Diz eklemindeki aşınmanın %90'ında belirli bir sebep yoktur. Bunlar genetik özelliklere bağlı sorunlar olabilir. Geriye kalan %10'luk bölümde ise geçirilmiş travma, kırık veya kemiklerdeki deformasyonlar gibi altta yatan sebepler bulunabilir.
Oluşan bu yaygın aşınmanın geriye dönüşü yoktur ve önce ilaç daha sonra cerrahi tedaviler gerektirir. Osteoartrit için günümüzde bilinen ve kıkırdağı yenileyen bir tedavi yöntemi yoktur.
Diz ekleminde kıkırdak hasarının çok fazla olduğu durumlarda, kadavradan kıkırdak-kemik dokusu nakli gerçekleştirilir. Mozaikplasti cerrahisine benzer, farkı hasarlı-eksik olan kıkırdak bölgesine yapılan olan naklin hastanın kendisinden değil, kadavradan alınmasıdır.
Eğer diz kapağınız olması gerektiği bir konumdaysa konservatiftedavi uygulanır buna destek olarak da dinlenme, soğuk tedavisi, diz kası güçlendirici egzersizler, antienflamatuar ilaç tedavisi, ağrı kesici, kıkırdak kuvvetlendirici ilaç kullanılmaktadır.
Kıkırdak dokusunun yapısal ve kendini yenilememe özellikleri nedeni ile günümüzde eklem aşınmasını tümüyle iyileştiren, oluşumunu engelleyen ve ilerlemesini durduran tam bir tedavi olmadığını söyleyen Prof. Dr.
İlgili 28 soru bulundu
Dizin altına bir havlu rulosu, kırlent ya da yastık koyarak dizle yastığı ezmek de önemli bir egzersizdir. Ne kadar basılırsa üst kaslar o kadar sıkılaşır. Bu hareketlerle kıkırdak yapısının da geleceğe yönelik korunmasına yardımcı olmak mümkündür. Yüzme her şart altında tavsiye edilir.
Örneğin; 4 – 6 hafta arasında araba kullanımı, aktif spor yapılması ve ayak bileğine aşırı yük bindirilmesi tavsiye edilmez. Kıkırdak dokusu, yaklaşık 4 – 6 hafta sonra tamamen iyileşmeye başlar. 6. aydan itibaren ise operasyonun en iyi sonuçları gözlenir.
Kemik doku hariç diğer destek dokularından daha sert bir doku olmasına rağmen belirli bir bükülebilme ve esneme özelliği vardır. Sinir, kan ve lenf damarı içermezler. Beslenmeleri kıkırdak dokusunun etrafındaki çevre bağ (kıkırdak zarı: perikondriyum) dokusundan sağlanır.
Bacağınızı (diziniz düz bir şekilde) dışa koltuğun kenarına ya da duvara doğru itin. 5 saniye bu pozisyonda bekleyip gevşeyin. Sırtüstü pozisyonda yatakta yatarken dizinizi düz tutarak bacağınızı yataktan 1 karış yukarı kaldırın. Bu pozisyonda 5 saniye bekleyip bacağınızı yavaşça indirin.
Tedavide ise çok küçük ve tam kayıp olmayan durumlarda yükten korunma-bazen koltuk değneği, ağızdan ağrı kesici ilaçlar, kıkırdak koruyucu ilaçlar, egzersizler ve fizik tedavi uygulamaları, eklem içi enjeksiyonlar (hyaluronik asit, PRP ve kök hücre uygulamaları) bulunmaktadır.
Bununla beraber eğer kıkırdağı travma veya kullanıma bağlı olarak zarar görürse vücudun diğer dokuları gibi hızlı ve tam olarak iyileşemez. Sonuçta yaralanmış kıkırdak sonucunda ortaya çıkan kemiğin eklemde diğer tarafa direkt teması ile ağrı ve hareket kısıtlılığı ortaya çıkar.
Kıkırdağın hasar görmesi sonucu eklemde sürtünmeye bağlı kireçlenme sorunu ortaya çıkabilir. Kıkırdak hasarları, genellikle travmalara bağlı oluşur. Tedavi sürecinde ise farklı yaklaşımlar izlenebilir. Günümüzde kıkırdak tedavilerinde en sık kullanılan yöntemler; mikrokırık, mozaikplasti ve kıkırdak naklidir.
Bu oldukça normal bir süreçtir ve yaklaşık 48 saat içerisinde geçer. Beklenmeyen bir acı, ağrı ya da kızarıklığın oluşması durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurabilirsiniz. Kıkırdak bölgesi yapısı gereği daha hassas olduğu için iyileşme sürecinde daha dikkatli davranılması gerekir.
Bu, kemik yüzeyini güçlendiren ve koruyan bir işlemdir. Bazı durumlarda ise aşınmış kemiğe sağlıklı kıkırdak nakli yapılabilir. Serbest cisim varsa bunlar da temizlenir. İyileşmeniz, uygulanan tedavi işlemine bağlı olarak dört hafta ile altı ay arasında bir süre alabilir.
Koruyucu yöntemlerin yetersiz kalırsa ve ağrı artarak hastanın 100-200 metre bile ağrısız yürümesini engelleyerek gece uykudan uyandıracak derecede artması durumunda kesin tedavi yöntemi diz protezi olmaktadır. Diz protezi sonrasında hasta memnuniyeti % 80-90'a ulaşmaktadır.
Bu sebeple sağlıklı bir yaşam için düzenli egzersiz yapmalıyız. Başlangıç aşamasındaki diz kireçlenmelerinde yürüyüş yapmak, diz eklemi ve çevresindeki kasları güçlendirerek olumlu etki yapacaktır.
Ayrıca kantaron yağı, Çınar yaprağı gibi özler de , kıkırdak sentezine yardımcı olarak ağrı, tutukluk gibi belirtileri hafifletir ve hasar gören eklemin onarımı sırasında vücuda yardımcı olur.
Glukozamin, vücut tarafından tendonları, bağları, kıkırdakları ve eklemleri çevreleyen sıvıyı oluşturan diğer kimyasalları yapmak için kullanılan bir kimyasaldır. Vücutta doğal olarak bulunan glukozamin maddesi, takviye olarak da alınabilir. Glukozamin almak eklem çevresindeki kıkırdağı ve sıvıyı artırabilir.
Diz ağrısına sirke iyi gelir mi? Elma sirkesi ve zeytinyağından oluşan bir karışımla dize ve çevresine masaj yaparak, cildin karışımı emmesini beklemek, diz ağrısına karşı olumlu etki eden bir doğal yöntem olarak bilinmektedir.
Dizde kireçlenme rahatsızlığının tedavi basamaklarında hyaluronik asit dize sıvı enjeksiyonu şekilde kullanılmaktadır. Dizde oluşan ağrı semptomlarını rahatlatmaya yardımcı olur, günlük yaşam kalitesini arttırır.
Artrit, eklem ağrıları, eklem sertleşmesi gibi ciddi rahatsızlıklara yol açan bu durum karşısında dizlerdeki kıkırdak dokunun güçlendirilmesi şarttır. Portakal, kabak çekirdeği gibi bazı gıdalar kıkırdağın aşınmasını önleyebilir ve hatta güçlenmesini sağlayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri