Diz kireçlenmesinde eklemde meydana gelen yapısal hasarı iyileştiren genel kabul görmüş bir tedavi yöntemi yoktur. Fizik tedavi yöntemleri ile diz kireçlenmesinin ilerlemesi yavaşlatılabilir veya durdurulabilir. Aynı zamanda diz ağrısı, şişlik, hareket kısıtlılığı gibi şikayetler giderilebilir.
Diz kireçlenmesine kesin çözüm ve kireçlenmeyi tamamen yok edecek bir tedavi günümüzde mevcut değildir. İlaç, egzersiz, fizik tedavi, eklem içine enjeksiyon gibi tedavilerden fayda görülmediğinde diz protezi ameliyatı gündeme gelir.
Kireçlenme geri döndürülemez bir rahatsızlıktır fakat tedavi yöntemleri ile ağrılarınızı azaltabilir ve daha iyi hareket etmeniz sağlanabilir ve hastalığın ilerlemesi engellenebilir. Doktorunuz ağrılarınızı azaltacak ilaç, krem, losyon tedavileri üzerinde durabilir.
Örneğin yürüyüş yapmak çevre kasların güçlenmesi için önemlidir. Fakat aşırı derecede zorlayarak ve uzun mesafelerle yapılan yürüyüşler tam tersi bir etki göstererek kireçlenmeyi hızlandırabilir. İşte bu nedenle kireçlenmesi olan kişilere hafif ve kısa mesafeli yürüyüşler yapmalarını öneriyoruz.
İlgili 27 soru bulundu
Eklem kireçlenmesi karşı evde aloe vera cilt yüzeyine sürülebilir, zencefil, zerdeçal ve yeşil çay tüketilerek iltihaplanmanın yarattığı ağrı azaltılabilir. Bunların yanında sıcak ve soğuk kompres yapmak, masaj uygulamak diz kireçlenmesine evde iyi gelen yöntemler arasında yer alır.
Egzersiz: Ağrı ve yorgunluğun azalması için düzenli olarak egzersiz yapılmalıdır. Egzersizin ardından eklemlerin etrafını saran kasların dayanıklılık seviyesi artar. Sıcak ve soğuk kompres: Hem sıcak hem de soğuk kompres eklem ağrılarını kontrol altına almaya yardımcı olur.
Bu nedenle diz kireçlenmesi olan hastaların düzenli yürüyüş ve egzersizlere dikkat etmesi gerekir. Dizdeki kireçlenmenin başlangıç aşamasında olduğu hastalarda düzenli egzersizler yapmak ağrı şikayetlerini azaltır.
Sağlıklı bir diz bu aralığa dahil değildir ve genellikle ''0'' olarak nitelendirilir. En yüksek derece olan 4. evre ise, “şiddetli” diz kireçlenmesi anlamına gelir. 4. evreye kadar ilerlemiş olan bir diz kireçlenmesi, şiddetli diz ağrısına neden olur ve diz ekleminin hareket yeteneğini bozar.
Kireçlenme tedavisinin ilk adımı ilaç kullanımıdır. İlaç tedavisi ile hastalığın belirtileri azaltılarak kontrol altına alınabilir. Genel olarak ağrı kesici ilaçlar ve anti-inflamatuar adı verilen ilaç kullanılır.
Diz kireçlenmesi ameliyatsız tedavi mümkündür ve en iyi sonuçlar için pek çok yöntemin birbirini destekleyecek şekilde kullanılması gerekir. Diz kireçlenmesi ameliyatsız tedavi sonucunda; Eklem ağrıları azalabilir, tutukluk giderilebilir.
Genç Yaşta Diz Kireçlenmesinin Nedenleri
Kilolu bir vücut da doğal olarak dize daha fazla bir yük bindirir. Kıkırdaklar zorlanır, eklemde hasar görülebilir. Doğumsal Anomaliler: Doğumsal nedenlere diz kapağının düzgün olmaması ya da diz eklem yapısındaki farklılık genç yaşta dizde kireçlenmeye neden olabilir.
Diz kireçlenmesinin genellikle soğuğun çok fazla iyi gelmediği bir hastalık olduğunu belirten Bağçacı, “Sıcak iyi gelir. Sıcağın iyi gelmesinin sebebi de kıkırdak dokunun ısınması, kolajen dokunun elastike sağlaması sıcakla birlikte.
Kolajen peptit kullanan kadınlarda diz ve kalça kireçlenmesi sorunlarının yüzde 30 azaldığını anlatan Doç. Dr. Kerem Alptekin, “Fonksiyonel açıdan da artışlar olduğu tespit edilmiş. Sadece kireçlenmede değil kas hasarlarında da etkili.
Hastaların önemli bölümü Ekrem Kireçlenmesi yaşadığında, diz ağrılarının egzersizle daha da kötüleşeceğini düşünürler. Aslında, çoğu zaman tam tersi geçerlidir. Egzersiz yapmanın, hafif ve orta düzeyde diz kireçlenmesinin en etkili tedavisi olduğu kanıtlanmıştır.
Kireçlenme tedavisi
Özellikle dizlerde yaşın ilerlemesiyle daha çok ağrı görülür. Gündelik hayat kalitesini olumsuz etkileyen romatizmal sağlık sorunları, genellikle yaşlanmayla paralel şekilde ilerler.
Diz Kireçlenmesine Ameliyat Şart Mı? Diz kireçlenmesi için öncelikle hastaya ağrı kesiciler ve fizik tedavi egzersizleri uygulanır. Ayrıca hastaya ağrıyı hafifletmek için enjeksiyonlar yapılır. Hastaya uygulanan tüm tedaviler yeterli olmazsa diz protezi ameliyatı yapılır.
Kireçlenme, her eklemi etkileyebileceği gibi çoğunlukla diz, kalça, bel ve parmak gibi eklemleri etkiler.
Aynı zamanda diz ağrısı, şişlik, hareket kısıtlılığı gibi şikayetler giderilebilir. Diz kireçlenmesi tedavisinde fizik tedavinin başarı oranı oldukça yüksektir.
Eğer kireçlenme ya da benzer kronik iltihaplanma rahatsızlıklarından şikayetiniz varsa, o zaman beslenme programınıza zeytinyağını mutlaka ilave etmeniz gerekir. Zeytinyağında bulunan mono doymamış yağlar, eklem iltihabı gibi rahatsızlıklara neden olan C-reaktif protein seviyesinin düşürmektedir.
Gün içerisinde 2-3 kez; 5 ila 10 kez çömelip kalkın. Bisiklete binmek, koşu bandında zorlanmadan yürümek veya çeşitli aletlerle yapılan egzersizler de dizlerinizin kaslarını kuvvetlendirerek şikayetlerinizi azaltmaya fayda sağlayacaktır. Otururken dizleri devamlı bükülü tutmayın.
Soğuk ve sıcak kompres: Kireçlenme ağrısının şiddetlendiği anlarda ağrıyan eklem üzerine sıcak veya soğuk kompres uygulayarak ağrıyı hafifletebilirsiniz.
Düşük şiddette fiziksel aktivitelerin (yürüme, bisiklet, su içi egzersizler, vb.) haftada 3-5 kez ve her seferinde 30-60 dakika yapılması hastalarda ağrıda azalma, fonksiyon ve yaşam kalitesinde artış ile engelliliğin gecikmesi gibi önemli katkılar sağlıyor.
Diz Kireçlenmesinde Ameliyatsız Tedavi Seçenekleri. Ağrı kesiciler ilk tercihlerdir. İlk seçenek olarak parasetamol, aspirin gibi basit ağrı kesiciler etkili olmaktadır. Romatizma ilaçları ise ikinci bir seçenektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri