Sporcu diyetinin de en önemli bileşenidir. Pilav, makarna, ekmek, sebze ve kurubaklagil gibi kompleks karbonhidrat kaynakları sporcuların beslenme programında mutlaka bulunmalıdır. Karbonhidratlar kas ve karaciğerde glikojen olarak depolanır.
Yeşilliklerdeki ikinci önemli özellik içerdiği vitaminlerdir. Çoğu yeşillik özellikle K ve C vitamini, potasyum, kalsiyum ve magnezyum açısından oldukça zengindir. C vitamini vücudumuzdaki bağışıklık hücrelerini devreye sokmakta ve kas onarımını hızlandırmaktadır.
Spor sonrasında tüketebileceğiniz elma, muz, armut, çilek, kivi, ananas vb meyveler ile brokoli, salatalık, yeşillik vb sebzeler iyi birer karbonhidrat kaynağıdır.
Haşlama Sebzeler: Sebzeler karbonhidrat içeriği zengin besinlerdir ve bu nedenle spordan önce alınması önerilir. Sadece yeşil sebzeleri haşlayın ve lezzet kazandırması için bir tutam tuz ekleyin. Bu sizin enerji kaynağınız olacaktır.
İlgili 28 soru bulundu
Günde toplam 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmesi önerilir. Sebzenin bir porsiyonu 200-250 gr, meyvelerin ise 120 ile 200 gram arasında değişiklik gösterir.
Karbonhidratlar. Bir diyetin vazgeçilmez besin ögesi ve vücudun temel enerji kaynağıdır. Sporcu diyetinin de en önemli bileşenidir. Pilav, makarna, ekmek, sebze ve kurubaklagil gibi kompleks karbonhidrat kaynakları sporcuların beslenme programında mutlaka bulunmalıdır.
Yeterince sebze ve meyve tüketmezseniz diyabet riskiniz zaman içinde artabilir. Öncelikle daha fazla meyve ve sebze yemek, kilonuzu azaltmanıza yardımcı olur ve bu da tip 2 diyabetin gelişmesi riskinizi azaltır. Ayrıca meyve ve sebzeler lif bakımından yüksektir ve bu da kan şekerini düzenlemeye yardımcı olur.
Sporcu pilavı sporcuların ihtiyaç duydukları enerjiyi alabilmelerini sağlamaktadır. Pirincin içindeki karbonhidrat, vitamin ve mineraller ile sağlıklı beslenme sağlanmaktadır. Pirincin içindeki nişastanın atılması ve lapa olmaması için mutlaka çok iyi yıkanması tavsiye edilmektedir.
Enerjini Uzun Süre Koru
Dayanıklılık sporları yapan biriysen patates, antrenmanlarında sana güç verebilir. Salvador'un yönettiği bir çalışmada, iki saat kondisyon bisikletinde çalışan sporculara 15 dakikada bir fırında pişmiş "russet" patates püresi ya da karbonhidrat jeli verildi.
Yağlı Süt Ürünleri ve Yağlanma
Tam yağlı süt ürünleri içerdiği hayvansal yağ ve beraberinde getirdiği yüksek kaloriden dolayı spor yapan bireylerin tercih ettikleri ürünler değildir.
Yeşil yapraklı sebzeler içerdiği antioksidan maddeler ve lifler sayesinde mutfakta düzenli olarak tüketilmesi gereken besin grubunda yer alır. Yeşil sebze yemekleri tüketen kişilerin damar sağlığı, tüketmeyen kişilere göre daha güçlüdür. Yeşil sebzeler sayesinde sindirim probleminin de önüne geçilir.
Dünya Sağlık Örgütü günde en az 5 kez bol yeşillik, sebze ve meyve yemeyi öneriyor.
Spordan sonra tartının fazla göstermesi çok sık aldığımız sorulardan biridir ve doğrudur: antrenman yaptıktan sonra antrenman başına göre kilonuz daha yüksek çıkabilir. Bunun sebebi vücudunuzun antrenman esnasında kas dokusunun tahribi nedeniyle yaşadığı inflamasyondur. Bu vücudun su tutmasına sebep olur.
10. Akşam sporundan sonra saatin çok geç olduğunu düşünenler ne yemeli? Hafif protein destekli bir beslenme yeterli olacaktır. Bol yeşillikli, az yağlı, ızgara tavuklu bir salata yada mevsim meyveleriyle hazırlanmış bir tabak size kaybettiğiniz enerjiyi ve proteini geri kazandıracaktır.
Spor sonrasında yiyeceğiniz haşlanmış yumurta, vücudunuza anında protein olarak dönecektir. Sabah saatlerinde yapılan spordan sonra ise tuzsuz yağsız tüketilen bir omlet, size gün boyu tokluk hissi verebilir.
Marul, ıspanak, pazı, tere, semizotu, maydanoz, dereotu, nane gibi çoğu zaman yemeklere aroma ve lezzet veren taze yeşillikleri kahvaltı, ara öğün ve yemeklerde bolca kullanmalısınız. Dilerseniz bunu mutfağınızda, balkonunuzda, saksıda, küçük çapta da olsa kendiniz de yetiştirebilirsiniz.
Kalp ve damar sağlığının korunmasından mide rahatsızlıklarının tedavisine kadar vücut fonksiyonlarının düzenlenmesini sağlayan pek çok minerali bünyesinde barındıran maden suyu, sporcu beslenmesinde de büyük bir öneme sahiptir.
8. Domates ya da domates suyu da spor öncesi faydalı besinlerden biri.. Spor yaparken sadece sıvı kaybetmiyor, sodyum ve potasyum gibi elektrolitlerinizi de kaybetmiş oluyorsunuz. Ancak kaybettiğiniz bu elektrolitleri sporcu içeceğiyle ya da protein tozu değil de bir bardak domates suyuyla da kazanabilirsiniz.
Bu nedenle protein ağırlıklı yiyeceklerin tüketimi sağlıklı bir yaşam tarzında yapılmalıdır. Tavuk göğsü, yumurta, balık, kuru baklagiller, yoğurt, avokado, ceviz ve badem gibi kas yapan yiyecekler tüketerek kas yapımını hızlandırabilirsiniz.
Yeşil yapraklı sebzeler arasında yine en çok bilinenlerden ikisi olan ıspanak ve pancar bitkilerinin uç kısmındaki yeşiller, oksalik asitten zengin olduğu için kemik ve dişlerden kalsiyumun çekilmesine sebep olabilir. Bu sebepten dolayı daha az miktarda tüketilmeleri gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri