D vitamini takviyesi de dizdeki sinoviyal sıvı kaybını yavaşlatabilir. Sağlıklı bir şekilde kilo kaybetmek diz eklemindeki aşırı yükün azalmasını sağlar ve ağrıların ve sıvı kaybının azalmasına yardımcı olur.
Eklemlerdeki sıvı azalmalarını engellemek için mutlaka hareketsiz yaşamdan kaçınılmalıdır. Düzenli spor ve yürüyüş ile bu rahatsızlık engellenebilir. Bu sayede sıvı kaybeden eklemlerde sıvı üretimine başlayacaktır. Ayrıca bol su tüketimi her açıdan olduğu kadar sıvı kaybında da çok önemlidir.
Kemik sağlığını güçlendirmek ve düşme, çarpma gibi durumlarda yaralanmaların etkisini azaltmak için D vitamini çok değerlidir. Düşük D vitamini seviyesinin eklem ağrılarını arttırdığı bilinmektedir. Diz ve eklem ağrısı olan kişilerin vücutlarındaki D vitamini seviyesine bağlı olarak vitamin takviyesi alması önerilir.
Dizlerinde ileri kıkırdak aşınması olan 158 hastada, kıkırdak aşınmasının derecesi ile D vitamini düzeyi karşılaştırılmış. 50 yaş üstünde ve çeşitli derecede diz ağrısı çeken kişilerle yapılan bu çalışmada, D vitamini eksikliği olan hastaların birçoğunun ileri kireçlenme bulguları olduğu görülmüştür.”
Glukozamin ve kondroitin sülfat. Glukozamin ve kondroitin sülfat, eklem ağrıları, özellikle diz ağrısı olanlara önerilen en yaygın kombinasyon takviyelerinden biridir. Ağrı ve iltihaplanmanın en önemli nedenlerinden biri eklem bölgelerinde kemiklerin birbirine sürtünmeye başlaması ve kemik yüzeylerinin hasar görmesidir ...
İlgili 33 soru bulundu
Dizlerdeki kıkırdağıdoymuş yağ alımını azaltarak güçlendirebilirsiniz. Fasulye ve tofu gibi yağsızproteinlerin doymuş yağ oranı düşüktür. Kronik enflamasyonu azaltan omega-3içeriğiyle deniz ürünlerinin ekstra faydaları olabilir. Somon, ton balığı,sardalye, karides, istiridye, deniz tarağı omega-3 açısından zengindir.
Aloe vera, kantaron yağı, zencefil, zerdeçal ve yeşil çay tüketimi veya topikal olarak uygulanması diz kireçlenmesine ne iyi gelebilir.
2- Eklemlerde uyuşma: Yorgunluk ve halsizlik ile birlikte eklem ve uzuvlarda uyuşma ortaya çıkabilir. Kısa süreli oturmalarda dahi dizlerde ve ayaklarda karıncalanma meydana gelebilir.
D vitamini gereksinmesini karşılamak için en iyi kaynak güneş ışınlarıdır. D vitaminin diyetle alımı ise sınırlıdır. Diyette D vitamini en fazla somon, uskumru, sardalya gibi yağlı balıklar ve yumurta sarısında bulunmaktadır.
D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ KİREÇLENME NEDENİ
D vitamininin özellikle eklem ağrısı ve osteoartirit (kireçlenme) ile ilişkisi olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Gökhan Meriç, sözlerine şöyle devam etti: “Yapılan bazı çalışmalar, düşük D vitamini seviyelerinin, eklem ve kas ağrısının artmasına neden olabileceğini gösteriyor.
Kemiklerin yapısında %90 oranında bulunan tip 1 kolajen, kemik mineral yoğunluğuna katkı sağlıyor ve kemik ile eklemlerin sağlıklı formunu korumasına yardımcı oluyor. Dolayısıyla kemik ağrılarını da azaltıyor. Bu nedenle, özellikle 25 yaşından itibaren tip 1 kolajen takviyesi kullanımına başlamak gerekiyor.
C vitamini ve eklem ağrıları arasındaki ilişki bilimsel çalışmalarla da kanıtlanmıştır. Bu nedene eklem ağrılarına ne iyi gelir sorusunun yanıtlarından bir tanesi de C vitaminidir.
Gün içerisinde 2-3 kez; 5 ila 10 kez çömelip kalkın. Bisiklete binmek, koşu bandında zorlanmadan yürümek veya çeşitli aletlerle yapılan egzersizler de dizlerinizin kaslarını kuvvetlendirerek şikayetlerinizi azaltmaya fayda sağlayacaktır. Otururken dizleri devamlı bükülü tutmayın.
Özellikle de yaş ilerledikçe diz bölgesinde oluşan sıvı kaybını önlemek adına bamya tohumu tercih edilir.
Diz Eklem Sıvısı ve Görevi
Başta diz eklemi olmak üzere vücudumuzdaki oynar eklemlerde sinovyal sıvı doğal olarak üretilmektedir. Ancak; yaşlanma, aşırı kilo, diz yaralanması-travması ve dizlerin yanlış fiziksel hareketi gibi faktörlere bağlı olarak dizdeki sıvı doğal özelliğini kaybetmektedir.
Özellikle eklem kireçlenmesi olan hastalar için dizde sıvı birikmesine iyi gelen yöntemlerden biri fizik tedavi ve egzersiz programlarıdır. Düşük yoğunlukta egzersizler yaparak yakınmalarınızı hafifletebilirsiniz. Ayrıca, doktorunuzun önereceği ağrı kesici ilaçları kullanmak da diz ağrınızı azaltacaktır.
D Vitamini İçeren Besinler
Alabalık, somon, ton balığı, uskumru gibi yağlı balıkların etleri ve karaciğerleri D vitamini açısından zengindir. Sığır karaciğeri, peynir ve yumurta da bir miktar D vitamini içerir 1. Somon, popüler bir balık olmakla birlikte harika bir D vitamini kaynağıdır.
B12 vitamini ve D vitaminini birlikte kullanmak ise herhangi bir sorun yaratmaz. Bazı vitaminler birbirleriyle reaksiyona girse de B12 ve D vitaminini rahatlıkla bir arada kullanabilirsiniz. Ancak özellikle başka ilaçlar kullanıyorsanız bu vitaminleri tüketmeden önce doktorunuza danışmanızda yarar vardır (5).
D vitamini eksikliğinin en yaygın nedeni, güneş ışığına yeterince maruz kalmamaktır! Bununla birlikte gün içerisinde uzun süre kapalı ortamda kalanlar, ciddi karaciğer-böbrek hastalığı olanlar, rifampisin (tüberküloz-verem ilacı), epilepsi-sara ilacı kullananlar D vitamini eksikliği riski altındadırlar.
D vitamini eksikliği sonucu, bazı durumlarda yorgunluk ve genel vücut ağrılarına sebep olabilmektedir. D vitamininin ciddi oranda eksiklik göstermesi sonucunda ise, kemik ağrıları ve yürüme zorlukları ortaya çıkabilmektedir.
POTASYUM VE SODYUM EKSİKLİĞİ
Ayrıca kol ve bacaklar başta olmak üzere vücudun farklı bölgelerinde kramplar ortaya çıkar. Potasyum eksikliği yetersiz beslenme, yoğun egzersiz, terleme, az su tüketimi ve idrar söktürücü ilaçlar nedeniyle görülebilir.
Kaba konan yağ donacak ve krem kıvamını alacaktır. Bu kremi 1 cm kalınlığında ağrıyan bölgeye sürüyoruz. Bölgeyi kaplayacak kadar koyun yününü üzerine sarıyoruz. Akşam sarıp sabah açarak bu işlemi 3 gün boyunca tekrarlıyoruz.
Başlangıç aşamasındaki diz kireçlenmelerinde yürüyüş yapmak, diz eklemi ve çevresindeki kasları güçlendirerek olumlu etki yapacaktır.
Vazelin, eklemlerde ve kaslarda rahatlama sağlar. Özellikle sporcuların yaralanması halinde vazelin ile yapılan masajlar iyileştirici etkiye sahiptir. Romatizma ya da eklem ağrıları için de vazelin kullanımının olumlu etkileri vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri