Araç seyir halindeyken veya rölantideyken titriyorsa, motorda bir sorun olabilir. Motorun düzgün çalışması için yeterli hava, yakıt veya kıvılcım olmayabilir. Belki de bujileri yenilemenin zamanı gelmiştir Sorunun kaynağı, hava filtresinin kirlenmesi ve tıkanması da olabilir.
Dizel ile çalışan motorlu araçlarda ise sıkışan havaya yakıt püskürtülmesi ile tutuşma sağlanır ve kendiliğinden gerçekleşmesi sebebiyle parçalı bir şekilde ve diğer bir söyleyişle rastgele ilerler. Bu da dizel motorlarda daha yüksek titreşime ve çalışma sesine neden olur.
Lastiklerde yırtılma veya dengesiz aşınma durumları varsa araçta hem titreşimli çalışma hem de giderken aşırı ses görülmesi muhtemeldir. Eğer ki böyle yırtılma veya dengesiz aşınma yani lastiklerin bir yanı sağlam bir yanı yaralı gibi durumlar varsa lastiklerin kesinlikle değişmesi gerekmektedir.
Genellikle bujilerde ıslanma, arıza ya da buji kablolarında gevşeklik/kopma kaynaklı problemler olabilir. Bunların haricinde dizel araçlarda mazot filtresi benzinli araçlarda benzin filtresi, LPG'li araçlarda gaz filtresi kirli veya bozuksa motorda titreme problemi oluşur.
Rot ayarı, tekerleklerin doğru şekilde hizanlamasını sağlar. Tekerleklerin dönmesini sağlayan rulmanlar, aks ve göbek düzeneğine bağlı olduğu için düzgün çalışmadıklarında doğrudan tahrik milini etkiyerek direksiyonun titremesine neden olur.
İlgili 37 soru bulundu
Bozuk rot ayarına sahip bir araçta dönüş esnasında tekerleklerden rahatsız edici seslerin gelmesine sebep olabilir. Rot ayarı bozuk araçlarda direksiyon doğrultusu ile tekerlek doğrultusu arasında fark oluşmasına yol açar. Bundan dolayı tepkime süresi düşer ve sürüş güvenliği konusunda tehlikeler meydana gelebilir.
Balans ayarı bozulmuş tekerlekler
Balans ayarında ağırlığın tüm tekerleklere eşit bir biçimde dağıtılması amaçlanıyor. Eğer balans ayarında bir bozukluk yaşanmışsa bu gaza basınca direksiyon titremesine neden oluyor. Balans ayarından kaynaklı direksiyon titremeleri daha çok yüksek hızlarda oluşuyor.
Gidon denge topuzlarını daha ağır olanlarıyla değiştirmek, gidon işine kum dökmek, elciklere sünger kılıf takmak gidondaki titreşimin hissedilmesini az da olsa engelleyebilir. Daha kalın tabanlı bot giymek de peglerdeki titreşimin ayaklarda daha az hissedilmesini sağlayabilir.
Dizel motor neden gürültülü çalışır? Yıpranmış, sızdıran veya kirli manşetler valfin yüksek sesle gıcırdatmasına neden olabilir. Tıkanmış yağ deposu veya düşük yağ basıncı nedeniyle supaplar düşükse, valfler arasındaki boşluk artacaktır. Aşırı supap boşluğu motoru gürültülü yapar.
Eğer ki aracınız 100-120 km/h gibi hızlarda titreme yapıyorsa rot ayarlarında problem olabilir, kontrol edilme vakti gelmiş olabilir. Ön takımlarda rotiller veya rot kollarında bir problem varsa araba titreme yapacaktır. Diğer yandan lastik durumu da bu hızlarda titremelere sebep olabilir.
Arızanın boyutuna ve tam olarak nerede yandığına bağlı olarak motor arızası çeşitli renklerde yanar. Motor arızası sarı veya kırmızı yanabilir. Aynı zamanda sürekli yanabilir veya yanıp sönebilir. Motor arıza lambanız yanıyorsa en yakın yetkili oto servise giderek sorun daha da büyümeden çözmelisiniz.
ani hızlanma taleplerinde gaza fazla yüklenmeye bağlı olarak egzoza da ani bir tahliye talebi olacaktır..ve bu da egzozun normalden daha fazla titreşmesine yol açacaktır.. eğer egzozda herhangi bir kaçak yok ise bu durumu hem ses hem de titreşim olarak hissetmeniz normaldir..
Araç vibrasyonu nedir? Araç vibrasyonu, seyir halinde iken sürücü ve/veya yolcuların hissettiği konforsuzluk olarak adlandırılır. Bu şikayet, aracın koltuğunda, gövdesinde ya da direksiyonunda, devamlı olarak ya da ritmik bir şekilde sallanma, yalpalanma çekme ya da gürültü olarak kendini gösterebilir.
Motor yüke bindiğinde titreme ve güç kaybı görülür. Enjektör yakıt kaçırma arızasında araçtan beyaz duman atılır. Enjektörün kendisi arızalı ise, araçtan siyah duman atıldığı görülür.
Soğuk havalarda motorun soğuk olduğu durumlarda aracın beyni motorun soğuk olduğunu algılayarak daha fazla yakıt gönderilmesi için komut verir. Bu bağlamda aracın rölanti devri motor soğukken biraz yüksek olur. Bu daimi bir durum değildir, araç ısındığı zaman motorun rölantisi normale dönecektir.
Sonuç olarak otomatik vites geçişlerinde sarsıntı olmasının sebepleri arasında; şanzımana yağ sızıntısı, balataların aşınması, şanzıman kulaklarının işlevini yitirmesi yada genel bakımının eksik yapılmış olması seçenekleri en yaygın görülen sebeplerdir.
Yatak Vurma Sesi Nasıl Anlaşılır? Vuruntunun şiddetine göre, araç çalışırken ayağınızı gaz pedalına koyduğunuzda vuruntuyu az veya çok hissetme ihtimaliniz var. Bu durum, motor yatak vurmasına ait alâmetlerden sadece biri olarak karşınıza çıkabilir.
Araç motoruna uygun yağ kullanılmadığında, motor içinde yer alan segmanlar ve pistonlarda aşınmalar meydana gelecektir. Meydana gelen aşınmalar, parçalar arasına gaz girişinin olmasına ve motorun yağ yakmasına neden olur. Bunların sonucunda da motor üflemesi meydana gelir.
Dizel otomobillerde yanma kalitesini arttırmak için turbo vardır. Bu turbolar egzozda oluşan atık dumandan alınan itme enerjisini döndürerek motora soğuk hava basmaya yarar. Turbo pervanelerinde veya milinde oluşan boşluk sonucu turbo motora hava basamaz. Yakıt düzgün bir şekilde yakılamadığı için sonuç kara dumandır.
Titreşim yalıtımı tesisat, yapı ve sanayide görülen sorunlarda, oldukça basit ve ucuz elyaf şiltelerden başlayarak ileri teknoloji ürünü kauçuk vb elastomerik malzemeler veya yaylı tip titreşim alıcılara kadar geniş çeşitlilikte malzeme kullanımıyla gerçekleştirilebilir.
Vibrasyon motorları (titreşim motorları) elektrik enerjisi veya pnömatik (hava) enerjisi çalışarak titreşim sağlayan bir motor çeşididir.
Balans Ayarının Bozuk Olduğu Nasıl Anlaşılır? Bu konudaki bozukluk, en çok uzun yola çıkıldığında anlaşılabilir. Uzun yolda ve belirli bir hızda seyir halindeyken direksiyonda titreme ya da lastiklerden ses geliyorsa balans ayarı bozulmuş olabilir.
Bozuk balans nasıl anlaşılır? Otomobil kullanırken 100 km/sa hızı geçtikten sonra direksiyonda titreme hissediyorsanız balans ayarı yaptırma vaktiniz gelmiş demektir. Bu hız, 80 km/sa da olabilir 120 km/sa de olabilir. 100 km/sa binek ve ticari otomobiller için ortalama bir değerdir.
Bu ayarların yapılmaması demek aynı zamanda ortaya çıkacak titreşimden dolayı lastiklerinizin düzensiz aşınmasının yanında direksiyon ve süspansiyon aksamlarının da erken yıpranmasına neden olacaktır. Tüm bunların meydana gelmesi keyifsiz, güvensiz ve verimsiz bir sürüş deneyiminin ortaya çıkmasına sebep olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri