Bitkisel Protein Tozunu Kimler Kullanabilir? Bitkisel protein tozu çeşitleri; vegan ya da vejetaryen beslenenler, egzersiz yoğunluğu ve sıklığına bağlı olarak aldıkları besin oranı yüzdesini dengelemek isteyenler, hayvansal gıdaları tüketemeyen ve hassasiyeti olanlar tarafından tercih edilir.
Vegan beslenme şekli yetersiz gibi görünse de doğru tercihler yapıldığı takdirde protein açısından oldukça zengin olabilmektedir. Hiçbir hayvansal gıda olmadan tamamen bitkisel kaynaklı olarak veganların yeterli miktarda kaliteli protein alması mümkündür.
Vegan protein tozları, kas onarımı ve büyümesi için gerekli olanlar da dahil olmak üzere vücudunuzdaki protein sentezini desteklemek için ihtiyaç duyduğu temel amino asitleri vücudunuza sağlamaya yardımcı olabilir.
Bitkisel protein paketi içinde, bitki temelli yiyeceklerden gelen lif, polifenoller, C vitamini, sağlıklı doymamış yağ asitleri gibi çok fazla faydalı besin alırız. Altını çizmeden geçemeyeceğimiz bir diğer önemli etkisi ise, bitki temelli proteinin hayvansal kaynaklara göre daha az çevresel etkiye sahip olması!
Protein tozunun uzman önerisi olmaksızın kullanımı, vücudun ihtiyacının çok üzerinde, kimyasal işlem görmüş proteinin alınmasını ya da vücuda uzun vadede büyük zarar veren yapıların alınmasına neden olur. Bu yüzden insan sağlığına yapması beklenen olumlu etkiden çok zarar getirebilir.
İlgili 45 soru bulundu
Çok aşırı protein tozu tüketiminin, böbreklerde hasara neden olduğu bilinmektedir. Bilinçsizce ve aşırı miktarda kullanılan protein tozu vücuda kesinlikle zarar vermektedir. Aşırı miktarda kullanıldığında bağırsaklar tarafından yeteri miktarda emilemeyeceği için ishale de neden olabilmektedir.
Protein tozu laktoz hassasiyeti olan kişiler tarafından kesinlikle kullanılmamaktadır. Böbrek rahatsızlığı, karaciğer yağlanması ve karaciğer hastalığı olan kişiler tarafından kullanılmamalıdır.
Whey ve kazein, sütten elde edilen hayvansal proteinlerdir. Whey proteini 1 saat içerisinde kana karışırken, kazein proteinin sindirimi ortalama 7-8 saat sürmektedir. Soya ise bitkisel bir proteindir. Vejetaryen ve veganların kullanımına uygundur, ancak hayvansal ürünlerle beslenen kişiler de bu ürünleri kullanabilir.
Proteinin de kırmızı et, süt ve yumurta gibi hayvansal gıdalarda bulunduğu yaygın olarak bilinir. Fakat protein sadece hayvansal gıdalarda bulunmaz. Doğada protein içeren envai çeşit bitkisel gıda vardır. Bununla birlikte hayvansal protein tüketmeden de kas yapılabilir.
Bitkisel proteinler veya hayvansal proteinler açısından zengin iki ayrı beslenme tipi karşılaştırıldığında, açıkça ortaya çıkan gerçek, vejetaryen diyetlerin et içerenlere kıyasla eşit miktarlarda ve eşdeğer proteinlere sahip olmamasıdır.
Miktar olarak protein tozunu günlük ihtiyacınızı tamamlamak için gereken ne kadarsa, o kadar alabilirsiniz. Fazla protein almanın da bir zararı yoktur. Spor yapılan günlerde protein ihtiyacı diğer günlerden farklı olmayacaktır, çünkü spor yapmadığınız gün de kaslarınız yenilenmektedir.
Hayır, protein tozu cinselliğe zararlı değildir.
Testosteron seviyesine veya cinselliğe etki etmez.
Protein tozu kullanmak için spor yeni başlamak, profesyonel ya da amatör olmak fark etmez. Spor yapan ve kas kütlesini genişletmek isteyen her sporcu için protein tozu kullanımı önemlidir. Bu noktada besin kaynaklı proteinler de kas yıkımını engelleyeceği için işe yarar ancak maksimum faydayı sağlamakta yetersiz kalır.
Et, tavuk, balık, yumurta ve süt ürünleri insanda bulunan proteine benzer yapıda protein içerir. Dışarıdan almamız gereken amino asitlerin tümünü içermeleri sebebiyle bu besinler protein açısından tam donanımlı kabul edilir.
Nohut veganlar için iyi bir protein kaynağıdır ve birçok farklı şekilde tüketilebilir. Örneğin nohut yemeği yapmak dışında haşlanmış nohuttan humus yapabilir veya 24 saat suda beklettiğiniz nohuttan falafel yapabilirsiniz.
Etkileyici kaslara ulaşmayı hızlandırmak için illa protein tozu kullanmak gerekmiyor. Nokta atışı bir beslenme düzeniyle de “ben buradayım” diyen kaslara sahip olabilirsiniz. Süt ve süt ürünleri, tüm et türleri başta olmak üzere protein açısından zengin gıdalara yönelmelisiniz.
Whey, peynir altı suyu proteini olarak bilinir. Hızlı emilim özelliği bulunan bu protein tozu, esansiyel amino asitler bakımından oldukça zengindir. Bu özellikleriyle sporcuların protein ihtiyacını hızlı bir şekilde karşılanmasına yardımcı olur.
Protein. Kas dokusunun yapı taşıdır. Yağsız kas kütlesi kazanmak isteyenler için, günlük vücut ağırlığının kilogram başına 2,0 gramlık bir protein alımı gerekmektedir. Kasların gelişmesi ve toparlanması açısından, hemen antrenman sonrasında doğru besinleri almak özellikle önemlidir.
2. Yumurta: Et olmayan ama besin değeri bakımından et yerine geçen besinler yumurta ve peynirdir. Tamamı vücutta kullanılan ve kaliteli protein içeren yumurta, etten sonra protein ihtiyacı için en ideal besindir.
Sağlıklı bir yaşam için vücudumuzun esansiyel amino asitlere tam ve doğru oranlarda ihtiyacı vardır. Et, balık, tavuk eti ve süt ürünleri gibi hayvansal proteinler vücudumuzda bulunan proteinlere benzer. Bunlar tam bir protein kaynağı olarak değerlendirilir, çünkü tüm esansiyel amino asitleri içerir.
1) Optimum Gold 100% Whey Gold Std – Chocolate 5.15lb/2270gr Multi-lingual. Optimum Gold protein tozu, Amerika Birleşik Devletleri'nin en popüler markaları arasında yer alır. Yani dünyanın en iyi protein tozu arasındadır diyebiliriz. Üçüncü nesil yeni formülü sayesinde proteinlerin kana karışım oranını hızlandırır.
Haftanın belirli günlerinde protein tozu kullanıp ağırlık çalışanların, protein tozunu bıraktıktan sonra cildinde sarkma meydana geldiği bilinmektedir. Protein tozu kullanıldığı süreçte kas ve deriyi toplayan bir güce sahiptir. Vücut bu besine alıştığı için kullanıma ara verdiğinizde deride sarkma yaşanabilir.
Protein tozu yerine et, yumurta, süt, yoğurt, peynir, fasulye, nohut, badem gibi gıdalar, temel protein kaynakları olarak tüketilebilir” dedi. Gastroenteroloji Bölümünden Prof. Dr. Vedat Göral, özellikle gençlerin ve sporla uğraşanların protein tozu kullanımında aşırıya kaçılmaması gerektiğini açıkladı.
Eğer kişi çok az spor yapıyor ve buna rağmen protein tozu kullanıyorsa bu da kilo alımına neden olur. Bu nedenle eğer düzenli ve yeterli seviyelerde spor yapmıyorsanız protein tozu kilo aldırıcı etkisi olabileceğini unutmamalısınız. En uygun protein tozu %80 protein ve %20 karbonhidrat içermelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri