Ağır kaldırma da bel fıtığına sebep olabilir Ancak bu durumun yanı sıra kontrolsüz bir şekilde ağırlık kaldırma da bel fıtığının ortaya çıkmasına sebep olabilir. Omurga kalitesini korumak için gündelik hayat pratiğindeki kaldırma, itme, çekme, yukarı uzanma gibi hareketler kontrollü bir şekilde yapılmalıdır.
Omurgayı ve karnı destekleyen kasların zayıflaması fıtık riskini artırır. Özellikle vücut geliştirmeye yeni başlayanlar ya da daha önce hiç egzersiz yapmamış olanlar, hafif kilolar yerine ağır kilolar ile antrenmana başlarsa kasık/ bel fıtığına davetiye çıkarır.
Anatomik bir sorun olan kasık fıtığı, kontrolsüz ve ağır şekilde yapılan spor nedeniyle oluşabiliyor. Kasık fıtığından korunmak için mutlaka spordan önce ısınmak gerekiyor.
Kas ve bağların zorlanması
Yanlış pozisyonda ağırlık kaldırmak omurga bölgesindeki kas ve bağlara büyük bir baskı uygulayabilir. Fazla yüklenildiğinde ise bağ ve kas dokusu gerilip, incinebilir. Bu tipteki sırt ve bel incinmeleri oldukça ağrılıdır ve etkilenen bölgenin hareketleri kısıtlanır.
Bel fıtığı ve disk kaymalarından meydana gelen bel ağrılarında öncelikli olarak yapılması gereken kişinin bir fizik tedavi uzmanına gitmesi ve uzman doktorun görüşü üzerine gerekli tetkiklerin yapılması gerekmektedir. (MR, tomografi, vb.) Bazı olgular cerrahi müdahale gerektirmektedir.
İlgili 32 soru bulundu
Akut bel ağrısı genellikle spor veya ağır kaldırma sonrası aniden gelişir. Üç aydan fazla süren ağrı, kronik olarak kabul edilir. Ağrınızın 72 saat içinde daha iyi değil ise, bir doktora danışmalısınız. Düşme ya da yaralanma sonrasında şiddetli bel ağrısı bir doktor tarafından kontrol edilmelidir.
Sıcak uygulama, kas spazmlarını azaltabilir ve kan dolaşımını artırarak ağrıyı hafifletebilir. Bununla birlikte, sıcak uygulama, fıtığın neden olduğu inflamasyonu azaltmaya veya fıtığın kendisini tedavi etmeye yardımcı olmaz.
Çok sıcak suyla banyo yapmak, sık hamam ve saunaya girmek nedenlerinden bazıları... Uzun süre ayakta durmak, ağır kaldırmak, çok sıcak suyla banyo yapmak ve sık hamam ya da saunaya girmenin erkek kısırlığının en önemli nedeni olan varikosel riskini artırdığı bildirildi.
VÜCUT geliştirme sporu kas kitlesini artırdığı için verimli bir spordur. Yeterince sıvı alan genç ve sağlıklı, doping ilaçları kullanmayan bireylerde hiçbir zararı yoktur.
Düzenli kuvvet antrenmanı egzersizleri yapmak kan basıncını düşürür, toplam kolesterol ve LDL (kötü) kolesterol seviyelerini azaltarak kalbi ve kan damarlarını güçlendirip kan dolaşımını iyileştirir. Ayrıca sağlıklı vücut ağırlığını korumaya ve kan şekeri seviyesini yönetmeye yardımcı olur.
Ağır kaldırma, ısınmadan mekik ya da şınav çekme gibi nedenlerle tetiklenebilen fıtıklar tedavi edilmediği takdirde diğer organlara zarar erebiliyor. Memorial Antalya Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü Uzmanları, fıtık ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.
Bel ağrısı ile ilgili önemli bilgiler paylaşan Beyin ve Sinir Cerrahisi Doç. Dr. Hakan Somay, “Bel fıtığını önlemek için kilonuzu normal aralıkta tutmalı, uzun süre aynı pozisyonda oturmamalısınız. Bacak, karın ve sırt kaslarınızı güçlendirecek egzersizler yapmanız bel fıtığı gelişmesini önleyebilir'' dedi.
Sporcu fıtığının belirtileri
Egzersizle bağlantılı kasık ağrısı en belirgin semptomdur. Bu ağrı; testis, perine, suprapubik bölge ve uyluk iç yüzüne yayılabilir. Başlangıçta bu ağrı genellikle sinsidir, ancak bazen ani ve yırtılma şeklinde başlayabilir.
Bel fıtığı hastaları yürüme, bisiklet ve yüzme gibi orta şiddetteki aerobik egzersizlerden yarar görmektedir. Bu tür egzersizler uzun dönemde ağrıları azaltır.
Bel fıtığının çoğunlukla kendisi iyileşir yani kendi kendine iyileşir. Vücudun bunu kendiliğinden yok edecek (rezorbe) ve orada ki ödemi çözecek hücreleri, enzim ve hormonları vardır.
Genel olarak karın bölgesinde olan fıtıklarda kasların yırtılmasına bağlı olarak ağrı ve cilt altında şişlik görülür. Şişlik büyüdükçe ağrı azalsa da tedavi zorlaşır. Boyun ve bel fıtıklarında ise ekstremitelerde güçsüzlük, ağrı ve his kaybı gibi belirtilerin yanı sıra fıtığın olduğu bölgede de ağrı hissedilir.
Ağır kaldırma da bel fıtığına sebep olabilir
Gündelik hayatımızda ağır eşyaları kaldırmadan, bir mendil gibi hafif objeleri yerden almak istediğimizde dahi ani bel tutulması atakları görülebilir. Ancak bu durumun yanı sıra kontrolsüz bir şekilde ağırlık kaldırma da bel fıtığının ortaya çıkmasına sebep olabilir.
Kasları fazla büyütmek tıbben tavsiye edilen bir durum değildir. Ayrıca ağır spor yapanlarda testosteron salınımının azaldığı da bilinmektedir. Ama bunlar bahsettiğiniz gibi penis, testis küçülmesi veya kısırlık, iktidarsızlık gibi belirgin değişikliklere neden olmazlar.
Ağırlık çalışmak, vücuttaki kas kütlesini artırmaya yardımcı olur ve kan dolaşımını hızlandırır. Artan kas kütleleri oturduğumuz yerde bile hareket ettiğimizde kalori yakmamıza yardımcı olur.
taşaklara yenen bir tekme acı olarak 9000 del ile ölçülür, aynı zamanda 160 kez doğum yapmaya ve 3200 kemiğin kırılmasına bedeldir.
Testise atılan bir tekme veya darbe, oldukça şiddetli bir acıya ve hatta bulantı, kusma gibi semptomlara neden olabilir. Doğum da oldukça acılı bir deneyimdir ve kadınlar farklı seviyelerde ağrı yaşayabilirler.
Testis travmasının şekline ve şiddetine bağlı olarak hasar uygun şekilde tedavi edilse dahi testis küçülmesi, kaybı ve devamında kısırlık olabilir. Travmadan sonra diğer testisin sağlıklı olduğu durumlarda ise hormon ve üreme yeteneği korunabilir.
Bel fıtığına iyi gelen yöntemler arasında sıcak ve soğuk uygulamalar, çokça tercih edilmektedir. Hem sıcak hem de soğuk uygulamaların belli aralıklar dahilinde yapılması, bel fıtığını rahatlatmaktadır. Bel omurlarının üzerine bez yardımıyla buz koymak, fıtık ağrısını önemli ölçüde azaltmaktadır.
İlaç tedavilerinin yanında fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları bel fıtığı ağrısına iyi gelmektedir.
Fıtığa bağlı sinir hasarı, ayaklarda düşme, idrar ya da dışkı tutamama gibi özel durumlar yoksa ameliyat en son tedavi seçeneğidir. Bel fıtığına bağlı ağrıların % 85-90'ı ilaç tedavisi, fizik tedavi uygulamaları, egzersiz, davranış tedavisi, manuel terapi uygulamaları ile tedavi edilebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri