Anadolu sahasında tarihî metinlerde arkadaş anlamında eş (iş), koldaş, koştaş, sıñarı, uya sözcükleri kaydedilmiştir. Ayrıca Osmanlıca celîs, musahib, refik, hemdem, hempâ, yâr sözcükleri de bu anlamda kullanılmıştır. Türk lehçelerinde arkadaş anlamında adaş, dost, ipteş, yoldaş gibi kelimeler kullanılmaktadır.
hadin-i kadim / hadîn-i kadîm
Eski dost.
ahbab / ahbâb / احباب
Dost. Sevilen dostlar. Sevilenler.
Farsça ve Orta Farsça dōst دوست “arkadaş, yar” sözcüğünden alıntıdır.
aşk / عشق (Işk) Çok ziyâde sevgi. Şiddetli muhabbet. Sevdâ.
İlgili 15 soru bulundu
semin / semîn / ثمين (Semine) Çok değerli, pahalı, kıymetli.
can / cân. Hayat, ruh, gönül.
Tasavvufî açıdan hakiki dost Cenab-ı Allah'tır. Diğer dostluklar ise, Allah rızasını kazanmak gayesiyle Allah'ın sevdiği kullarıyla dost olma şeklinden ibarettir. Aslında bu şekilde kurulan dostluklar da Allah ile dost olma anlamı taşımaktadır.
ahbab / ahbâb / احباب Dost.
Kadim kelimesini daha çok kadim dost olarak duymuşsunuzdur. İnsanlar birbirlerine kadim dostum derler ve bunu dediklerinde her zaman dostum olan ya da eski dostum anlamı bulunur. Çok eskiye dayanan dostluklar için kadim dost ya da kadim dostluk tabiri kullanılabilir.
AHİLLÂ (ﺃﺧﻼﺀ) i. (Ar. ḫalіl “yakın dost”un çoğul şekli aḫillā') Sâdık, hâlis ve candan dostlar: Ahillâ vü eviddânın ayş ü nûş ile ülfetleri… (Âlî Mustafa Efendi).
İnsanlarla uzlaşma, kaynaşma, barış içinde yaşama anlamında ahlâk terimi. Müslümanların karşılaştıklarında birbirlerine sağlık ve esenlik dilemeleri anlamında bir terim. Alevîlik'te iki erkek ve eşleri arasında kurulan bir tür yakınlık ve dostluk bağı anlamında terim.
ihvan / ihvân / اخوان / اِخْوَانْ ( kelimesinin cem'i) Kardeşler.
Şule, ziya, ışık.
(Tekili: Hibb) Mahbublar, sevgililer.
Yaşlı, ihtiyar. (Kesmez kılıca "seyf-i kihâm"; peltek lisana "lisan-ı kihâm"; ağır yürüyüşlü ata "feres-i kihâm" derler.)
dud / dûd / دود
Kurt, böcek.
(Seyf. den) Kılıçlı. Kılıç yapan, kılıççı.
adab / âdâb / آداب
(Edeb kelimesinin çoğuludur.) Usul, yol, yordam, davranış kaideleri, terbiye.
Onlar üzülmeyeceklerdir de.” Onlar iman etmiş ve Allah'a karşı gelmekten sakınmış olanlardır.” (Yunus 62,63) buyrulur. Veli demek: Allah dostu yani Allah'ın buyruklarına tabi olup, inanıp itaat eden kimseler demektir. Allah a dost olmuş, Allah'ı seven ve Allah'ın da onları sevdiği kulları demektir.
Mevlana “dost” ve “dostluk” sözcüklerini bir olguyu yahut kavramı anlatmak içinde kullanmaktadır. İbadetlerden namaza ve oruca, inancın umdelerinden ahirete dost diye seslenmekte, ölümü de yer yer dost diye anmaktadır.
İnsanlar arasındaki samimiyet ve sevgiye dayalı bağlılık hali. Kur'ân-ı Kerim'de şöyle tanımlanmıştır: " Mümin erkekler ve mimin kadınlar birbirlerinin dostudurlar." (et-Tevbe, 9/71) Dostluk, ancak Allah içindir. İslâm dışı bir gaye için dostluk kurulmaz.
cenani / cenanî
Kalben duyulan. (Arabça müfred, birinci şahıs sigası ile "kalbim" mânasınadır.)
Tıp kitaplarında yer alan "Akırsag", dizin önünde bulunan kapak biçimindeki oynak kemik, diz kapağı demek. Eski Türkçede "aylak", kalbin içinde bulunduğu göğüs boşluğu, kalp anlamına gelir.
fehim / fehîm. (Fehm. den) Anlayışlı, akıllı, zeki (kimse.)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri