Araç beyaz duman atıyor ise bu, genellikle soğutma suyunda yaşanan bir probleme işaret eder. Esasında soğuk havalarda, ilk çalıştırmada egzozdan bir süre beyaz duman gelmesi normaldir. Bu durum genel olarak yoğuşmadan kaynaklanan bir buhar çıkışıdır.
Dizel otomobillerde yanma kalitesini arttırmak için turbo vardır. Bu turbolar egzozda oluşan atık dumandan alınan itme enerjisini döndürerek motora soğuk hava basmaya yarar. Turbo pervanelerinde veya milinde oluşan boşluk sonucu turbo motora hava basamaz. Yakıt düzgün bir şekilde yakılamadığı için sonuç kara dumandır.
Egzozdan Beyaz Duman Gelmesi
Yine silindir kapak contası kaynaklı bir sorundan dolayı duman çıkıyor olabilir. Conta işlemediğinde sızıntı olacak ve motor aşırı ısınacaktır. Özellikle duman yoğun ve normalden daha beyaz renkteyse arabanızı kontrol için servise götürmelisiniz.
Bu nedenle aracın yağ kalitesi düşer ve motora ciddi zararlar verebilir. -Beyaz duman: Rejenerasyon işlemi sırasında partikül filtresinin temizlenmesi için gönderilen yakıt partikül filtresinde tam yanma oluşamayacağından beyaz duman olarak egzozdan çıkar.
Yanan motor yağından kaynaklı olarak araçta mavi duman görülür. Sebebi ise supap contalarının ya da segmanların aşınmasıdır. Eğer supap aşındıysa yanma odasına sızan yağ, ateşleme esnasında mavi duman şeklinde kendi belli eder.
İlgili 30 soru bulundu
Esasında soğuk havalarda, ilk çalıştırmada egzozdan bir süre beyaz duman gelmesi normaldir. Bu durum genel olarak yoğuşmadan kaynaklanan bir buhar çıkışıdır. Bu durumlarda egzoz içerisindeki kar, su ya da nem gibi unsurlar motor ısındıkça buharlaşarak beyaz duman görüntüsü oluşturur.
Eğer motor artan yağ tüketimi sergiliyorsa, egzozdan mavimtırak duman çıkartmaya başlamış ise turbodan şüphelenilmesi kaçınılmazdır. Etkiler: Yağ, turbonun türbin veya kompresör tarafından çıkabilir. Egzozdan mavimtırak duman çıkabilir.
Partikül Filtresi Arıza Belirtileri Nelerdir? *Dizel partikül filtresi tıkandığında dolduğunda, gösterge panelinde motor arıza lambası veya egzoz arıza lambası (partikül filtresi arıza lambası) yanar. *Partikül filtresi dolu tıkanmışsa, aracın çekişi düşer, yakıt sarfiyatı artar, egzoz kokusu duyulabilir.
Motorun Düzensiz Çalışması:Tıkanık bir filtre, motorun düzensiz çalışmasına ve rölantide titremesine yol açabilir. Artan Egzoz Dumanı:Yakıtın yetersiz filtrelenmesi, yanma işlemi sırasında yanmamış yakıtın egzoza geçmesine ve artmış duman emisyonuna neden olabilir.
DPF'nin tıkanması, egzoz gazlarının serbestçe akmasını engeller. Bu durum, motor performansının düşmesine ve aracın genel sürüş kalitesinin azalmasına neden olabilir.
Conta yanığında genellikle beyaz renkte yoğun bir duman çıkar. Bu dumanın içerisinde su buharı bulunduğu için araç kullanıldıkça duman artabilir. Ayrıca egzozdan gelen dumanın tatlı bir kokuya sahip olması da antifirizde kaçak olduğunu gösterebilir.
Beyaz duman atması yağ yakmasına bağlanır genelde.
Doğru çalışmayan EGR valfi
EGR'nin içine su girdiğinde bu su sanki egzoz gazıymış gibi tekrar silindirin içine gönderilir. Bu durumda da egzozdan beyaz dumanın çıktığını görebiliriz.
yarım depoya würth katkısı atıp ışık yanana kadar aracı devirli şekilde kullanın.rölantide gaz verip bıraktığınız zaman dci motorlarda anlık bir dumanlama yapar bu normal.
Motor çalışırken egzozdan yoğun beyaz duman: Araç conta yakması belirtileri arasından bir diğerinde ise yanma odasına giren soğutma sıvısı tutuşacak ve egzozdan beyaz duman üretecektir.
Araç egzozundan mavi duman çıkması, motorun yağ yaktığının göstergesi olabilir. Pistonlarda motor yağının yanma odasına gitmesini sağlayan segmanlar ya da supap contalarında aşınma meydana gelmiş olabilir.
Araç alıştığınızın dışında bir ses çıkarıyorsa ya da sarsıntı ile çalışıyorsa mazot filtresi tıkalı olabilir. Bu gibi bir durumda aracı daha fazla zorlamadan en kısa sürede teknik servise götürmeniz gerekir. Mazot filtresi tıkalıysa ve aracı kullanmaya devam ederseniz motorun zorlanmasına yol açabilirsiniz.
Tıkalı Hava Filtresi Belirtileri
Yakıt tüketiminin normalin üstünde olması Motor sesinde oluşan değişiklik. Motor arıza lambasının sürekli yanması Motor performansının fark edilecek boyutta azalması
Motora gaz verdiğiniz esnada ekleme ya da boğulma gibi gaz almama sorunları meydana geliyorsa bu da pompa arızasının habercisidir. Aracınız olması gerektiği gibi hızlanmıyor ise veya gözle görülür bir biçimde performans kaybı mevcutsa pompa arızası olabilir.
Yüksek Isıyla Kendi Kendine Temizleme
Araçtan araca farklılık göstermekle birlikte, ortalama 2000 - 2500 devir aralığında yaklaşık yarım saat çalışması durumunda gerekli sıcaklık seviyesine ulaşılabilmektedir.
Partikül Filtresi Temizlemenin Faydaları
(40.000 km'de bir yapılması tavsiye edilir.) Yakıt tüketimi azalır. Çevreye salınan zararlı egzoz gazları azalır.
Makinenin temizleme işlemi şu şekilde çalışır:
Bir motor yardımıyla aspire edilen ilaçlı sıcak su borulardan ve partiküllerden geçer ve partikül filtresi su akışı ile çarpılır. Partikül filtresinden çıkan şifalı su, filtreden geçirilerek sıcak su tankına geri gönderilir. Bu döngü temizlik tamamlanana kadar devam eder.
Beyaz duman ise aracın soğutma su sisteminde bir problem olduğuna işaret etmektedir. Motor bloğu içerisindeki kanallardan geçmekte olan soğutma suyu silindir içerisindeki yanma odalarına karışması sonucunda egzoz sisteminden dışarıya beyaz duman olarak atılması sebebiyle gözlemleyebileceğimiz duman çeşididir.
Dizel araçlarda turbonun bozulması, araç verimliliğinin düşmesine ve uzun vadede de motorun dolaylı olarak zarar görmesine neden olur. Motor silindirlerine yeterli hava gitmediği için, motor daha fazla zorlanır. Bu durum, özellikle yük altında aracın daha fazla ses çıkarmasına yol açar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri