yardımcı olmak mümkündür. Yüzme her şart altında tavsiye edilir.
Kıkırdağın hasar görmesi sonucu eklemde sürtünmeye bağlı kireçlenme sorunu ortaya çıkabilir. Kıkırdak hasarları, genellikle travmalara bağlı oluşur. Tedavi sürecinde ise farklı yaklaşımlar izlenebilir. Günümüzde kıkırdak tedavilerinde en sık kullanılan yöntemler; mikrokırık, mozaikplasti ve kıkırdak naklidir.
İlgili 16 soru bulundu
Travma sonrası diz ekleminde bir parça kıkırdak veya kemik koparsa (bazı vakalarda kıkırdağın altındaki kemik ile kopar) ve yaralanma hemen tedavi edilmezse, bu parça eklem içine düşüp, eklem sıvısının olduğu her yere gidebilir. Buna eklem faresi denir.
KIKIRDAK VE YAĞ DOKULARINI KUVVETLENDİRİYOR
Bu açıdan, gıdalarımıza bol jöle, jelatin ve C vitamini eklemenin, eklemlerimizi sağlıklı tutmada, kıkırdak tamiri ve doku onarımında yararlı bir rol oynayabileceğini söyleyebiliriz.
Ağrılar başlar ve eklem hareketlerinde azalma olur. İş bununla da kalmaz. Kıkırdakların yıkımı ile iltihap uyarıcı maddeler eklem sıvısına karışarak, eklem kapsülünde şişme ve ağrılı iltihaba yol açar. Eklemler için tehlike sürekli zorlanmadır.
Gün içerisinde 2-3 kez; 5 ila 10 kez çömelip kalkın. Bisiklete binmek, koşu bandında zorlanmadan yürümek veya çeşitli aletlerle yapılan egzersizler de dizlerinizin kaslarını kuvvetlendirerek şikayetlerinizi azaltmaya fayda sağlayacaktır. Otururken dizleri devamlı bükülü tutmayın.
Genç erişkinlerde, kıkırdak yaralanmalarının tedavisi cerrahidir. Tedavi sıklıkla artroskopi ile başlar ve eklem içi eşlik eden başka sorunlar var ise onlar da düzeltilir. Daha sonra kıkırdağa yönelik işlem artroskopik ya da açık cerrahi ile yapılabilir.
Erişkinlerde eklem kıkırdağının iyileşme yeteneği yok dencek kadar azdır. Vücuttaki diğer dokuların aksine, eklem kıkırdağı yaralanma sonrası kendini yenilemez. Kıkırdakta iyileşme cevabını oluşturmak için mutlaka cerrahi müdahaleler gereklidir.
Kıkırdak oldukça özelleşmiş bir doku olmasına rağmen kendisini onaramaz. Bunun nedeni, kıkırdak dokuya kendisini yenileyecek kadar kan akışının bulunmamasıdır. Eklemde bir kıkırdak hasarı geliştiği zaman çoğunlukla bunun cerrahi olarak onarılması gerekmektedir.
Kemik doku hariç diğer destek dokularından daha sert bir doku olmasına rağmen belirli bir bükülebilme ve esneme özelliği vardır. Sinir, kan ve lenf damarı içermezler. Beslenmeleri kıkırdak dokusunun etrafındaki çevre bağ (kıkırdak zarı: perikondriyum) dokusundan sağlanır.
Dizlerdeki kıkırdağıdoymuş yağ alımını azaltarak güçlendirebilirsiniz. Fasulye ve tofu gibi yağsızproteinlerin doymuş yağ oranı düşüktür. Kronik enflamasyonu azaltan omega-3içeriğiyle deniz ürünlerinin ekstra faydaları olabilir. Somon, ton balığı,sardalye, karides, istiridye, deniz tarağı omega-3 açısından zengindir.
Hastalığın derecesine göre, egzersiz, diz korsesi, fizik tedavi ya da ameliyat önerilir. Eğer hasta erken dönemde başvurmuşsa ağrıyı azaltıcı ve kıkırdak dokuyu güçlendirici ilaç ve egzersiz programı önerilir. İlerlemiş vakalarda ise artroskopik cerrahi ile diz kapağı yerine oturtulur ve yıpranan dokular temizlenir.
Başlangıç aşamasındaki diz kireçlenmelerinde yürüyüş yapmak, diz eklemi ve çevresindeki kasları güçlendirerek olumlu etki yapacaktır. Fakat diz kireçlenmesi olan hastalar uzun yürüyüşler yapamaz ve yürüyüş yaparken bir süre sonra ağrı hissetmeye başlarlar.
Kesin bir süreden bahsetmek doğru değildir ancak ortalama olarak 2 ay ile 4 ay arasında sürmektedir. Seanslar haftada 2 veya 3 gün olacak şekilde programlanır. Seansların 30 dakika ile 60 dakika arasında sürdüğü düşünülürse, tüm hafta boyunca yoğun bir fizik tedavi görmüş oluyorsunuz.
Dizde sıvı kaybı tedavisinde ağrıyı rahatlatmak ve doku onarımını sağlamak için ameliyatsız tedavi seçenekleri arasında yer alan diz iğnesi yani enjeksiyon tedavileri de uygulanabilmektedir. Siz de dizde sıvı kaybı sorunu yaşıyor ve tedavi görmüyorsanız zamanla diz kireçlenmesi riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz.
Eklemlerdeki sıvı azalmalarını engellemek için mutlaka hareketsiz yaşamdan kaçınılmalıdır. Düzenli spor ve yürüyüş ile bu rahatsızlık engellenebilir. Bu sayede sıvı kaybeden eklemlerde sıvı üretimine başlayacaktır. Ayrıca bol su tüketimi her açıdan olduğu kadar sıvı kaybında da çok önemlidir.
Bu, kemik yüzeyini güçlendiren ve koruyan bir işlemdir. Bazı durumlarda ise aşınmış kemiğe sağlıklı kıkırdak nakli yapılabilir. Serbest cisim varsa bunlar da temizlenir. İyileşmeniz, uygulanan tedavi işlemine bağlı olarak dört hafta ile altı ay arasında bir süre alabilir.
Diz kapağından kaynaklanan ağrıların en sık görülenlerinin başında patellofemoral ağrı sendromu gelir. Bu rahatsızlıkta diz kapağı ile diz üstü kasları arasındaki denge bozulmuştur. Bu bozulmadan dolayı zaman içerisinde diz kapağının altındaki kıkırdak dokuda incelme ve zedelenmeler gelişir.
Tedavi yöntemi kıkırdak hasarı olan kişiden eklemin yük taşıman bölgesinden 2-3 mm lik örnek kıkırdak dokusu alınır, laboratuvar şartlarında kıkırdak hücresi çoğaltılır. Çoğaltma işlemi 2 – 3 hafta sürer ve elde edilen yeni kıkırdak dokusu hasarlı bölgeye nakledilir.
Glukozamin, vücut tarafından tendonları, bağları, kıkırdakları ve eklemleri çevreleyen sıvıyı oluşturan diğer kimyasalları yapmak için kullanılan bir kimyasaldır. Vücutta doğal olarak bulunan glukozamin maddesi, takviye olarak da alınabilir. Glukozamin almak eklem çevresindeki kıkırdağı ve sıvıyı artırabilir.
Diz ekleminden ses gelmesi, eğer ağrıya neden olmuyorsa veya başka bir hastalığa eşlik etmiyorsa tedavi gerektirmez. Düzenli egzersiz yapmak bacakları ve diz eklemini kuvvetlendirir. Egzersizlerden önce ısınma hareketleri unutulmamalıdır. Germe egzersizleri ile bacak kaslarınızın esnekliğini artırabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri